Komende dinsdag worden de kwartfinales van de Champions League afgetrapt. Proximus TV-analisten Wesley Sonck, Wim De Coninck, Peter Vandenbempt en Bart Raes ontleden de deelnemers.

Zonder Engelse ploegen en met drie Spaanse teams strijden de acht resterende deelnemers in de 23e uitgave sinds de Champions League in 1992 werd opgericht om de hoofdprijs die op 6 juni in het Olympiastadion in Berlijn wordt uitgedeeld. Vijf van de acht zaten ook vorig jaar in de kwartfinales: de latere winnaar Real, verliezend finalist Atlético Madrid, Bayern, PSG en Barcelona. Juventus was er twee jaar geleden bij. Monaco en Porto speelden in 2003/2004 al eens een CL-finale, die toen gewonnen werd door de Portugezen.

Dit keer worden Monaco en Porto door de analisten van Proximus TV weinig winstkansen toebedeeld, maar, zegt Wim De Coninck,”al vanaf de eerste wedstrijden van Monaco riepen we dat ze niet voorbij de groepsfase zouden geraken. We zaten er elke keer naast.”

Wat heeft jullie verrast in het deelnemersveld van de kwartfinales in de Champions League?

Peter Vandenbempt: “De afwezigheid van Chelsea en de aanwezigheid van Monaco. Monaco was niet de beste ploeg over twee wedstrijden, Arsenal heeft zichzelf uitgeschakeld. Ze hebben zichzelf in de voet geschoten zoals ze dat vaker doen in de Premier League waar ze in bepaalde delen van wedstrijden blijk geven van totale wanorganisatie. Monaco heeft het net als in de groepsfase met zijn kwaliteiten gedaan: een stevig blok, duidelijke afspraken en een beetje geluk. Dat Chelsea er niet bij is, juich ik toe. Gezien hun aanpak in de vorige ronde is dat hun verdiende loon. Het is zonde dat ze er niet bij zijn, maar ik vind het onbegrijpelijk als je zoveel kwaliteit hebt en op die manier voetbalt.”

Bart Raes: “Wat we zelden meemaken in de presentatiestudio was gejuich zoals toen Chelsea gewipt werd, zowel in de Nederlandstalige als de Franstalige studio. Ik was er vorig jaar bij toen José Mourinho de bus parkeerde tijdens Atlético-Chelsea. Dat was verschrikkelijk om zien. Eigenlijk vervangt Monaco Chelsea. Ze voetballen op dezelfde manier.”

Wim De Coninck: “Met dat verschil dat Monaco geen andere wapens heeft en Chelsea wel.”

Wesley Sonck: “Wij zaten op Bayern voor de persconferentie na de match tegen Sjachtar toen Thiago Silva scoorde voor PSG. Iedereen juichte, er kwam iemand van de organisatie einbisschen Ruhe vragen, omdat de persconferentie zou aanvangen. Het is zo jammer dat je zoveel fantastische voetballers hebt en ze niet laat voetballen.”

Raes: “Als je voetballiefhebber bent, wil je niet naar een wedstrijd kijken zoals Chelsea ze neerzet.”

Hoe voelt een goeie voetballer zich bij zo’n aanpak?

De Coninck: “Vooral Eden Hazard moet het vreselijk vinden dat hij op zo’n hoog niveau zo ver van doel moet gaan voetballen.”

Sonck: “Conclusie is dat Hazard daar eigenlijk niet past. Hij zou niet misstaan bij een ploegen als Bayern die echt topvoetbal brengt. Daar kan hij zijn ding doen in de laatste veertig meter, in plaats van altijd diep die bal te moeten gaan opvragen.”

Vandenbempt: “Ik zou toch zijn ontevredenheid niet overschatten, want hij heeft wel bijgetekend voor vijf jaar. Dat doe je niet als je je niet goed voelt.”

De Coninck: “Hij wordt belangrijk gemaakt. Voor spelvreugde komt hij dan wel naar de nationale ploeg. Dan overdrijft hij een beetje.”

Wat is jou nog opgevallen, Wesley?

Sonck: “Dat Atlético nog in de competitie zit na een schandalig slechte match in Leverkusen. Dat was echt niet normaal. MarioMandzukic kreeg voorin alleen van die ellendige ballen waarvan ik me afvroeg: wat moet die daarmee gaan doen? Die mannen voetballen niet. Koke trapte alle ballen weg, die bouwen niet van achter op. Leverkusen was ook niet goed, maar die konden niet beter. Atlético wilde niet. Tegen Real zal het wél goed zijn. Dan kunnen ze hun favoriete spel spelen terwijl ze tegen Leverkusen zelf het spel moesten maken.”

Dirar

Wat is jou opgevallen, Bart?

Raes: “De aanwezigheid van Monaco heeft me verrast. Ik vond Yannick Ferreira-Carrasco twee keer goed invallen, die hadden de Belgen zeker kunnen gebruiken in Jeruzalem. Ferreira-Carrasco is me honderd procent meegevallen, net als Nabil Dirar.Die voetbalde zeer gedisciplineerd. Van alle veldspelers legde hij de meeste kilometers af.”

De Coninck: “Dat is ook een kunst: van Dirar een dienende, werkende speler maken.”

Sonck: “Nu zit hij bij Monaco, daar is hij niet meer de man die hij bij Club wel nog was. Tenminste: in de kleedkamer.”

De Coninck: “Geef maar toe dat jullie blij waren toen hij weg was.”

Sonck: “Amai!”

Vandenbempt: “Het is hetzelfde verhaal als met MichyBatshuayi die plots van Standard bij Marseille belandt, waar de trainer wel tien Batshuayi’s heeft.”

Sonck: “Ik ben Dirar een keer tegengekomen bij Lieven Maesschalck. Hij was stipt op tijd, en werkte zijn oefeningen nauwgezet af. Bij Monaco doe je niet meer wat je wil. Pas op: bij Club zag je al dat Dirar bij fysieke tests, interval, snelheid en kracht, bij de besten was. Maar zijn verstand gebruiken lukte in matchen niet altijd. In Brugge deed hij wat hij wou, nu loopt hij wél in positie en plooit mee terug om te verdedigen.”

Vandenbempt: “Daarom moet je als speler op een bepaald moment weg uit België. Liefst op tijd.”

Sonck: “Monaco’s manier van voetballen inoefenen is heel gemakkelijk. Je moet niet creatief zijn, maar gewoon je taken uitvoeren, op die ene spits na die wat blijft hangen. Een beetje zoals Israël de eerste helft speelde. Ik heb de laatste jaren vaak trainers meegemaakt die zeiden: zolang het 0-0 blijft, is het goed, desnoods pakken we de laatste vijf minuten risico. Ongeacht of ze 1-0 achter komen of dat het 0-0 blijft, blijven die gewoon staan.”

Raes: “Wat mij nog opvalt, is dat Barcelona helemaal terug is. De spelvreugde spat er weer af, zoals twee jaar geleden. Barcelona is voor mij topfavoriet voor de eindzege.”

De Coninck: “Ook Real is weer helemaal terug, na een paar mindere maanden.”

Sonck: “Meestal botert er iets niet in de kleedkamer, als het minder gaat. Maar dat ziet of weet de buitenwereld niet. Gareth Bale is het ideale voorbeeld. Die draait niet bij Real, tot je hem bij Wales plots frivoliteiten ziet doen waarvan je schrikt. Omdat hij daar dé man is, en spelvreugde heeft.”

Vandenbempt: “Ik hoor dat het in de kleedkamer van Barcelona knettert, dit seizoen. Terwijl je dat op het veld niet ziet.”

Raes: “In het begin was het zoeken naar een plaats voor Luis Suárez. Ondertussen hebben ze hun posities gevonden. Lionel Messi heeft zich neergelegd bij het feit dat hij nu vanaf de rechterkant voetbalt. Suárez is een wapen dat ze vroeger niet hadden.”

Sonck: “Voetballend is hij wel de minste bij Barcelona. Ik heb Barcelona vijf keer gezien dit seizoen en ik durf te zeggen: Messi, dat is een andere planeet. Je moet opletten als commentator dat je geen supporter wordt van Barça, omdat het zo mooi is. Veel mensen dromen ervan om eens tegen Messi te spelen. Ik niet!”

Moet Messi na dit seizoen bij Barcelona vertrekken?

Vandenbempt: “Waar gaat hij een topploeg vinden die helemaal in functie van hem gaat spelen?”

Raes: “Hij moet vooral blijven. Wat me frappeert, is de gretigheid bij Messi en Ronaldo, die maken mekaar beter. Ronaldo begint bijna te wenen als Messi drie goals maakt. Die mannen leven van records.”

Was jij als spits ook zo met cijfers bezig, Wesley?

Sonck: “Helemaal niet.”

Raes: “Allee Wesley, wat zeg je nu?”

Sonck: “Naarmate je ouder wordt, besef je: het is toch de ploeg die het moet doen. Zonder ploeg stel je niets voor. Het is zoals Peter zegt: waar in godsnaam gaat Messi een ploeg vinden waar ze alles voor hem doen?”

Vandenbempt: “Cristiano Ronaldo zie ik nog bij andere topploegen functioneren, maar Messi is Barcelona. Zelden is een speler zo vereenzelvigd met een ploeg als hij.”

Wat heeft jou gefrappeerd, Wim?

De Coninck: “Dat Juventus er eindelijk nog eens bij is, en de aanwezigheid van Porto. Die zie ik graag bezig, maar de kwartfinales worden waarschijnlijk hun eindpunt, al is het mooi om naar te kijken.”

Raes: “Ze hebben vorige zomer wel grote kuis gehouden.”

De Coninck: “Op een bepaald moment speelden ze met een middenveld van amper twintig jaar. Er zijn veel belangrijke spelers weg. Het is een heel jonge, goeie ploeg. Ze hebben maar één vedette: RicardoQuaresma. En die zit dan nog op de bank. Dat zegt alles.”

Wat verwachten jullie van Atlético- Real?

Sonck: “De finale van vorig jaar! Wat ik dit seizoen gezien heb van Atlético, was dramatisch.”

Vandenbempt: “Maar dat zal nu anders zijn. Voor mij gaat Real door, maar ze gaan wel honderd procent moeten zijn. Diego Simeone zal zijn ploeg op oorlogspad sturen, en alles nog eens uit de kast halen.”

Raes: “Ik ben benieuwd hoe bij Real Iker Casillas het ervan afbrengt. Zoals Gert Verheyen voor de achtste finales al eens opmerkte: waarom doet die man zichzelf dat aan?”

De Coninck: “Ik zei drie jaar geleden al eens dat hij op zijn retour was, ook al is hij pas 33 en is een keeper dan normaal op zijn best.”

Vandenbempt: “Zijn laatste hoogtepunt is de EK-finale van 2012.”

De Coninck: “Mourinho wist: met deze keeper pak ik geen prijzen. Daarom zette hij hem ernaast, maar dat was meteen ook het einde van Mourinho in de kleedkamer. Real heeft geprobeerd hem te verkopen, maar niemand wilde hem. En nu zit Carlo Ancelotti ermee. Hij heeft niet het profiel van de moderne keeper. Hij is niet goed met de voeten en hij is vijf centimeter te klein. Dat kan, als je iets extra atletisch hebt, maar dat atletische heeft Casillas niet meer.”

Raes: “Tegen Atlético werd hij tachtig minuten uitgefloten door zijn eigen publiek. Ancelotti, die bekend staat als een goeie people manager, moet daar nu maar iets mee doen.”

De Coninck: “Wesley heeft vorig jaar nog aan Maxwell gevraagd om te zeggen wat hij van al zijn trainers had geleerd. Dat deed hij. Toen de naam Ancelotti viel, lachte hij alleen maar. Dat is blijkbaar een enorm grote teddybeer. Een geweldige mens die met die vedetten om kan.”

Terug naar huis

Zijn jullie verbaasd dat Atlético er weer bij zit?

De Coninck: “Simeone kan zijn spelers volgens zijn methode en zijn karakter laten voetballen. Omdat hij zo veel van ze eist, ook bij balverlies, en dat elke week, bekoop je dat op een gegeven moment in de eigen competitie, zeker tegen kleine ploegen. Maar dit succes is wel zijn verdienste.”

Vandenbempt: “Hij gaat wel als een gek tekeer langs de lijn, en midden in de match valt hij een speler aan.”

Sonck: “Toch heeft hij iets sympathieks, vind ik.”

Wat doe jij, als je tien jaar jonger bent, en Simeone wil je bij zijn team?

Sonck: “Ik loop er te voet naartoe!”

De Coninck: “Spelers redeneren anders dan de buitenwereld. Zij kennen die trainer als mens, wij kennen enkel zijn imago. Hetzelfde geldt voor Mourinho.”

Fernando Torres is teruggekeerd naar Atlético. Is hij passé?

De Coninck: “Ja, hij was te duur. Hij is kapotgegaan aan het verwachtingspatroon.”

Sonck: “Als Torres een bal krijgt in de diepte, is hij nog verdomd snel. Maar als die één tegen twee staat, draait hij zich niet met de rug naar de goal zoals andere spitsen doen, zodat de andere aanvallers kunnen aansluiten, maar houdt altijd de bal vrij naar doel, zodat hij die snel kwijt is. Nu moet hij leren in functie spelen van de ploeg. Zijn potentieel past niet meer bij Atlético. Ik denk dat hij gewoon terug naar huis wou.”

De Coninck: “Bij Chelsea toonde hij alleen zijn beperkingen. Raar vind ik dat.”

Sonck: “Zo gaat dat, Wim, je gaat naar een andere ploeg, je wil je aanpassen, maar je kan dat niet. Je begint dingen te doen die tegen je natuur zijn, dan vallen je beperkingen heel erg op.”

Waar heb jij dat meegemaakt, Wesley?

Sonck: “De hele tijd. (grijnst) Je tekent een contract bij een ploeg, dan denk je altijd dat je het gaat maken, want iedereen is lyrisch wanneer je tekent. Tot je op het veld voelt: die manier van spelen is toch niet wat ik verwacht had. Eergevoel speelt ook: nog altijd willen tonen dat je de beste bent. Tot je op je limieten stoot. Wat je in je hoofd bedenkt, kan je niet meer uitvoeren.”

De Coninck: “Jullie denken allemaal dat Real het haalt tegen Atlético?”

Vandenbempt: “Ik denk het en ik hoop het.”

Raes:Luka Modric is weer terug en dat maakt een gigantisch verschil.”

De Coninck: “Hun sterkte is tegelijk hun zwakte. Ze hebben zich aangepast aan de BBC vooraan (Bale, Benzema, Ronaldo, nvdr): daardoor hebben ze geen infiltrerende middenvelder, maar ook geen verdedigende middenvelder. Ze hebben daar ToniKroos gezet. Bij Bayern was die vanaf de zestien levensgevaarlijk, maar bij Real heeft hij nog maar één goal gemaakt. Als de BBC niet draait, vergeet het.”

Raes: “Voor mij is Bale het probleem van Real. Geweldige speler, maar hij past niet bij die club. Hij moet daar weg.””

De Coninck: “Ronaldo trapt geen enkele vrije trap tussen de palen, Bale die ze zo goed kan geven mag ze niet nemen.”

Vandenbempt: “Die twee gunnen mekaar niets voor doel.”

Directer voetballen

Wat verwachten we van het duel tussen PSG en Barcelona?

Sonck:ZlatanIbrahimovic is fantastisch, weet ik uit eigen ervaring, maar als hij niet meedoet, is dat beter voor PSG. Een maand geleden zag ik hem op training bezig. Het is ongelofelijk hoe veel beter hij is dan alle anderen, maar alles draait rond hem en dat is een probleem in de CL. Ibra is geen Messi.”

Vandenbempt: “Sorry jongens, ik vind PSG sterker mét Ibrahimovic. Je hebt Ronaldo en Messi, net daaronder zet ik Ibra. Kijk maar naar zijn statistieken.”

De Coninck: “Hij gaat eruit met rood, maar je zag het verschil niet, omdat PSG gewend is met tien te spelen, ook wanneer hij meespeelt.”

Vandenbempt: “Alleen eist hij de aandacht op van minstens twee verdedigers, en hij kan op elk moment toeslaan. Los van hem vind ik PSG een zeer aantrekkelijk elftal vanwege het technische vermogen en het vooruit voetballen. Edinson Cavani was tegen Chelsea formidabel, Javier Pastore was een lust voor het oog, die glijdt als een zwaan over het veld.”

Sonck: “De mooiste om naar te kijken, is MarcoVerratti.”

Vandenbempt: “Wereldklasse!”

Sonck:Thiago Motta is het genie. Die denkt: geef me de bal, ik leg hem waar hij moet komen.”

Vandenbempt: “Zelfs David Luiz past zich aan. Na al die jaren weet ik nog altijd niet wat ik van die man moet denken, behalve dat er dringend een film over hem gemaakt moet worden. Een film met alles erin. (denkt na) Maar als Barca zijn niveau haalt, gaan zij wel naar de halve finales.”

Verbaast de heropleving van Barcelona jullie?

Raes: “Nee. Het kan niet dat je vijf jaar op topniveau speelt en dan plots niets meer kan.”

De Coninck: “Bij Messi zag ik al een tijdje het verval komen. Alsof hij zich spaarde voor het WK. Er was zelfs een match waarin hij minder liep dan zijn keeper. Dat moet je kunnen! Op de wereldbeker was hij ook niet top, maar opeens is hij daar terug. Zelfs Gilles De Bilde,die zo’n Realfan is, werd supporter van Barcelona.”

Een beetje saai

Dan is er Porto-Bayern. Is Bayern zonder Arjen Robben een andere ploeg?

Sonck: “Dat vind ik wel. Bayern is een machine, maar ik wil het toch nog eens zien, zonder Robben.Als het moeilijk wordt, breekt hij het open.”

Raes: “Robben is voor Bayern even belangrijk als Messi voor Barcelona.”

De Coninck:PepGuardiola heeft veel wisselmogelijkheden qua systeem. Voor elke wedstrijd vraag je je af: hoe gaan ze het nu doen? Je weet als tegenstander nooit hoe je je moet aanpassen. Ze speelden, vind ik, wél mooier mét Jupp Heynckes dan met Guardiola. Ik vind ze soms een beetje saai, net als Barcelona.”

Sonck: “Je moet het maar doen, tegen Thomas Müller zeggen: jij start als diepe spits, en wanneer iedereen overtuigd is dat Müller diep staat, gaat die zwerven en overal lopen, behalve diep in de spits waardoor de twee centrale verdedigers van City twijfelen: uitstappen en hem volgen, of positie houden?”

Vandenbempt: “Toen ze tegen City met tien vielen, moesten ze vijf minuten zoeken. Daarna raakte City geen bal meer, alsof ze niet tegen tien, maar tegen twaalf Bayernspelers voetbalden. Dat kan alleen maar als je briljant bent in je positiespel. Domme voetballers kunnen niet mee met Guardiola. En Robben is veel belangrijker dan Franck Ribéry. Zoals hij na een fantastisch WK die topvorm en dat enthousiasme is blijven aanhouden, dat vind ik heel straf.”

Samengevat: Porto kan maar beter forfait geven?

Vandenbempt: “Ze maken geen kans.”

Kijken jullie uit naar Juventus- Monaco?

Vandenbempt: “Het voordeel van Juventus is dat ze al veel jaren samenspelen, dat er automatismen zijn, een soort ingeslepen discipline. Een jongen als StephanLichtsteiner, die ik een onderschatte voetballer vind, voetbalt taakbewust. Na de heenmatch tegen Dortmund vroeg ik me af: is dat nu de top in Italië? Er zit veel voetbal in, maar het is vooral fysiek, discipline en venijn.”

Raes: “Het wordt de minste wedstrijd van de vier. Op basis van de voorgaande matchen denk ik dat er weinig te beleven zal zijn. Maar het zou me niet verbazen mocht Monaco doorstoten.”

De Coninck: “Het wordt een tactische match. Bij Juventus is GianluigiBuffon nog niet versleten, ook al is hij 37.”

Vandenbempt: “Ik vind niet dat die al veel ingeleverd heeft aan explosiviteit.”

De Coninck: “Juventus is geen ploeg die tot de verbeelding spreekt.”

Vandenbempt: “Maar het decor wel. Als je mij vraagt: hoe moet een nieuw voetbalstadion er uit zien, zeg ik: zoals dat van Juventus. Dicht op het veld, steile tribunes, geweldige ambiance, aanstekelijk clublied.”

De Bruyne en Bayern

Wie wint op 6 juni de Champions League?

Raes: “Barcelona.”

Vandenbempt: “Ik zou graag Bayern als winnaar zien. Wat Guardiola met Bayern heeft gedaan, vind ik van het allerstrafste wat een trainer ooit gedaan heeft in het voetbal. Die komt bij een ploeg die alles gewonnen heeft, en zegt op de eerste training: we gaan alles anders doen. Trekt aan de arm van de beste rechtsback van de wereld en zegt: nee, jongen, jij bent beter op het middenveld.”

Wesley, wie wil jij als winnaar zien?

Sonck: “Dan spreek ik als fan: Barcelona. Omdat Messi er speelt en Messi buitenaards is.”

DOOR GEERT FOUTRÉ EN FRÉDÉRIC VANHEULE

“Van Dirar een dienende, werkende speler maken is ook een kunst.” Wim De Coninck

“Als Ibrahimovic niet meedoet, is dat beter voor PSG. Ibra is geen Messi.” Wesley Sonck

“Het zou me niet verbazen mocht Monaco tegen Juventus doorstoten.” Bart Raes

“Wat Guardiola met Bayern heeft gedaan, vind ik van het allerstrafste wat een trainer ooit gedaan heeft in het voetbal.” Peter Vandenbempt

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content