Auxerre veroverde net als in 1994 en in 1996 de Franse beker.

Toen de legendarische Guy Roux na een sabbatjaar opnieuw plaatsnam op de bank bij Auxerre verklaarde hij dat hij ervan overtuigd was dat de jonge kern waarvan hij het roer in handen kreeg in staat was om een exploot neer te zetten. Vorig seizoen deden de blauw-witten uit de Bourgogne het niet onaardig in de Champions League, maar dit seizoen presteerde het team nog sterker en vooral regelmatiger. Auxerre speelde in totaal 58 wedstrijden. Op Europees niveau werden prestigieuze overwinningen geboekt tegen de Engelse kampioen Arsenal en de Duitse kampioen Bayern München. Enkel tegen Ajax ging het niet goed. Na de uitschakeling in de Champions League beet het team zich in de Uefacup de tanden stuk op Betis Sevilla, een team dat op dat ogenblik vierde stond in de sterke Spaanse competitie en later werd uitgeschakeld door Liverpool. In de competitie kwam Auxerre uit op 64 punten. Met dit totaal had de ploeg normaal gezien rechtstreeks de kwalificatie voor de Uefacup moeten afdwingen, maar dat lukte net niet.

Het toeval wilde dat Auxerre het zowel in de slotmatch van de competitie als in de bekerfinale moest opnemen tegen PSG. Om een Europees ticket af te dwingen moest Auxerre één van beide partijen absoluut winnen. In de competitie lukte het niet, zodat alle hoop gevestigd was op de bekerfinale van afgelopen zaterdag. Daarin speelde PSG een stuk sterker dan in de competitiematch van vorige week. De Parijzenaars namen de eerste helft volledig voor hun rekening, maar ze profiteerden onvoldoende van de vrijheid die ze kregen om de kansen te benutten. Het ontbak hen op cruciale momenten ook aan wat geluk, zodat ze eigenlijk niet tevreden konden zijn met het ene doelpunt voorsprong dankzij een goal van Hugo Leal in de 21ste minuut. Nadat de doelpuntenmaker in de 61ste minuut een rode kaart kreeg, voerde Auxerre alsmaar de druk op. Dat resulteerde in de 76ste minuut in de gelijkmaker van Cissé. Door ook nog in de slotminuut te scoren, kon Auxerre de verlengingen vermijden. Voor Guy Roux was het de derde beker in vier finales in een periode van 24 jaar. Veel van zijn jonge spelers mochten pas voor het eerst een ereronde lopen en dat smaakt beslist naar nog. (NR)

STEPHANE CARNOT (30), de offensieve middenvelder, die einde contract was bij Guingamp, tekende voor twee jaar bij. JEROME DROUIN en DANIEL COUSIN blijven bij Le Mans, dat promoveert naar eerste klasse. De middenvelder tekende voor twee jaar bij, de spits voor één jaar. Laurent Peyrelade, de spits die werd uitgeleend door het naar tweede klasse gezakte Sedan, zal volgend seizoen eveneens deel uitmaken van de kern van Le Mans. ERIC ABIDAL, de verdediger van Rijsel die dit seizoen was uitgeleend aan Monaco, tekende nu voor vier jaar bij LOSC. AIME JACQUET, die vervolgd werd wegens openbare beledigingen aan twee journalisten van L’Equipe, werd door de rechtbank vrijgesproken. EUROPACUPS : Lyon en Monaco – dat omwille van zijn enorme schulden misschien in tweede klasse zal moeten spelen – zijn rechtstreeks geplaatst voor de eerste fase van de Champions League, Marseille moet zich via de derde voorronde proberen te kwalificeren. Bordeaux, Sochaux en Auxerre treden aan in de Uefacup terwijl Guingamp, Lens en Nantes een ticket versierden voor de Intertotobeker. (NR)

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content