Francesco Totti kapt met de Squadra Azzurra.

Een jaar geleden speelde Francesco Totti (30) zijn laatste interland voor Italië. Na de gewonnen WK-finale in Berlijn trad hij niet meer aan als international. Dat blijft ook zo. Vrijdagmiddag kondigde Totti, na een bezinningsperiode van twaalf maanden, aan dat hij zich niet meer ter beschikking zal stellen van bondscoach Roberto Donadoni. Dat doet hij om fysieke redenen. “Mijn gezondheid gaat voor. Alles spelen lukt niet meer. Ik moest iets laten vallen. AS Roma kon dat niet zijn, daarom wordt het met spijt in het hart de nationale ploeg.”

Op 19 februari vorig jaar brak Totti tegen Empoli zijn kuitbeen. Na die zware blessure raakte hij via een miraculeuze en snelle revalidatie net op tijd fit voor het WK in Duitsland. Daar maakte hij zich vooral nuttig voor de ploeg, maar Totti was onvoldoende fit om zelf een uitblinkersrol te vertolken. Na dat toernooi kondigde hij een rustperiode van een halfjaar aan. Na Nieuwjaar besloot de aanvoerder van AS Roma die tot het eind van het seizoen te rekken. Al die tijd kwam er heel veel kritiek op zijn niet-aantreden. Even was er nog sprake dat hij af en toe zou meespelen, maar bondsvoorzitter Giancarlo Abete kondigde een paar dagen geleden nog aan dat hij niet te vinden was voor een parttime oplossing.

Totti tilde zwaar aan de kritiek. “Toen RobertoBaggio en PaoloMaldini hun afscheid aankondigden, werd dat wél geaccepteerd.” De clubdokter van AS Roma, Mario Brozzi, gaf aan dat Totti’s blessure één van de zwaarste was die hij ooit mee behandelde. Nog altijd heeft hij een ijzeren plaat in zijn been. Waarschijnlijk wordt die nooit verwijderd. De plaat verwijderen zou een rustperiode van 90 dagen impliceren.

In totaal speelde Totti 58 keer voor de nationale ploeg en maakte daarbij negen goals. Zijn debuut maakte hij op 10 oktober 1998 tegen Zwitserland (2-0). Het EK van 2000 betekende zijn grote doorbraak, want hij stuwde Italië naar de finale tegen Frankrijk. Het EK van 2004 was een smet : na spuwen naar de Deen Christian Poulsen werd Totti geschorst.

Voortaan telt alleen AS Roma, de club waarvoor Totti al vijftien jaar uitkomt en waar hij op 28 maart 1993 debuteerde. Afgelopen seizoen beleefde hij het beste jaar ooit uit zijn loopbaan. Met 26 goals, een persoonlijk record, werd hij niet alleen topschutter in de Serie A, maar ook Europees topschutter.

Italië

De kalenders voor de Serie A en B worden bekendgemaakt op 31 juli. De competitie in de eerste klasse start op 26 augustus.

Fiorentina vond een vervanger voor Luca Toni : Christian Vieri (34), vorig jaar nog bij Atalanta Bergamo, tekende voor één jaar en gaat 1,5 miljoen euro verdienen. Fiorentina haalde ook de 27-jarige international en middenvelder Franco Semioli bij Chievo weg.

Pierluigi Collina (47) wordt de man die de scheidsrechters voor de Serie A en B-duels zal aanduiden. De ex-topref gaat de toprefs ook coachen en trainen. Het moet bijdragen tot het vormen van een nieuwe sterke lichting.

In de zaak-Moggipoli, die in mei vorig jaar uitbarstte, zijn 37 van de 48 ondervraagde personen in staat van beschuldiging gesteld. Naast hoofdbeschuldigden Luciano Moggi, Antonio Giraudo (ex-clubleiders van Juventus), ex-vicebondsvoorzitter Innocenzo Mazzini, ex-topscheids- rechter Massimo De Sanctis en Paolo Bergamo en Pierluigi Pairetto, die de scheidsrechters voor de eersteklassewedstrijden aanduidden, worden ook ex-bondsvoorzitter Franco Carraro en de clubvoorzitters van Lazio, Fiorentina en Reggina van sportieve fraude beschuldigd.

Christiano Lucarelli (31) verruilt Livorno, waar hij in vier jaar 93 keer scoorde, voor Shakhtar Donetsk, dat 9 miljoen euro voor de spits betaalde.

Na David Trezeguet kon Juventus ook Pavel Nedved en Mauro Camoranesi voor langere tijd aan zich binden. Camoranesi gaat 2,8 miljoen euro per jaar verdienen. Nedved, die eerder een aanbieding van 2,7 miljoen weigerde, krijgt voor één bijkomend jaar nu 3 miljoen euro.

Vincenzo Montella vertrekt dan weer bij AS Roma. De 33-jarige spits keert na een mislukte uitleenbeurt aan Fulham terug naar Sampdoria, waar hij acht jaar geleden vertrok. Sampdoria gaat wel maar een deel van zijn loon betalen. Het hanteert een salary cap van maximaal 800.000 euro per speler per jaar. Bij AS Roma verdiende Montella 2,5 miljoen euro.

Sampdoria won zaterdag de heenwedstrijd voor de Intertoto in en tegen het Bulgaarse Varna met 0-1.

AS Roma haalde Ludovic Giuly voor 3,2 miljoen bij Barcelona.

GEERT FOUTRé

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content