Dirk Piens, directeur veiligheid en infrastructuur zette 350 medewerkers – hoofdzakelijk vrijwilligers – in voor de kampioenswedstrijd tegen Standard.

21/05/2015

01:30 Ik verstuur van thuis uit mijn laatste briefings via mail. We hadden niet echt een scenario voorzien en gaan even in overdrive. Het stadion is uitverkocht, we mogen ondanks de vele extra ticketaanvragen geen overcapaciteit creëren.

06:45 Een telefoontje van een vrouw, die zich kandidaat stelt als medewerker, haalt me uit mijn slaap. Na een ontbijt check ik thuis mijn mailverkeer.

08:30 Samenkomst met perssyndicus Roland Lebuf. Het wordt druk op de persbanken, met 115 geaccrediteerden op 140 plaatsen. Last minute komen ook Sporting Telenet en AVS nog met ploegen voor sfeerreportages. Een goede repetitie voor de CL. We maken daarom een handleiding voor de pers in drie talen.

09:45 Wat in geval van een kampioensviering? Ik overleg de grote lijnen met Goosebumps Events, dat verantwoordelijk is voor de animatie.

10:30 De Buffalo Indians staan in voor de sfeeractie. Zij leggen 19.000 vlaggetjes op de stoeltjes. Plots staan daar zestig personen. Vijf anderen houden al sinds 10 uur de wacht, om het stadion hermetisch afgesloten te houden.

12:15 Mijn collega van Standard belt. Ik vraag uitdrukkelijk om goed te controleren op Bengaals vuur. Na de match blijkt dat er, gelukkig, heel uitzonderlijk geen is afgestoken.

12:30 Kort middagmaal met de financieel, administratief en cateringmanager in de Buffalo Bistro. Uit bijgeloof kiezen we voor de Gentse stoverij met handgesneden frietjes. Voorzitter Ivan De Witte en algemeen manager Michel Louwagie zijn er ook, er hangt gezonde spanning in de lucht.

14:00 Stadiontoer en ontvangen van de tv-crew, die uitzonderlijk uitpakt met twintig camera’s en 120 medewerkers.

16:15 Materiaalcheck: bijkomend hekwerk, besproeiingssysteem veld… Plus de laatste afspraken met de mensen van Ghelamco, Bontinck en Goosebumps Events, die alle drie een kantoor hebben in de Ghelamco Arena.

17:30 De kampioensbeker van de Pro League komt aan. Hij wordt in bewaring genomen.

18:00 Opening van het stadion. Ik zie meer volk dan anders, er is nu al een grote file.

18:55 Opzoeken scheidsrechter Joeri Van De Velde en hem verduidelijken dat de wedstrijdbal niet op de zuil zal staan, door de kampioensbeker, maar ditmaal wordt afgegeven door een steward.

20:30 Aftrap. Ik volg het begin van de eerste helft vanuit de commandopost. Tijdens de rust blijkt de trailer met het podium te groot. Via de politie zoeken en vinden we een alternatief. Jupiler had ons verteld dat we 15 minuten nodig hebben voor de opbouw, ik vestig met mijn mensen een nieuw record met amper 9 minuten.

22:20 Er wordt afgefloten, mijn focus gaat naar de lijst met mensen die op het veld mogen. Alles lukt perfect.

23:30 We dimmen de veldverlichting van het stadion van 2000 naar 800 lux, de twintig mensen uit de commandopost mogen ook eens genieten en worden door ons getrakteerd op een glaasje champagne.

00:30 Twee tot drie pogingen ondernemen we om met de spelers op de promenade te wandelen, maar de overrompeling is te groot en niet veilig. De fans begrijpen het gelukkig en scanderen voluit de namen van hun helden.

02:00 De sfeer in de business lounge is opperbest. Ik nuttig snel een gin-tonic, die ongelofelijk goed smaakt.

03:30 Vijftien stewards zijn gebleven om de laatste supporters van de promenade naar buiten te loodsen. Alles verloopt probleemloos. De beats uit het spelershome klinken nog luid.

03:45 Nicklas Pedersen en een aantal fans zitten vast in de lift. Ik bel de brandweer, stel partners en vriendinnen snel gerust. Voor enkele kennissen van de spelers, die het duidelijk nodig hebben, bel ik een taxi. Hun auto mag op de parking blijven staan.

05:15 Briefing van de bewakingsagent en naar de business lounge, om te kijken of daar nog mensen zijn.

06:00 Eindelijk thuis. Ik kan het niet laten en kijk naar Stadion. Ook al ben ik om 10 uur alweer op de club.

DOOR FRÉDÉRIC VANHEULE

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content