DIAMANT VAN DE DRAKEN

© BELGAIMAGE

De waarde van FC Portospits André Silva (20) wordt nu al geschat op 60 miljoen euro. Na Hulk wordt de tweevoudige international de duurste speler uit de clubgeschiedenis van de meervoudige Portugese kampioen.

We zijn nog maar twee speeldagen ver in de Champions League en Club Brugge speelt al voor zijn toekomst in de … Europa League. In 180 minuten slaagde het team van Michel Preud’homme er tegen Leicester City (0-3) en FC Kopenhagen (4-0) niet in te scoren. Volgende week dinsdag zakt FC Porto af naar het Jan Breydelstadion voor misschien wel de wedstrijd van de laatste kans.

De 27-voudige kampioen miste zijn start ook: op het kampioenenbal (1 op 6, na confrontaties met FC Kopenhagen en Leicester City) en de eigen competitie (16 op 21, op drie punten van Benfica). Nee, de Dragões (Draken) spuwen geen vuur meer, omdat ze al jaren een nieuw elftal proberen te bouwen met een groep aanstormende talenten.

MEESTE APPLAUS

Onder hen ook André Silva, die door de internationale pers steevast wordt voorgesteld als de nieuwe Cristiano Ronaldo. Maar op het veld heeft de aanvaller eigenlijk weinig uitstaans met de sterspeler van Real Madrid. ‘Van buitenaf bekeken heeft hij misschien dezelfde allures, maar eigenlijk is hij vooral de diepe spits die het land al heel lang zoekt’, vertelt Carlos Vara, journalist bij A Bola.

Sinds Pauleta dus, die op 12 oktober 2005 legende Eusébio (41 goals) onttroonde als beste schutter aller tijden? ‘Die was vooral bekend in het buitenland’, gaat Vara verder. ‘Maar Pauleta speelde bijna niet in Portugal. En bij de nationale ploeg scoorde hij vooral in de oefeninterlands of tegen pakweg Luxemburg.’

In de Liga NOS voert momenteel de Malinees Moussa Marega de topschutterslijst aan, met zeven doelpunten in zes wedstrijden voor Guimarães. André Silva volgt op korte afstand met vijf goals in zeven duels, plus een treffer in de CL. Uiteindelijk niet slecht voor een jongen van twintig, die vorig seizoen amper negen keer speelde voor FC Porto en daarbij één keer raak trof.

‘Hij had meer kunnen spelen’, voegt Vara eraan toe, om vervolgens mee te geven dat Laurent Depoitre – afgelopen zomer overgekomen van AA Gent – veel moeilijkheden zal ondervinden om een basisplaats te veroveren. ‘Je mag niet vergeten dat Silva 29 duels afwerkte met de B-ploeg. Daar speelde hij kampioen en werd hij verkozen tot beste speler van de reeks, met veertien treffers. En in de UEFA Youth League geraakte Silva aan vier goals in zes matchen. Hij was de grote ster van het seizoenseinde, nadat hij met twee doelpunten verlengingen afdwong in de bekerfinale tegen SC Braga. De laatste treffer, in de toegevoegde tijd, was een omhaal. Uiteindelijk verloren ze de penaltyreeks met 2-4. En bij de officiële spelersvoorstelling voor aanvang van dit seizoen, voor ongeveer 45.000 personen, ontving Silva het meeste applaus.’

INLINEHOCKEY

André Silva werd geboren op 6 november 1995 in Baguim do Monte, een gemeente in Gondomar, een buitenwijk van Porto. Hij kwam uit voor de jeugdploegen van SC Salgueiros en Boavista FC, alvorens in 2011 zijn opwachting te maken bij FC Porto. Dat betaalde exact 1000 euro als transfersom. In die tijd scoorde Silva praktisch niet. ‘André was veeleer een spelmaker, want hij kreeg als bijnaam ‘Deco‘. Ik ben zelfs verbaasd dat hij een centrumspits werd’, verklaart zijn toenmalige coach Rafael Santos, die de jeugdinternational (sinds U16) diende te overtuigen om inlinehockey – een bijzonder populaire sport in Portugal die erg gelijkt op ijshockey – volledig op te geven.

Zijn opleiding beëindigde Silva bij de junioren van FC Porto, waar hij onder de hoede van coach Antonio Folha (ex-Standard) in zijn eerste seizoen goed was voor vijftien doelpunten in twintig wedstrijden. Het gevolg hiervan was dat hij meteen werd doorgeschoven naar de B-ploeg. Bij de nationale ploeg scoorde hij viermaal op het EK U19 en evenveel keer op het WK U20. De rechtsvoetige Silva is een mobiele aanvaller van 1,85 meter, fysiek sterk, behendig in de één-tegen-éénsituaties en hij beschikt over een uitstekende timing bij de luchtduels.

Al deze kwaliteiten ontgingen ook de Europese topclubs niet. Zijn makelaar Jorge Mendes zorgde ervoor dat Silva in augustus een nieuwe overeenkomst tekende tot 2021. Wie hem nu wil, moet minstens 60 miljoen euro ophoesten. In de hele clubgeschiedenis deed alleen Hulk, met een opstapclausule van 100 miljoen euro, ooit beter. Ook het salaris van Silva schoot de hoogte in, want ondertussen zit hij aan een jaarloon van 2 miljoen. Tot voor kort was hij de minst vergoede speler van de A-kern, met 150.000 euro, of 36 maal minder dan sterspeler Iker Casillas (5,5 miljoen).

Atlético Madrid lijkt de grootste kanshebber om Silva volgende zomer in te lijven. Met Oliver Torres en Diogo Jota werden er al twee Colchoneros met aankoopoptie ter beschikking gesteld van FC Porto. En dankzij de tussenkomst van Jorge Mendes vonden er in de voorbije zeven jaren maar liefst tien transacties plaats tussen beide ploegen. Een verrassing zou die transfer dus niet zijn.

DOOR PATRICE SINTZEN – FOTO BELGAIMAGE

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content