Rechterflankverdediger

BIJ CLUB SINDS: 2015

LEEFTIJD: 19 (Kuching, Maleisië)

DEBUUT: 24 juli 2015 (STVV)

MATCHEN: 4 (1)

In Kuching (Maleisië) geboren als zoon van een Maleisische moeder en een Belgische vader, een grote fan van Johan Cruijff en daardoor als Dion-Johan Cools gedoopt. Niet Ajax, Barcelona of Feyenoord, maar Club Brugge is zijn ploeg, met dank aan de West-Vlaamse genen (via vaders kant) in de familie. Zijn eerste shirtje kleurt blauw-zwart: op de rug staat de naam van Gert Verheyen, de bondscoach onder wie hij in 2014 bij de nationale U18 zal debuteren.

Begonnen bij Tempo Overijse, op zijn negende door Oud-Heverlee weg gescout en als aanvallende middenvelder opgeleid, in noodgevallen zelfs diepe spits van zijn ploeg. Verkast in de zomer van 2011 – 14 jaar jong – naar… Anderlecht, waar hij door de concurrentie met Charly Musonda Junior naar achteren wordt geschoven. Tegen zijn zin, maar bepalend voor het latere carrièreverloop.

Wanneer OHL in de lente van 2012 naar de Jupiler Pro League promoveert, trekt hij de poorten van Neerpede achter zich dicht en debuteert hij als 15-jarige bij de Leuvense beloften. Tekent in juni 2014, kort na de degradatie en na een seizoen waarin hij geen minuut in het eerste elftal speelde, een contract voor twee seizoenen. Op vraag van Ivan Leko, die hem een eerlijke kans belooft en ook geeft.

De Kroaat moet vertrekken, maar ook Jacky Mathijssen ziet het potentieel van de jonge rechtsachter, die de ervaren David Wijns (ex-KV Kortrijk) en Yohan Brouckaert (ex-KV Oostende) uit de ploeg houdt. Speelt zich in de tweede klasse en bij de nationale U19, aan de zijde van zijn maatje Obbi Oulare, in de kijker van SV Zulte Waregem, maar de paringsdans tussen Nico Vaesen (StarFactory Football Management) en Club Brugge blijkt net iets intiemer.

Contract voor vier seizoenen, maar wanneer de geblesseerde Thomas Meunier aankondigt dat hij wellicht toch nog een seizoen in het Jan Breydelstadion zal blijven, lijken de speelkansen nihil. En toch: na een goede voorbereiding en een blessure van Davy De fauw een basisplaats tegen STVV en KV Mechelen, de teller van de Europese matchen staat ondertussen ook al op twee. Onverhoopt, niet onverdiend.

BEOORDELING

Gert Verheyen (bondscoach U19): ‘Ik was niet helemaal verbaasd toen ik hoorde dat hij in de zomer naar Club Brugge ging. Een jongen van wie je zag dat hij zeker hogerop kon spelen. Of dat meteen bij een topclub zou lukken, was moeilijker te voorspellen. Het systeem waarin hij alleen op de flanken staat, is hem op het lijf geschreven. Door zijn fysieke kwaliteiten heeft hij een enorme drive naar voren, die hij bovendien negentig minuten kan volhouden.

‘Behoudt meestal het overzicht, dat zag je in zijn assists in Sint-Truiden ( op Tom De Sutter, nvdr) en tegen Panathinaikos ( op Obbi Oulare, nvdr). Niet blind trappen, maar kijken wie vrij staat en langs de grond inspelen.

‘Flegmatiek, ook in zijn houding, maar dat is tegelijk een voordeel: zelfbewust en zelden onder de indruk van de omstandigheden. Soms té veel zelfvertrouwen, waardoor de concentratie daalt en de inspeelpasses niet altijd even zuiver of goed zijn. Idem voor zijn flankvoorzetten: soms goed, soms niet.

‘Verdedigend heeft hij het vooral in man-tegen-mansituaties moeilijk tegen kleine en behendige dribbelaars, zoals Junior Edmilson van STVV. Af en toe te onstuimig in duels, iets wat eigen is aan jonge gasten, en soms staat hij iets te hoog, waardoor hij moeilijk aanspeelbaar is. Een fitte Thomas Meunier is op zijn positie nog een niveau hoger, maar Davy De fauw brengt niet méér dan Cools.’

‘Een fitte Thomas Meunier is op zijn positie nog een niveau hoger, maar Davy De fauw brengt niet méér dan Dion Cools.’ GERT VERHEYEN

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content