FC Sevilla won de Spaanse Copa del Rey.

Eén week nadat Real Madrid in een erg spannend competitieslot in het Santiago Bernabeustadion de titel won, mocht FC Sevilla er na een nipte 1-0- overwinning tegen Getafe de Copa del Rey in ontvangst nemen. De derde prijs, na eerder de Europese supercup en de UEFA Cup. Voor de zege met het kleinste verschil volstond een goal in de elfde minuut van prijsschutter FrédéricKanouté. Na afloop van het duel verklaarde de Franse Malinees dat hij zijn topseizoen niet zal verzilveren met een transfer. Hij heeft nog een tweejarig contract. “Ik zit nu bij een van de beste teams in Spanje. Volgend seizoen willen we met een dreamteam Real Madrid en Barcelona verslaan.”

Aanvoerder JaviNavarro mocht dus de trofee in de lucht steken. Voor de centrale verdediger was dat een nieuwe bekroning in een merkwaardige loopbaan. Toen hij nog bij Valencia speelde, werd hij het slachtoffer van een zware knieblessure, waardoor hij liefst drie jaar van voetbal verstoken bleef. Velen gaven hem dan ook de raad om het voetbal op te geven. “Dat klonk bijzonder hard”, kijkt hij er nu op terug. “Hoe kan men een zo weinig psychologische uitspraak doen terwijl ik net zes operaties achter de rug had ? Ik liet me niet kennen, bleef hard werken en werd mooi beloond.”

Uiteindelijk kreeg Navarro een kans bij FC Sevilla. Zijn overstap bleek een uitstekende transfer, want hij ontpopte zich tot een geboren leider. De successen van de ploeg dragen ook de stempel van een merkwaardige trainer. JuandeRamos is een coach die slechts op een heel bescheiden spelerscarrière kan terugblikken. Hij schopte het wel tot profvoetballer, maar bij Elche slaagde hij er nooit in een trofee te winnen. Dat hij toch gekomen is waar hij nu staat, dankt hij aan zijn doorzettingsvermogen en zijn bereidheid om offers te brengen. Na vier seizoenen in de Spaanse tweede klasse, twee jaar bij Rayo Vallecano, één bij Betis, één bij Espanyol en één bij Málaga belandde hij in 2005 bij FC Sevilla, nadat hij het seizoen voordien een sabbatjaar had ingebouwd. “Wie net als ik helemaal onderaan de ladder begint, moet respect verdienen door hard te werken en resultaten te boeken”, legt hij uit. “Vandaag ben ik er bijzonder trots op dat in sommige trainersscholen mijn naam als voorbeeld de ronde doet, omdat ik zover raakte zonder dat ik als voetballer een internationale reputatie had.”

José Manuel Esna, beter bekend onder de naam Mané, diende de dag nadat Athletic Bilbao het behoud verzekerde zijn ontslag in.

Ludovic Giuly, die nog tot in juni 2008 onder contract ligt bij Barcelona, kreeg van de clubleiding te horen dat hij mag uitkijken naar een andere club.

Hristo Stoichkov verlengde verrassend genoeg zijn contract als trainer van het gedegradeerde Celta Vigo. Hij verzekerde zich voor volgend seizoen zelfs al van de diensten van een Bulgaarse speler : bij Litex Lovec wordt Petar Zanev gehuurd.

Javier Aguirre, de Mexicaanse trainer die Atlético Madrid naar een zevende plaats loodste, blijft ook volgend seizoen.

Bernd Schuster wordt wellicht de volgende trainer van Real Madrid. Daar gaat althans de gespecialiseerde Spaanse pers van uit. Fabio Capello liet al verstaan dat hij er niet tegen op zou zien een punt te zetten achter zijn carrière.

Iván De La Peña (31) verlengde zijn contract bij Espanyol tot 2009.

Amedeo Carboni, de Italiaanse sportief directeur van Valencia, werd uit zijn functie ontzet. De jongste twee jaar verschilde hij geregeld van mening met trainer Quique Sánchez Flores over het transferbeleid.

Joaquín Caparrós geeft er na twee seizoenen als trainer van Deportivo La Co- ruña zelf de brui aan. “Door die twee jaar ben ik verschrikkelijk moe. Het is beter dat ik stop”, verklaarde hij.

Javier Saviola verlaat Barcelona en tekende voor vier seizoenen bij Zaragoza.

David Silva verlengde zijn contract bij Valencia tot 2013. Er staat een opstapclausule in zijn contract dat de spits slechts weg kan als een andere club 90 miljoen euro voor hem neerlegt. Zijn teamgenoot Rubén Baraja vond overeenstemming tot 2010.

Javier Arizmendi, de 23-jarige spits van Deportivo La Coruña, tekende voor zes jaar bij FC Valencia.

Julien Escudé, de Franse linksback van FC Sevilla tekende voor twee jaar bij. Zijn contract loopt nu tot juni 2011.

Carles Puyol (Barcelona), die aan de kruisbanden van de linkerknie moet worden geopereerd, mist mogelijk de start van het nieuwe seizoen.

DANIEL DEVOS

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content