Koen Meulenaere
Koen Meulenaere Van 1991 tot 2012 de satiricus van Knack

Maandag 02/01

In de krant Isabelle Nijs, van Nys-Nijs, over de eerste cross van haar zoon Thibau : ‘Ik had gehoopt dat hij een properdere hobby zou kiezen. Hij heeft eerst zes maanden getennist, maar dat vond hij niks.’

Zes maanden getennist ? De kleine Thibau is drie jaar ! Dat betekent dat hij op zijn twee en half begonnen is. Sommigen zullen dat vroeg vinden, maar weet dat Thibau Nys van Baal en dus van Tremelo is. En daar hebben ze de stichtende voorbeelden voor het grijpen. Was Pater Damiaan niet zo vroeg begonnen met bidden, hij had het nooit tot Grootste Belg geschopt.

Dinsdag 03/01

Scheidsrechterstatistiek nog eens ter hand genomen, altijd aangename lectuur tijdens de winterstop, en vastgesteld dat Johan Verbist die Hollanders te pakken heeft. U weet wel, die kerels komen hier één match fluiten, krijgen dan een zeven wat meteen hun gemiddelde voor de rest van het seizoen is, en houden zo onze eigen mensen achter zich.

Pieter Vink, René Temmink, Reinold Wiedemeier… ze zijn al met zijn drieën die een gemiddelde van zeven torsen. Net als Philippe Vinche, die ook maar één match gefloten heeft. Naast hen staat Johan Verbist, gemiddeld zeven na liefst negen wedstrijden.

Alle Topfoots eens gecontroleerd, want een Scout kijkt niet op een inspanning. Tevens verricht hij elke dag een goede daad. Verbist krijgt drie keer een acht : voor Charleroi-Roeselare met het dwaze doelpunt van François Sterchele, voor Standard-Club Brugge, en voor Genk-Roeselare. Drie keer een zes ook, en drie keer een zeven. Voor alle zekerheid Ivan Sonck gebeld, midden in een belangrijke bieding tijdens een bridgepartij. Volgens Ivan is het gemiddelde van drie keer zes, drie keer acht, en drie keer zeven : zeven. En u weet : Asse locuta, causa finita. Toch in zaken van wiskundige strekking. Nog één keer acht voor Verbist, en die Hollanders liggen eraf. Wanneer fluit hij Roeselare nog eens ?

Woensdag 04/01

In onze reeks ‘nomen est omen’, ‘de naam is een voorteken’, dit bericht : ‘Dimitri Habran test bij het Nederlandse MVV. De ex-doelman van Standard, KV Mechelen en Oostende speelde de jongste vier maanden voor een Griekse derdeklasser, maar werd daar nooit betaald.’ Naam van de club in kwestie : Doxa Drama.

Donderdag 05/01

Nieuwjaarswensen gehad van Paul Bistiaux, waarvoor bij deze onze dank, vergezeld van het boek over 125 jaar Antwerp. ‘Als ge reclame maakt voor dat van de Fraiponts, waarom dan niet voor dat van ons ?’ aldus de Antwerp-secretaris, die zoals gewoonlijk ook nu gelijk heeft. Een prachtig boek, dat de roemrijke geschiedenis van de oudste club van het land vertelt op chronologische wijze. Wat wil zeggen dat het huidige bestuur op bladzijde twaalf al aan het bewind komt.

Met plezier nog eens gelezen over de beruchte Europacupmatch tegen Ajax in 1974. Uw toen nog jonge Scout stond die avond zelf op de gradins van de oude Bosuil, waar hij net als veel supporters in die tijd deden een radiootje aan het oor had, om van een ander te horen wat hij met eigen ogen zag.

Zo hoorden wij na afloop ook het legendarische interview met voorzitter Eddy Wauters, die rood van colère stond te schuimbekken bij radioreporter Jan Wauters, en ten aanhore van het hele land uitriep : ‘Die scheidsrechter van vanavond, dat is geen scheidsrechter, dat is een dief. Die moeten ze in de Begijnenstraat opsluiten.’

In die jaren namen mensen die Wauters heetten geen blad voor de mond, en voorzitters die Wauters heetten al helemaal niet. Een paar jaar later zou bondsvoorzitter Louis Wouters tijdens het WK in Argentinië al evenveel opzien baren, door in een interview met Mick Michels te verklaren dat hij zich binnen FIFA niet de les zou laten spellen door mensen van wie de grootouders nog in de bomen leefden. De bondsvoorzitter alludeerde hiermee subtiel op de afgevaardigden van de Afrikaanse Federatie. Het Centrum voor Gelijke Kansen en Racismebestrijding bestond toen nog niet. En had het bestaan, de kans was klein dat Louis Wouters de autoriteit ervan erkend zou hebben. Zeggen dat we nog maar twee bondsvoorzitters verder zijn.

koen meulenaere

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content