Kende je Cédric al vóór jullie eerste ontmoeting ?

“Helemaal niet. Ik wist niet wie hij was voor die wedstrijd waarop ik was uitgenodigd tussen al de vips in de tribune van Bergen. In feite zag ik Cédric voor het eerst tijdens die wedstrijd. Erna hebben we elkaar voor het eerst ontmoet.”

Wat zijn zijn grootste kwaliteiten ?

“Hij is heel openhartig, zegt altijd wat hij denkt. Het evenwicht in onze relatie is te danken aan het feit dat we alles onmiddellijk tegen elkaar zeggen. We houden echt niets voor elkaar verborgen, er is geen enkel geheim tussen ons. We ervaren een absoluut wederzijds vertrouwen in elkaar. Wat zijn persoonlijkheid betreft, zou ik zeggen dat hij zeer verlegen en gevoelig is.”

En de gebreken ?

“Hij is koppig. Als hij iets in zijn hoofd haalt… (Cédric onderbreekt : “Ik dacht dat je zou zeggen dat ik een geldverkwister ben.”) Ja, dat klopt, maar dat kan ik hem niet verwijten, want zelf ben ik het ook.”

Wat doen jullie het liefst als jullie samen zijn ?

“Euh, winkelen. We houden daar allebei ontzettend veel van.” (Delphine lacht, Cédric voegt eraan toe : “In dat opzicht ben ik een echt meisje. Ik hou evenveel van winkelen als van mijn vrouw.”)

Wie is volgens Cédric de beste aanvaller van België en van de wereld ?

“Hij noemt vaak Wesley Sonck als de beste Belgische aanvaller. Cédric vindt hem zeer goed. Bovendien weet ik dat ze het heel goed met elkaar konden vinden bij de nationale belofteploeg. Daarna kwam de carrière van Sonck in een stroomversnelling. Cédric zegt altijd dat hij de treden van het Belgisch voetbal één voor één beklommen heeft en dan op een ideale leeftijd naar het buitenland vertrokken is. Maar de aanvaller die hij het meest bewondert, is Ruud van Nistelrooy.”

Is Cédric gevoelig voor de kritiek ?

“De pijnlijke ervaringen die hij al kende in het leven, hebben hem gehard. Hij heeft een schild opgetrokken en ik denk dat dit een goede zaak is, want hij is een gevoelig mens. Een voorbeeld : toen hij zijn eigen website had ontworpen in de tijd dat hij nog bij Bergen speelde, ontving hij uitsluitend aangename en aanmoedigende berichten. Van de ene dag op de andere, eigenlijk vanaf het moment dat de beslissing om Bergen te verlaten bekend was, ontving hij veel agressieve en beledigende mails. En toch heeft hij goed gereageerd. De kritiek heeft hem niet geraakt, ook al omdat hij perfect begreep wat de onderliggende redenen ervan waren.”

Heb je soms schrik als je hem bezig ziet op een voetbalterrein ?

“Natuurlijk. Voetbal is een tamelijk heftige sport en je vreest altijd wel een blessure. Trouwens, tijdens de bekerwedstrijd tegen Heusden-Zolder heb ik een erg moeilijk moment beleefd. Toen Cédric geblesseerd raakte aan het hoofd in een duel met zijn rechtstreekse tegenstander, Wilfried Delbroek, bewoog hij helemaal niet meer. Ze hebben hem afgevoerd op een draagberrie. Ik was in paniek. Ik heb de tribune onmiddellijk verlaten en ik zag hem terug in de kleedkamer. Toen hij snel weer bij bewustzijn kwam, was ik gerustgesteld. Maar het was toch een erg onaangename ervaring.”

Denk je dat Cédric in het professionele voetbalmilieu zal blijven na zijn carrière?

“Ik ben zeker dat hij dat níet zal doen. Cédric houdt niet al te veel van het professionele voetbalwereldje, ook al is hij voetbalgek. Hij zal in het milieu blijven, maar op een bescheidener niveau. Dat verklaart ook waarom hij zoveel heeft geïnvesteerd in JS Bray, een club hier in de streek. De ploeg speelt nu in vierde provinciale. Hij is er erevoorzitter en steekt er veel tijd en energie in. En ik weet dat hem dat enorm bevalt.”

door Carlito Brigante

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content