De wedstrijd tussen Betis en FC Sevilla eindigde op een 0-0-gelijkspel.

Vorige zaterdag werd er in het altijd broeierige Sevilla nog eens een ouderwetse derby gespeeld tussen het groen-witte Betis en het rood-witte FC. De partij begeesterde echter niet en eindigde op een scoreloos gelijkspel. Betis kon als gevolg van blessures en het feit dat nogal wat spelers waren opgeroepen voor diverse nationale ploegen niet op zijn sterkst aantreden. Het moest onder meer de diensten missen van twee sleutelfiguren : de Braziliaan Denilson en de Argentijn Gaston Casas. Bij FC Sevilla ontbrak dan weer Gallardo, die opgeroepen was voor het Spaanse nationale beloftenteam. Beide Andaloesische clubs legden de jongste jaren een nogal gelijklopend parcours af. Ze waren samen naar tweede klasse gezakt en keerden afgelopen zomer ook allebei terug naar de Liga.

In het begin van het lopende seizoen ging er meer belangstelling naar Betis dan naar de stadsgenoot. Dat de club van Ronny Gaspercic bovenaan de rangschikking prijkte, is daar uiteraard niet vreemd aan. En toch heeft Betis momenteel maar één punt meer dan FC Sevilla, het team waarbij indertijd Davor Suker doorbrak, maar dat nu geen grote namen meer in de rangen heeft.

De trainer van FC Sevilla is Joaquin Caparros, een man van het huis. Aangezien zijn vader indertijd secretaris was van de club, versleet Caparros er ook zijn eerste voetbalschoenen. Later verhuisde hij met zijn ouders mee naar Madrid en bracht het als speler tot in het B-elftal van de Koninklijke. Op zijn 27ste besloot hij al om een punt te zetten achter zijn spelersloopbaan en trainer te worden in de hoop ooit aan de slag te kunnen als coach van FC Sevilla.

Na enkele jaren geduld kwam die droom uit. “Een derby op het hoogste niveau zoals vorige zaterdag is voor iedereen goede zaak”, zei de coach na de wedstrijd. “Niet alleen sportief, maar ook sociaal is het een grote gebeurtenis, waardoor er reclame wordt gemaakt voor de stad. Er wordt ons soms verweten dat we al tevreden zijn als we hoger gerangschikt staan dan onze buren en ik moet erkennen dat die mentaliteit een beetje typisch is voor de hele regio. Ik zou willen dat we allebei proberen om de lat hoger te leggen en dat we ook ons best doen om de topclubs het vuur aan de schenen te leggen. Een stad als Sevilla verdient een echte topper.”

Ondertussen moet Caparros roeien met de riemen die hij heeft. En hij weet ook dat de mogelijkheden beperkt zijn. “Veel geld is er niet, en we moeten dus alles op de jeugdopleiding zetten.” (DDv)

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content