Devil time

© BELGAIMAGE

Aflevering 5 over de coulissen van het EK: wat is de verslaggevers van Sport/Voetbalmagazine de voorbije week opgevallen?

Recordrisico

U keert terug uit een rode zone. Quarantaineverplichting gedurende tien dagen en verplichte PCR-test. Als u een code ontvangt, test op dag zeven. Als u twee codes ontvangt, laat u onmiddellijk testen en gebruik de tweede code op dag zeven. Als die negatief is, eindigt uw quarantaine. Contacteer uw dokter in het geval van symptomen. De code volgt per sms. Een boete kan volgen.’

Zo klonk het min of meer dinsdag bij terugkeer op Zaventem na de achtste finales in Sevilla. Een paar seconden later volgde inderdaad een nieuw bericht: ‘Corona test prescription code: 32342333 145e 4c7c. Test vanaf 06/07/2021. ‘

6 juli: twee dagen na alweer een volgende reis, die naar München. Waar we ook een test moesten ondergaan, de dag van de kwartfinale. Anders mocht je het stadion niet binnen.

Moet je je houden aan de regels of niet? Het is een lastige spreidstand. De UEFA vindt van niet, en stuurt mensen die werken op het tornooi vooraf een e-mail die hen ontslaat van de quarantaineplicht.

Dat weten mensen van het contact- en tracingcenter dan weer niet. Dus krijgen we daags na onze terugkeer uit Spanje een telefoontje. De vrouw aan de andere kant van de lijn wil weten waar we de voorbije twee weken zijn geweest. We beginnen op te sommen: Rusland, Denemarken, weer Rusland, Spanje. Ze geeft alles in, codeert de bestemmingen en de data van de reizen en leest ons vervolgens onze risicoscore voor. Die is – het zal u niet verbazen – catastrofaal hoog. Op recordniveau, wat haar betreft. Maar omdat het allemaal beroepsverplaatsingen zijn, ontsnappen we aan de quarantaineregels. Het gesprek is supervriendelijk en de vrouw aan de andere kant sluit af met een ‘Allez Duivels’.

Devil time

Overigens ontslaat het journalist zijn je niet van de verplichting om geregeld een staafje in de neus geduwd te krijgen. In Duitsland de dag voor de match, vooraleer je binnen mag in de perszaal, en de dag van de match opnieuw. Altijd negatief. Danke, we zitten inmiddels aan negen! En dan moet Londen nog komen. De eisen daar zijn: niet uit je bubbel komen. Luchthaven/station – hotel – stadion – hotel – luchthaven/station. Geen London Eye, laat staan een lekker maal in Soho.

Wat als het hotel straks geen restaurant heeft? Lunchpakketje mee?

Duitse herder

Op twee voeten. Verrassend gemakkelijk rijden we de dag voor de wedstrijd België-Italië tot vlak bij de Allianz Arena. Geen hek om ons tegen te houden, geen bewaker, tenzij die voor de toegang tot de laatste meters om het stadion te bereiken. We vinden het verdacht dat in de wijde omgeving op de parkeerplaats geen auto is te zien, maar wijten het aan het gebrek aan enthousiasme van de Duitsers na de uitschakeling van de Mannschaft en de beperkte toegang tot dit tornooi.

Wat hebben we het verkeerd.. Als we de auto willen achterlaten, roept de man aan de poort ons bars toe: weg. Weg! Hij heeft het niet over ons, maar over onze auto. Waar we moeten parkeren? Weg, schreeuwt hij, en hij haalt zijn walkietalkie boven. Verbluft rijden we weg, tot waar een paar bussen staan. Terwijl we daar een telefoontje uit België beantwoorden, komt plots een auto aangereden. Polizei. De man stapt uit, ziet ons bellen en wacht beleefd. Als het gesprek iets langer duurt, rijdt hij plots weer weg. Een andere auto stopt kort daarna, opnieuw met een bewaker. Die blijft even zitten – we zijn nog steeds aan het bellen – knikt dan vriendelijk goeiedag en vertrekt opnieuw. Wat is dat nu?

Sergej Karasjov
Sergej Karasjov© BELGAIMAGE

Vreemd reageert ook de bewaker die ons net voordien nors heeft weggestuurd. Als we hem een eerste keer kruisen, kijkt hij bars. Bij terugkeer is hij plots supervriendelijk. De blaffende Duitse herder is plots een lief hondje.

EK van de fair play

De UEFA publiceerde vorige week een paar positieve cijfers rond het EK: er worden minder fouten begaan, voetballers krijgen minder kaarten en in vergelijking met voorgaande tornooien is er meer effectieve speeltijd. Volgens experten, spelers en trainers heeft de arbitrage daar een invloed op. Scheidsrechters leggen veel minder het spel stil. Die refs zijn dan weer heel tevreden: er worden minder beslissingen betwist en er wordt minder over de arbitrage gesproken dan gewoonlijk.

Tijdens de groepsfase werden per wedstrijd gemiddeld 22,4 fouten gefloten. Op EURO 2016 was dat nog 25,3. Het gemiddelde aantal kaarten zakte van 3,6 naar 2,7 en de speelduur steeg van 56 minuten in 2016 naar 59 nu.

Veel heeft allicht te maken met de VAR, die hier voor het eerst wordt gebruikt op een EK. Vermoed werd vooraf dat het aantal strafschoppen zou stijgen. Dat klopt. In de groepsfase werden er in 2016 nog 7 gefloten, dit keer was dat 14. De VAR kwam tijdens de 36 groepswedstrijden in totaal 179 keer tussen. Opvallend: de UEFA gebruikte een vast VAR-centrum voor dit EK. Dat had zijn basis, net als de refs, in… Istanbul.

400

In principe is het niet zo duur om een wedstrijd voor dit EK te zien. Een ticket voor de kwartfinale in de Allianz Arena kost 75 euro. Alleen waren de plaatsen beperkt. Belgische supporters die zonder ticket naar München trokken en hoopten op de zwarte mark een koopje te doen, waren eraan voor de moeite. We horen dat er tot 375 euro is betaald. Onder de vraagprijs van 400 euro weliswaar…

’s Nachts, een paar uur na de uitschakeling van de Belgen, is het stil in de stad. Her en der lopen groepjes fans, maar hun teleurstelling wegdrinken lukt amper. München hanteert in het centrum een nachtklok van 1 uur. De meeste bars doen al geruime tijd voor dat uur de deur dicht voor mensen die binnen willen. Grote pinten verzet je hier niet in een paar minuten.

De blues van Les Bleus

‘En denkt u echt dat we door te verhuizen naar een ander hotel die goals tegen Zwitserland niet zouden hebben geslikt?’

Woorden van Noël Le Graët, de voorzitter van de Franse voetbalbond, na de relatief snelle uitschakeling van Les Bleus. Een van de verklaringen die de Fransen de voorbije week gaven was een latente onvrede over het hotel waar de ploeg sliep. In volle stadscentrum, met veel lawaai. Onzin die de Franse bondsvoorzitter snel wegvaagde.

Erger zijn de financiële gevolgen voor de Franse bond. Die rekende al op een verlies van 5 miljoen euro in 2021. Ingecalculeerd was daarbij het bereiken van de halve finale. Een exit in de achtste finale betekent een extra inkomstenverlies van 8,5 miljoen euro.

Noël Le Graët
Noël Le Graët© BELGAIMAGE
Devil time
Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content