Etienne Delangre, kampioen met Standard in 1982 en 1983, neemt de kwaliteiten van Diego Forlán, door de FIFA uitgeroepen tot speler van het WK, onder de loep.

Pluspunten

Als aanvoerder van de enige niet-Europese selectie die de halve finale van het WK bereikte (voor Uruguay de eerste in veertig jaar) is Diego Forlán een echte leider, gerespecteerd door al zijn ploegmaats. Ondanks een lichte blessure besliste bondscoach Oscar Tabárez hem in de halve finale tegen Nederland toch op te stellen. Dat toont zijn belang.

Op zijn 31e kan hij terugvallen op heel wat ervaring, die hem binnen het strafschopgebied een enorme feeling bezorgt. Hij voelt perfect aan waar de bal zal vallen en beheerst de kunst om te profiteren van het kleinste foutje van de tegenstander. Dat, en zijn handigheid voor doel, maakt van hem een echte doelpuntenmaker.

Zijn traptechniek is buitengewoon. Hij is rechtsvoetig, maar kan ook van op afstand met links scoren. Ook al ging Maarten Stekelenburg niet vrijuit bij het doelpunt dat Folán in de halve finale scoorde, toch moet worden aangestipt dat het schot van buiten het strafschopgebied een snelheid van 98 km/u haalde.

Forlán schermt de bal erg goed af. Hij anticipeert uitstekend op interventies van de tegenstander door zijn lichaam te gebruiken. Hij zet vaak een voet op de bal en belet met het andere been een tussenkomst. Hij speelt uitstekend met de rug naar doel en van zijn goeie deviaties kunnen de ploegmaats profiteren.

Zijn snelheid is behoorlijk, hij vraagt graag de bal in de diepte en ook daar weer gebruikt hij zijn lichaam uitstekend om de tegenstander af te houden.

Zowel op spelhervattingen (vrijschoppen en penalty’s) als in rechtstreekse duels met de tegenstander blijft hij koelbloedig. Hij houdt de bewegingen van de doelman steevast in de gaten zodat hij hem vaak tegenvoets kan nemen.

Minpunten

Gezien zijn leeftijd is dit allicht het laatste toernooi waarop hij kon schitteren. Zijn statistieken in de Spaanse competitie zijn goed, maar zijn palmares is niet zo gevuld. Bovendien slaagde hij niet bij Manchester United. Misschien was een tussenstap vanuit Zuid-Amerika (bijvoorbeeld bij een club als Villarreal) beter geweest.

Het is een speler die vanuit alle hoeken – soms zelfs onmogelijke – naar doel trapt. Soms werkt dat tegen hem, en ziet hij niet of onvoldoende vrijstaande ploegmaats.

Soms duren de momenten waarop hij onzichtbaar is te lang. Hij kan het verschil maken met zijn doelpunten, maar slechts zelden is hij een hele wedstrijd aanwezig.

Al heeft hij een vrij complete actieradius en is hij in staat ballen op de flanken te vragen en goeie voorzetten te geven, toch is hij weinig polyvalent. Een trainer moet Forlán opstellen als centrumspits. Je kan hem niet laten starten als flankaanvaller.

Zijn werk bij balverlies is miniem. Hij laat het verdedigende werk aan zijn ploegmaats. Wel moet worden gezegd dat zijn directe tegenstander vanwege het gevaar dat hij uitstraalt, zelf offensief minder beschikbaar is.

Ondanks zijn technisch vermogen is hij geen dribbelaar. Daarvoor is hij op de eerste meters niet spontaan genoeg en is de snelheid van uitvoering om een tegenstander uit te schakelen niet voldoende.

n Zijn timing is goed, maar vanwege zijn lengte (1,79m) is het geen echte specialist in het kopwerk. Dat is ook een van de redenen waarom hij meestal zelf de corners geeft. Het is ook niet iemand die zich vol in de duels gooit, hij wacht liever op de afvallende, tweede bal.

door etienne delangre

Het is een speler die vanuit alle hoeken naar doel trapt.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content