Jan Hauspie
Jan Hauspie Voormalig redacteur bij Sport/Voetbalmagazine.

Een koekenbroodje. Zo noemden ze Alex Czerniatynskiop Malinois toen hij er vorig jaar trainer van de min 16-jarigen was. Een doodbrave man bij wie je als jonge gast zo een beetje deed en zegde wat je wilde, want kwaad maakte hij zich toch niet. Toen Dimitri Habran zaterdagavond in de blessuretijd tegen Anderlecht mee naar voor stormde, was er dan ook niemand om hem tegen te houden. Ook Czerniatynski niet, die de besliste blik van zijn doelman (1m79) slechts kon beantwoorden met een handgebaar dat hem verder de frontlinie injoeg. Vervolgens geraakte de Mechelse hoekschop niet eens tot bij de eerste paal, waarna Anderlecht zich naar een doelpunt met een strik er rond counterde.

Het stond 0-2, maar het applaus was voor de thuisploeg. Nog voor het halfuur had KV Mechelen twee spelers moeten vervangen : de oudste, David Crv (25), door Claude Vanderheyde (19) en Steven De Pauw door Bram Criel (16). Diep in de tweede helft viel Bert Tuteleers (ook 16) in voor Maarten Tordoir (17). “Als je dan ziet dat er bij Anderlecht op het eind zelfs paniek was, mogen we fier zijn”, vond Fi Vanhoof. “Maar onze kern is te klein, gele kaarten en blessures zullen ons nog zuur opbreken. Voetballend zijn we goed genoeg, maar we ontberen kracht in de duels. Dat is eigen aan de jeugd. Tegen Club Brugge, onze volgende thuismatch, zullen we waarschijnlijk afgestraft worden op stilstaande fases. Ik vrees dat als Club in een goeie dag is, wij hetzelfde gaan meemaken als Beveren.”

In het weekend breidde Vanhoof de Mechelse kern al uit met de verdedigers Steven De Geest en Alen Mrzlecki van Lokeren. Dat kon nadat Mechelen donderdag zijn schuld met Lokeren (transfer Boeka-Lisasi) had vereffend en vereffenaar Dubaere het licht voor beide transfers op groen had gezet. Kevin Franck, Marc Vangronsveld en Emmanuel Pirard hadden ondertussen eieren voor hun geld gekozen, hoewel zij graag naar Mechelen waren gekomen, weet Vanhoof. Deze week zou hij de selectie definitief op twintig spelers vastleggen. Maandag praatte hij met linksback Jürgen Vandeurzen (ex-RC Genk), die zijn contract bij de Engelse derdeklasser Stoke City verbrak, en met aanvaller Blaise Bapo Bola van Lokeren.

Over de nabije, noch de iets verdere toekomst van KV Mechelen is er duidelijkheid. Derde klasse, bevordering of schrapping : het kan nog allemaal. Niet eens is zeker of Malinois het kampioenschap uitspeelt. Volgens Vanhoof loste de club niet alleen haar schuld aan Lokeren af, maar ook die aan AA Gent (transfer Ndikumana) en aan makelaar Guido Mallants (achterstallige commissie), samen zo’n zes miljoen oude franken. Mallants, van 1993 tot ’97 manager van KV, wist zondag nog nergens van. “Ik was net van plan als er geen reactie kwam, de bond aan te schrijven. Het is niet zo’n groot bedrag, maar de bond heeft in december in mijn voordeel gevonnist. Ik had de club dus in aanleg van schrapping kunnen plaatsen of de vereffenaar in gebreke stellen, maar koester geen leedvermaak en ben altijd vrij passief gebleven. Wat u mij nu vertelt, maakt mij wel benieuwd.”

door Jan Hauspie

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content