DIGEST – KLASSEMENTEN

© BELGAIMAGE

AUTOSPORT

? De GP F1 van Brazilië op het circuit van Interlagos in São Paulo ging naar de Brit Lewis Hamilton (31, Mercedes), die zijn achterstand op ploegmaat Nico Rosberg (tweede) verkleinde tot twaalf punten. Over anderhalve week, in Abu Dhabi, wordt beslist over de wereldtitel.

? Bij de Formula E-manche in Marrakesh reed de Zwitser Sébastien Buemi (28, Renault E.Dams)als eerste over de streep, Jérôme D’Ambrosio (Dragon Racing) stelde zwaar teleur met een dertiende plaats. Op 18 februari 2017 wordt in Buenos Aires de derde race afgewerkt.

BASKETBAL

? Resultaten CL. Groep D: Oostende behaalde in Avellino een 72-77-zege. Groep E: Charleroi leed thuis tegen Ludwigsburg een 78-96-nederlaag en staat laatste na vier verliesmatchen op vier.

? Resultaten FIBA Europe Cup. Groep A: Chalon (Fra) – Brussels 78-74; Groep B: Limburg United – Körmend (Hon) 75-92; Groep C: Mons-Hainaut – Södertälje (Swe) 85-71; Groep D: Antwerp Giants – Porto (Por) 79-72 n.v.

? Bij de vrouwen verloor Castors Braine op de derde speeldag in groep F van de Eurocup thuis met 62-68 van het Duitse Keltern.

TENNIS

? In de finale van de Fed Cup stond Frankrijk tegenover Tsjechië in Strasbourg. Ondanks de sterke tegenstand van Caroline Garcia haalde het team van kapitein Petr Pala het met 2-3, de vijfde zege in de laatste zes jaar. Het duo Karolína PlískováBarbora Strycová won het beslissende dubbelspel.

? Justine Henin (34) wordt in de lente van 2017 voor de tweede keer mama. Drie jaar geleden kreeg de voormalige nummer een van de WTA-ranking al een dochter, Lalie.

?Rolstoeltennisser Joachim Gérard (28) verloor aan de zijde van de Argentijn Gustavo Fernandez de finale van de Masters in het dubbel tegenover het Franse duo Stéphane Houdet-Nicolas Peifer in Mission Viejo/Californië.

VOLLEYBAL

? De Nederlandse oud-international Bas van de Goor (45), een middenman die goud veroverde bij de OS van 1996 in Atlanta en driemaal de CL won, lijdt aan lymfeklierkanker.

WIELRENNEN

? De Nederlandse veldrijder Lars van der Haar (25, Telenet-Fidea) moet door een spierscheur in zijn bovenbeen zogoed als zeker een kruis maken over zijn seizoen.

? De Jaarmarktcross van Niel, onderdeel van de Soudal Classics, ging naar Europees kampioen Toon Aerts (23, Telenet-Fidea) en Sanne Cant.

? De Superprestige trok naar Gavere en kreeg daar een onemanshow te zien van de Nederlander Mathieu van der Poel (21, Beobank-Corendon), die aan vier op vier zit én zich een dag eerder in Rosmalen ook al superieur toonde in de GP Brabant. Belgisch kampioene Sanne Cant (26) volgde zichzelf op bij de vrouwen.

? Nicky Degrendele (20, keirin) en de Belgische achtervolgingsploeg (Kenny De Ketele, Moreno De Pauw, Robby Ghys en debutant Gerben Thijssen) veroverden zilver op de wereldbekermanche baan in Apeldoorn. De Ketele-Ghys schreven de ploegkoers op hun naam. De vierde medaille, een bronzen, ging naar De Pauw bij de scratch.

? Edgard Sorgeloos, vooral bekend als meesterknecht van Rik Van Steenbergen en Rik Van Looy in de jaren zestig, overleed op 85-jarige leeftijd in het ziekenhuis van Oudenaarde.

EN VERDER ATLETIEK

? Nafi Thiam (22) veroverde de 88e Nationale Trofee voor Sportverdienste. Ze pakte in Rio de Janeiro afgelopen zomer olympisch goud in de zevenkamp.

BOKSEN

? Delfine Persoon (31) verdedigde in Zwevezele voor de vijfde keer haar wereldtitel lichtgewicht van de WBC met succes. De West-Vlaamse haalde het van de Argentijnse Ruth Stephanie Aquino (28), die werd gediskwalificeerd nadat ze na amper anderhalve minuut ging liggen.

DARTS

? Phil Taylor (56) stopt eind volgend jaar. De Brit kan niet langer meer de motivatie opbrengen om verder te gaan. Hij kondigde zijn afscheid aan na zijn zege bij de Grand Slam of Darts in eigen land. Taylor geldt als de beste aller tijden, met zestien wereldtitels tussen 1990 en 2013. In totaal zegevierde hij op 82 grote toernooien.

GOLF

? In de Nedbank Golf Challenge in het Zuid-Afrikaanse Sun City ging de eindzege én de bijhorende cheque van 1 miljoen euro naar Alex Norén (34). Hij is de eerste Zweed die in een seizoen tijd vier toernooien wint op de European Tour en komt zo voor het eerst in de top tien van de wereldranglijst binnen. Thomas Pieters eindigde als 34e, Nicolas Colsaerts werd 37e.

? De Amerikaan Pat Perez (40) zegevierde in de OHL Classic in Mexico, zijn eerste winst sinds 2009 op een PGA-toernooi.

JUDO

? Charline Van Snick (26) besliste te veranderen van gewichtsklasse. De Luikse gaat van de categorie tot 48 kilogram naar die tot 52 kilogram. Van Snick veroverde bij de Olympische Spelen van 2012 in Londen brons en werd twee keer Europees kampioene.

MOTORSPORT

? Jorge Lorenzo (29, Yamaha) won in de MotoGP met de GP van Valencia de achttiende en laatste WK-manche. Voor de Spanjaard de 65e loopbaanzege, de 44e in de koningsklasse van het WK snelheid. Marc Márquez (23, Honda) werd wereldkampioen, routinier Valentino Rossi (37, Yamaha) vicewereldkampioen. Xavier Siméon (Speed Up) bolde in de Moto2 als zestiende over de streep, Livio Loi (Honda) in de Moto3 als vijftiende.

PAARDENSPORT

? Jeroen Devroe (47) kroonde zich bij het BK dressuur in Kieldrecht voor de tiende keer tot kampioen.

? Nicola Philippaerts (23) won in Maastricht de GP van de driesterrenjumping.

? De Egyptenaar Abdel Saïd (27) was de beste op de wereldbekerproef in Verona.

ROEIEN

? De Britse tweevoudig olympisch kampioene Heather Stanning (31) stopte met onmiddellijke ingang, omdat ze niet meer het gevoel had haarzelf nog iets te bewijzen.

SCHAATSEN

? Bij de eerste Wereldbekermanche in het Chinese Harbin behaalde Bart Swings (25) knap brons op de 1500 meter.

SKIËN

? Zonder de Noor Henrik Kristoffersen – winnaar van de reuzenslalom vorig seizoen die er niet bij is door een juridisch conflict – trok het seizoen zich op gang in het Finse Levi. De Oostenrijker Marcel Hirscher (27), een vijfvoudige eindwinnaar, haalde het bij de eerste slalom van de wereldbeker.

? De Amerikaanse olympisch en wereldkampioene Mikaela Shiffrin (21) schreef bij de vrouwen in Levi de slalom op haar naam.

? Lindsey Vonn (32) brak tijdens een training in Copper Mountain haar rechterbovenarm.

SNOOKER

? John Higgins (41) toonde zich de beste op het Champion of Championstoernooi in Coventry, na 10-7-winst op tweevoudig kampioen Ronnie O’Sullivan. Het leverde de Schot 116.100 euro op.

SNOWBOARDEN

? Seppe Smits (25) eindigde als tweede op de finale van de Big Air tijdens de eerste wereldbekermanche in Milaan. Alleen de Noor Marcus Kleveland ging onze landgenoot vooraf. Sebbe De Buck werd achtste.

TURNEN

? Gaëlle Mys (uitgerekend vandaag 25) zette een punt achter haar loopbaan als toestelturnster. De Oost-Vlaamse debuteerde in 2007 bij de senioren en maakte in totaal drie OS mee.

ZWEMMEN

? Op het BK kortebaan in Brugge veroverde Kimberly Buys (27) maar liefst zeven titels. Fanny Lecluyse eindigde op vier gouden plakken, Louis Croenen geraakte aan drie eerste plaatsen.

? Vitali Melnikov (26) werd voor acht jaar geschorst, nadat de rugslagspecialist in maart werd betrapt op het gebruik van een groeihormoon. Vorig jaar werd de Rus, met terugwerkende kracht, voor twee jaar bestraft wegens epogebruik bij het EK kortebaan in 2013.

DOOR FREDERIC VANHEULE

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content