Kan je je voorstellen dat je niet zou werken ?

Neen, werken is voor mij een passie. Ik ben pediatrisch verpleegster. Na mijn graduaatstudie van drie jaar heb ik me nog een jaar bijkomend gespecialiseerd. Ik werk in het Sint-Lucasziekenhuis met te vroeg geboren baby’s en baby’s met ademhalingsproblemen. Het gewicht van de kindjes op onze afdeling varieert van 500 gram tot 3 kilo. Op onze afdeling vangen we de prematuurtjes op en dienen medicatie toe om ervoor te zorgen dat de kindjes genoeg zuurstof krijgen en dat hun bloeddruk in orde blijft. De problemen die het meest zorgen baren, hebben immers te maken met de ademhaling en het feit dat een hartkanaal dat zich na de geboorte zou moeten sluiten, soms meerdere dagen open blijft. ( Stéphane : “Ik zou dat werk nooit kunnen doen. Ik zou het niet kunnen verdragen die kleine wezentjes zo te zien afzien”.)

We hebben al veel vooruitgang geboekt. Het gebeurt voorbeeld nog zelden dat kinderen door zuurstoftekort iets oplopen aan de ogen. Soms zijn de kinderen die we hier hebben later zelfs uitgelatener dan andere, omdat ze meer gestimuleerd werden in een periode waarin ze eigenlijk nog in de baarmoeder hoorden te zitten. Het belangrijkste is natuurlijk dat ze gezond opgroeien. Sommige prematuurtjes vragen alleen normale zorgen zoals andere baby’s. Wassen en de fles geven is dan voldoende. In ieder geval is het geen saaie job, elk kindje is weer anders.

Je werkt in een drieploegensysteem. Is dat niet slopend ?

Neen. De eerste ploeg werkt van 7 uur tot 15u30, de tweede van 13u30 tot 21 uur en de nachtploeg van 20 uur tot 7 uur. Na een week met nachtdienst, krijgen we een week recuperatie. Tijdens de week zien Stéphane en ik elkaar vaak, want ik heb dikwijls een halve dag vrij ( Stéphane : “Behalve als ze nachtdienst heeft : dan zien we elkaar maar heel eventjes ’s morgens en ’s avonds”.)

Wie staat in voor de inrichting van het huis ?

Dat doen we samen. We hebben voor een klassieke inrichting gekozen die in de lijn ligt van de andere huizen hier in de buurt. Modern wilden we niet, want van zodra dat uit de mode is, heeft iedereen er zijn buik van vol. Momenteel hebben we alleen nog maar het strikte minimum in huis, namelijk de meubels uit ons oude appartement. Voor we kunnen beginnen behangen moeten de muren eerst nog drogen.

Welke sport beoefen je ?

Ik heb jarenlang klassieke dans gevolgd en tijdens mijn studies deed ik veel aan bodysculpting : dat is goed voor de spieren. Ik heb trouwens zin om me opnieuw in te schrijven, in een groepje en op muziek moet dat heel leuk zijn. Ik heb ook een cursus step gevolgd. Dat was toch wel even opkijken : dames van vijftig jaar bleken het aanvankelijk beter onder de knie te hebben dan ik. Maar ik heb me goed herpakt ! Ik heb echt behoefte aan beweging, al moet ik zeggen dat het werk in de tuin ook niet min was.

Nog andere hobbies ? Voetbal misschien ?

Voetbal interesseert me omdat het Stéphane zijn vak is, maar eigenlijk nog meer wegens de soms fantastische sfeer in de stadions. Een hobby zou ik het dus niet noemen. Nee, dat is thrillers lezen. Al surfend heb ik nu de Duitse en de Engelse literatuur ontdekt. We weten wel hoe we met internet moeten werken, maar bij het zoeken naar huizen of geneeskundige termen, heb ik nooit dadelijk gevonden wat ik zocht. Ik heb ook een vriendin die in Engeland woont en ik ben van plan veel met haar te e-mailen.

Hoe zou je Stéphane omschrijven ?

Hij is nogal extrovert. Hij past zich ook makkelijk aan een groep aan. In Beveren heeft hij geen enkel probleem. Hij is natuurlijk tweetalig, want zijn moeder is van Aalst. Dat is een belangrijke troef. Ik leerde Nederlands op school, maar dat is toch niet hetzelfde. Hij is altijd positief en lacht graag, al laat hij zich soms wel overmannen door pessimisme. En hij heeft veel aandacht voor mij : hij helpt in het huishouden en kan zelfs koken. Dat moet ook wel, anders staat er geen eten op tafel als ik nachtdiens heb ( lacht). En voor mij is het leuk als er iets klaargemaakt is als ik thuis kom.

door Pascale Pierard

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content