Jan Hauspie
Jan Hauspie Voormalig redacteur bij Sport/Voetbalmagazine.

Gokmanipulatie van voetbalwedstrijden een Belgisch probleem ? Welkom in de Nieuwe Wereld : de gokmaffia is overal. Aflevering 3 : ‘Panionios is het zwarte schaap van Europa.’

Amper een jaar na het eerste zijn Duitsland en Oostenrijk al aan hun tweede gokschandaal toe. Door overhaast werk van politie en justitie hangt er nog steeds een donkere corruptiewolk boven het gastland van het komende WK en dat van het EK 2008 (samen met Zwitserland), vreest gokexpert Karl Dhont. Twee mannen – de Duitse scheidsrechter Robert Hoyzer en de Kroatische gokleider Ante Sapina – zitten dan wel achter slot en grendel sinds november, het systeem lijkt er niet door te zijn uitgeschakeld. Dhont, medeoprichter van Mr. Bookmaker en nu consulent voor de grootste bookmakers wereldwijd, ként Ante Sapina : één keer stond hij oog in oog met de Kroaat. “Die gasten zijn van niks bang”, zegt hij.

Waarom vreest u voor het imago van het WK ?

Dhont : “Er zat heel veel tweede klasse tussen in Duitsland, maar ook een pak andere wedstrijden waarover nog niet gesproken is. Nürnberg, Leverkusen en Wolfsburg zijn ondertussen al ge- noemd, maar niemand heeft het over Bielefeld gehad : dat was nog tien keer erger. Clubs uit de Bundesliga dus. Justitie heeft daar bewust niks mee gedaan, zo rap is het allemaal afgehandeld, wellicht uit bezorgdheid voor het imago van de wereldbeker. Hopelijk heeft er nu iemand bij het parket gezegd : ‘Hé, dit gaat over zóveel geld, we hebben zóveel cash gevonden, dat het onmogelijk om maar enkele wedstrijden gegaan kan zijn.’ Dus dat komt nu allemaal terug, waardoor ze effectief met een superschandaal zullen zitten wanneer de wereldbeker begint ( zie ook kaderstuk, nvdr).”

Wat hebben ze nagelaten te onderzoeken ?

“De link tussen Duitsland en de UEFA-cupqualifiers ( de voorrondewedstrijden voor kwalificatie voor de eigenlijke UEFA-cup, nvdr). Dat is de grootste fraude uit de geschiedenis van het voetbal, maar daaraan hebben ze niet geraakt. Volgens mij hadden die Kroaten zo’n groot netwerk van spelers – ex-Joego’s, Albanezen en wat weet ik allemaal – dat ze bij zoveel clubs mannetjes hadden of mensen die spelers konden benaderen, waardoor ze om het even welke wedstrijd konden regelen. Voetballers in Albanië verdienen niks, dus die verkochten álles. Een Georgische ploeg tegen een Albanese in de qualifiers : dat was tien keer erger dan wat er in België gebeurde. In de zomer van 2004 hadden we een lijst van matchen waarop zoveel geld werd ingezet, miljoenen op een dag, en die allemaal wonnen. Alles crashte : bang !bang !bang ! Het heeft een tijdje geduurd voor we het doorhadden, maar nu is het gedaan. Vorige zomer kon je nauwelijks nog spelen op die qualifiers. Niet in Azië, niet in Europa. De markt van de UEFA-beker is in mekaar gestuikt.”

U hebt Ante Sapina ontmoet. Hoe kwam dat ?

“Ik was directeur sport van de SNAI, de Italiaanse staatsloterij. Op een bepaald moment hadden ze dus zoveel qualifiers geregeld, met al die Georgische, Albanese en Cypriotische ploegen, dat wij het equivalent van 12 miljoen Belgische frank moesten uitbetalen. Voor de rechtbank konden we dat nooit aanvechten : de Italiaanse wet verplicht ons om elk ticket uit te betalen, of de wedstrijd nu omgekocht is of niet. Eén keer heb ik daarop een uitzondering gemaakt en gezegd : ‘We betalen niet en zien wat er gebeurt.’ Toen belde er een Italiaan. ‘Je moet het geld zelf komen halen’, antwoordde ik, want ik had een kopie nodig van zijn paspoort. Dat durven ze nooit, dacht ik, maar de volgende dag stond hij daar : Ante Sapina ! Zonder morren liet hij zijn identiteitskaart kopiëren en we hebben hem uitbetaald.”

Wat bewijst dat ?

“Dat die gasten zich boven de wet wanen. Die zijn nergens bang van. Sapina’s systeem zat verschrikkelijk goed in elkaar. Het was het slimme werk, maar zijn achilleshiel was dat hij heel veel mensen op pad moest sturen om dat overal te gaan spelen. Als je zestig, zeventig bettingshops moet afgaan in Italië, heb je al gauw twaalf mensen nodig. Die zien natuurlijk ook wat er gespeeld moet worden en vertellen dat misschien weer door aan anderen, vrienden of familie. Toen de zaak-Hoyzer uitkwam, was ik enorm blij dat die Sapina naar de cel moest.”

Hoe wist u dat hij de draaischijf was achter een grootschalige fraude ?

“Nadat ik zijn paspoort had gekopieerd, stuurde ik een e-mail naar zoveel mogelijk bookmakers. Ik vroeg hen of ze een Sapina uit Berlijn in hun bestand hadden staan. Wat bleek ? Iederéén had hem. Die gasten hadden overal in Europa rekeningen op het internet : bij Engelse bookmakers, Italiaanse, Duitse, … Echt niet normaal. Dat moet een gigantische organisatie geweest zijn. En overal speelden ze voor het maximum : 1000 euro hier, 1000 euro daar. Daardoor viel het ook niet op. Alleen bij de heel grote staatsmonopolies, zoals Oddset in Duitsland en SNAI in Italië, kun je hard spelen. Unibet neemt misschien 2000 euro op Bielefeld-Nürnberg, maar geen 30.000. SNAI en Oddset wel. Daarom zeg ik dat het Duitse gerecht dat de eerste keer verkeerd heeft ingeschat.”

‘In mijn gat gebeten’

“De qualifiers zijn de beerput van Europa,” gaat Dhont verder, “maar de poules zijn pas echt gevaarlijk voor bookmakers. Op het eind zitten daar te veel wedstrijden tussen die nergens meer om gaan. Niet alleen in bekertoernooien, maar ook in een competitie zoals de Nederlandse tweede klasse, waaruit geen ploegen kunnen degraderen. Het is een kwestie van tijd voor daar problemen van komen.”

Over wat hij de laatste seizoenen zag gebeuren met AC Milan in de Cham-pions League, had de West-Vlaamse gokexpert het eerder ( zie Sport/Voetbalmagazine nr. 16 van 19 april 2006), maar wat te denken van de UEFA-cup in het seizoen 2004/05 ? We schrijven najaar 2004, de periode waarin zich in poule D de inmiddels beruchte Panionios-Tbilisi (5-2) afspeelt. De zege tegen Tbilisi leverde Panionios zijn enige punten op. Verder leed het vooral zware nederlagen.

Dhont : “Panionios is het zwarte schaap van Europa. In Singapore heb ik gehoord dat Panionios zijn tegenstander in de qualifiers heeft omgekocht om in de poules te raken, waar ze dan vervolgens zelf al hun wedstrijden hebben verkocht. Ofwel waren ze zeker dat ze gingen winnen, ofwel dat ze gingen verliezen. Je kunt het zo gek niet bedenken of het gebeurde.”

Ook met poule E was er van alles aan de hand, zegt Dhont. De sleutelrol werd daar gespeeld door een andere Griekse ploeg : Egaleo, op dat moment getraind door Stéphane Demol. Die eindigt als laatste, na een paar zware nederlagen en met slechts één punt : een gelijkspel tegen Lazio Roma.

Dhont : “Met Egaleo is iets raars aan de hand. Er zijn mensen die ik honderd procent vertrouw, die me zeggen : ‘Egaleo heeft er niets mee te maken.’ Anderen, die ik ook honderd procent vertrouw, zeggen me : ‘Egaleo is een grote beerput.’ Het is dus een twijfelgeval. Tegen Partizan en Villarreal hebben ze het weggegeven ( telkens 4-0 verlies, nvdr) en ik denk dat het plan ook was om de match tegen Lazio weg te geven. Dat was een wedstrijd waarover je vooraf op het internet volop geruchten over manipulatie kon lezen. Er kwam ook abnormaal veel geld binnen op Lazio. Uiteindelijk is het plan niet doorgegaan. Waarschijnlijk omdat het, door onze goede contacten bij Lazio, op tijd bij de UEFA is geraakt en iedereen gealarmeerd was.”

Stéphane Demol : “Ik heb Karl Dhont ontmoet toen we samen in De Zevende Dag zaten op de dag van Club Brugge-Anderlecht. Dat was op 26 maart. Hij was de eerste die me daar ooit iets over verteld heeft. Ik viel compleet uit de lucht : ik ga hier niet zweren op het hoofd van mijn kinderen, maar ik ben nog altijd overtuigd dat er niets abnormaals gebeurd is toen. Wij waren een goede Griekse ploeg, maar veel te slap voor Europa. Tegen Partizan wijkt een voorzet af op het been van een verdediger : owngoal en 1-0, een minuut voor de rust. Verder hebben zij geen enkele kans gehad. Dat kan je toch niet regelen ? En tegen Villarreal waren al onze centrale verdedigers geblesseerd of geschorst. Als je dan ziet waar die ploeg nu staat, dan denk ik de reden van de nederlaag wel te kennen : zij waren gewoon veel sterker. Lazio hebben we er op de laatste speeldag nog uit gespeeld. We hadden zelfs kunnen winnen : in de slotminuut misten we een open kans alleen voor hun keeper.”

Kort na de Europese uitschakeling ben je ontslagen. Had het ene iets te maken met het andere ?

Demol : “Nee, helemaal niet. Ik ben ontslagen op 29 december 2004. In de laatste competitiewedstrijd voor Nieuwjaar had ik twee spelers niet opgesteld van wie de voorzitter wilde dat ze wél speelden. We verloren met 2-1. Dat kwam hem goed uit, ook al stonden we nog altijd vierde. Kijk, die voorzitter heeft mij serieus in mijn gat gebeten. Ik heb nog altijd geld van hem te goed : voor het TAS heb ik mijn zaak gewonnen en sinds enkele weken heb ik ook een burgerlijke klacht lopen. Mocht nu blijken dat er ook nog iets anders heeft gespeeld, zou ik het graag weten.”

Tweede klasse in China

Toen Robert Hoyzer werd ontmaskerd, noemde hij behalve Oostenrijk ook meteen Griekenland als uitverkoren werkterrein van de Sapinabroers. Tijdens zijn proces voegde hij eraan toe dat zij vooraf wisten volgens welk scenario Panionios-Tbilisi zich zou voltrekken : voorsprong voor de Georgische bezoekers halfweg, thuiszege na negentig minuten.

Vorige maand publiceerde de Griekse krant Kathimerini een exclusief interview met Hoyzer. Daarin noemt de ex-scheidsrechter Griekenland “een paradijs voor match fixing“. Opvallend detail is dat toen Ante Sapina werd aangehouden, hij pas terug was uit Saloniki. Daar, zegt Hoyzer nu, ontmoette de Kroaat geregeld zijn Griekse contactpersoon. “Ante had hem via een andere Griek leren kennen. Hij gaf hem informatie over wedstrijden waarvan hij het resultaat vooraf kende in ruil voor informatie over Griekse duels.” Over die andere Griek zegt Hoyzer : “Dat was duidelijk de man die aan de touwtjes trok. Een erg invloedrijk iemand in het Griekse voetbal, van wie Ante me ooit vertelde dat hij contracten had met de halve nationale ploeg. Of hij daarmee bedoelde dat het om hun makelaar ging, weet ik niet.”

Sotirios Yiannatos is de journalist die Hoyzer interviewde in Berlijn. Zoals Karl Dhont en andere Griekse bronnen hoort ook hij steeds de naam van Panionios terugkeren als de Griekse connectie vanwaar er lijnen lopen naar het Kroatische gokkartel. De voorzitter van Panionios is een veelbesproken nachtclubeigenaar, in wiens gezelschap in januari minstens twee keer Pietro Allatta is opgemerkt, samen met de Italiaanse trainer Sergio Brio.

Wat is daarover bekend in Griekenland ?

Yiannatos : “Verscheidene mensen hebben me verteld dat Allatta twee clubs wilde kopen in Griekenland : een in de hoogste klasse en een in de tweede klasse. Het officiële verhaal bij Panionios was dat hij buitenlandse investeerders vertegenwoordigde, maar wat daarvan klopt, weten we niet. Het is namelijk niet de gewoonte in Griekenland dat naar de herkomst van geld wordt gevraagd. De laatste keer dat Allatta hier was, was enkele dagen voor het tv-schandaal in België ( de Panoramareportage van 5 februari 2006, nvdr). De tweedeklasser waar hij zijn oog op had laten vallen, denk ik, was Aris Saloniki ( waarover Gilbert Bodart zich voor zijn ontslag bij La Louvière tegenover insiders liet ontvallen dat het interesse voor hem had, nvdr). Aris is een vreemde club : ze degradeerde de laatste jaren twee keer en kende een paar duistere bestuurswissels.”

Kennen de Sapinabroers Allatta ?

“Daar heb ik geen bewijs voor, maar toen ik Ante en Milan Sapina in Berlijn sprak en hen Allatta’s naam noemde, lachten ze. Ze vroegen niet : ‘Allatta wíé ?’ Ze lachten alleen maar. Ante zei dat het niet het juiste moment was om het daarover te hebben.”

Hoe staat het met het onderzoek naar Panionios-Tbilisi ?

“De enige zekerheid is dat Ante en Milan Sapina hebben gegokt op Egaleo-Lazio in combinatie met Panionios-Tbilisi. Vermoedelijk waren zij niet de mastermind achter het bedrog, maar ze hebben er wel veel geld aan verdiend. Verder weet niemand wat er precies is gebeurd. De openbare aanklager in Berlijn heeft me gezegd dat hij het erg vreemd vindt dat de Sapina’s uitgerekend op twee wedstrijden met een Griekse ploeg gokten. De UEFA is nog steeds bezig met haar onderzoek, maar heeft het moeilijk om bewijzen te vinden en de geldstroom te lokaliseren.”

Slotvraagje : in Bregenz wist Gunther Schepens van een Poolse ploegmaat hoe Panionios-Tbilisi zou aflopen. Enig idee hoe dat kon ?

“Wel, Panionios had twee Poolse spelers in de ploeg toen. Om eerlijk te zijn : ik probeer ze op te sporen, maar zelfs de Poolse bond kan me niet helpen. De ene is gestopt met voetballen en de andere zou nu in de tweede klasse in China spelen.”

JAN HAUSPIE

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content