Meer nog dan wat kan, is het wat niet moet dat Genk in Praag opluchtte. ‘Dit is een kleine stap in de tijd, maar een grote stap in de geschiedenis.’

FranzKafka werd er geboren en begraven, na een leven getekend door eenzaamheid en de harde hand van zijn vader, wat hij naar zijn oeuvre vertaalde als een niet te winnen strijd tegen vreemde en ongrijpbare machten. Machten waarvan het huidige Praag inmiddels is bevrijd, want hoewel het communisme er ooit heerste, straalt van het Praag van nu niets dan gezelligheid af. Gezeten op een zonnig terras of kuierend door de straten kan men zich vergapen aan architecturale en met een rijke historie doordrenkte pareltjes.

Uitgerekend daar is het dat ook Racing Genk vorige week de deur naar het kapitaal openbrak. “Dit,” zegt JosVaesen, “levert ons een voorsprong van tien jaar op. Het is, zoals ik de clubdokter hoorde zeggen, een kleine stap in de tijd, maar een grote stap in de geschiedenis.”

Veel had het nochtans niet gescheeld of het omgekeerde was waar geweest. Want zo laks als Sparta Praag in de heenwedstrijd Genk een 2-0-overwinning aan de hand had gedaan, zo bevlogen raasde de nummer 1 van Tsjechië in eigen stadion. Sparta, dat in eigen land aan de tegenstand geen kind heeft, bleek dan toch de ploeg die Europees een versnelling hoger kan spelen.

SefVergoossen : “Je zag dat ze ondanks hun achterstand uit de heenwedstrijd niet panikeerden en gewoon rustig achteruit gingen hangen en ruimte creëerden. Bovendien kunnen ze heel gevarieerd spelen : door de lucht, door het midden, over de flanken.”

Academisch zag het er, vooral aan Genkse zijde, niet altijd uit. “De spelers waren op een gegeven moment onder de indruk, waardoor we werden overlopen”, zegt Vergoossen, die zijn ploeg dezelfde fout zag maken als in het begin van de competitie : als de druk oploopt, wordt te vaak achteruit gekropen en voor de lange bal gekozen. “Daarom hamerde ik er tijdens de rust ook op om vooral van achteren uit te blijven voetballen, in plaats van een lange bal van Jan ( Moons) naar Moumou ( Dagano). Sonck deed zijn werk, maar Moumou kon de bal niet vasthouden, waardoor je telkens weer onder druk kwam.”

Het leverde Sparta twee ballen op de paal op, een handvol doelrijpe kansen en vier doelpunten. Genoeg voor Praag om zich te kwalificeren, ware het niet dat Genk er zelf ook twee maakte, in een wedstrijd waarin het in de tweede helft alle zeilen bij moest zetten. Want hoe knap ook dat het de kwalificatie kon afdwingen tegen een sterke tegenstander, de wedstrijd in Praag bracht ook pijnlijk naar boven hoe jong en onervaren het elftal is.

Zo verloor Roumani zijn greep op de telkens goed naar binnen snijdende Poborsky; bleken Daerden en Beslija niet of nauwelijks in de match te zitten; hadden Thijs en Soley en Zokora de handen vol met Jarosik en Zelenka, en kon Skoko het daardoor centraal en op de flanken allemaal niet meer belopen. Sef Vergoossen deed er zelfs een uitzonderlijke keer concessies voor aan zijn 4-4-2-systeem door Tomasic naast Skoko te posteren en Thijs achteruit te trekken in de mandekking op Jarosik.

Genk, zo leerde de wedstrijd tegen Sparta Praag, zal straks in de Champions League tegen AEK Athene, Real Madrid en AS Roma (een van de ploegen die interesse in Sonck liet blijken) moeten kunnen omgaan met een hoger tempo, technisch betere spelers en meer druk.

Koen Daerden : “De eerste helft ging redelijk, maar die tweede helft was echt gewoon de vijfenveertig minuten zien rond te maken. Zelfs nadat we de 1-2 maakten, had ik nog het gevoel dat het moeilijk zou worden. Want we zaten erdoor omdat het fysiek en mentaal zwaar was. In een paar minuten tijd kregen we daardoor twee doelpunten binnen. Op bepaalde momenten stonden ze zelfs met vijf, zes man in de spits, om het zo maar eens te zeggen. Als we dat dan hadden kunnen uitspelen, dan… Maar dan zie je dat wij toch die ervaring missen.

Persoonlijk heb ik, vind ik, enorm veel moeten lopen en toch heb ik weinig ballen aangeraakt en kwam ik in de duels telkens een meter te kort. Wij moesten keuzes maken en hun wisselwerking verliep gewoon veel beter. Dat kwam doordat Zelenka in Genk meer achter de spitsen speelde en zich nu dieper liet terugzakken, waardoor er te veel twee tegen drie-situaties ontstonden op het middenveld. Daar leden we de nederlaag, op het middenveld, omdat we te slordig omsprongen met de mogelijkheden en constant terugkropen. Dat is in deze groep ook een mentale kwestie, want als je weet dat zij na de 1-2 nog vier keer moeten scoren op een half uur, mag je in principe de rust niet verliezen. Dat is het verschil met Praag : zij hielden de rust in hun ploeg en durfden wachten op het goeie moment. Bovendien hebben Hübschman en Novotny een goeie lange pass en won Jarosik kopduels. Dit was een goeie leerschool voor ons, want nu komen er waarschijnlijk nog zes zo’n wedstrijden.”

Dat wordt dan ook zes keer kassa : als startpremie in de Champions League ontvangt Genk 1,7 miljoen euro en als matchpremie nog eens zes keer 342.464 euro, wat het bedrag voor deelname alleen op ongeveer 3,7 miljoen euro brengt. Daar komt bij winst nog eens 342.464 euro bovenop en in geval van een gelijkspel 171.232 euro. Uit de thuiswedstrijden beurt Genk uiteraard ook de recettes en andere publicitaire inkomsten.

Een en ander maakt dat Genk niet zo nodig een speler moet verkopen of moet rekenen op zijn Gudjonsson-miljoenen van het failliete Las Palmas, wil het al zijn lopende verplichtingen zonder veel problemen kunnen nakomen. Het kan nu met een gerust gemoed onderhandelen over een ruimere spreiding om zijn half miljard (frank) in plaats van op acht op vijftien of twintig jaar terug te kunnen betalen. Uitgerekend dat stadion is de basis van de Genkse opluchting in Praag, de basis van misverstanden ook. Dat GermainLandsheere vorige week in DeStandaard had verklaard dat zelfs de landskampioen niet break-even kon draaien, deed de voorzitter dan ook meteen in de pen kruipen.

JosVaesen : “Dus nu kunnen we ons wat lekkerder voelen in ons vel. Veel verandert dit niet, alleen is er financieel wat meer ademruimte om niet alleen te denken aan de gaten te vullen, maar ook om nieuwe dingen te doen. Er zal weer geïnvesteerd worden. Ooit, niet op korte termijn, gaan we, denk ik, aan onze hoofdtribune werken. Je voelt dat we aan de business-zijde vandaag de vraag niet kunnen beantwoorden. Met alle respect voor alle supporters – je hebt ze allemaal nodig – maar de gemiddelde opbrengst van de business-supporter is vijf maal hoger dan bij de gemiddelde supporter.

“Om eruit te leren heb ik al twee grote clubs bezocht : Schalke en PSV. Zij stonden ervoor open om wat te praten, gesprekken van vijf, zes uur toch wel. En daar wordt niet over vrouwen of het weer gepraat, hé ( lacht). Gelukkig ben je in tegenstelling tot het bedrijfsleven in het voetbal in het beste geval maar honderd tachtig minuten elkaars concurrent. Allebei hebben ze geïnvesteerd en hun investeringen honderd procent gefinancierd met een normale lange termijn. Wij niet. Zij hebben het dan nog eens allebei gefinancierd gekregen door privé-banken. Dan zeg je : wie zijn wij om daarvan af te wijken ? Waarom moeten wij zo nodig maar één derde van ons geïnvesteerd kapitaal financieren voor een periode van tien jaar ? Dus dat hebben we zeker niet goed gedaan. Tja, met het verkeerde cijfermateriaal trek je de verkeerde conclusies. De geschiedenis van onze boekhouding kan je vergelijken met die van de Oost-Europese staten ( grijnst).

“Maar dat is nu dus allemaal wat in z’n plooien gelegd. Op termijn moeten we onze club op een andere manier organiseren. Het is zo dat wij voor dit seizoen twee vzw’s hadden : een vzw KRC Genk en een vzw Jeugd 2000, van voor mijn periode. In die laatste zaten vooral commerciële activiteiten en die doeken we op. Daar wordt een nv van gemaakt omdat we door de belastings- en btw-administratie verplicht zijn dat te doen. Het beste is volgens mij – maar daarin zal de raad van beheer mij moeten volgen of tegenspreken – een structuur met twee zuilen : een zuil sportief en een zuil niet-sportief. Nu loopt er nog heel veel door elkaar, dat moeten we beter aflijnen.”

Met meer spek op de ribben hoeft Genk ook niet zo nodig meer spelers te transfereren. Althans, niet zijn toppers. Vaesen : “Onze loonmassa is niet onder controle en onze bedoeling blijft om die onder controle te krijgen. Maar een aantal zullen we er moeten uitzweten. In het jaar dat we kampioen werden was die – zonder de technische staf gerekend – 85 miljoen; nu zitten we al aan 240, maar dat moet terug kunnen naar 200, want we betalen nu al 60 à 70 miljoen aan spelers die soms nog niet eens op de bank zitten.”

Waar de Genkse top in Praag vooral van onder de indruk raakte, is de gigantische som van 135 miljard oude franken die de ploeg in de loop der jaren verzamelde. Sparta bestond het zelfs een bod van 12 miljoen euro op Jarosik te weigeren. Als Bayern München Sparta’s middenvelder wou, moest het er maar 15 miljoen voor neertellen, vernam men van de Praagse voorzitter. Overigens legde hij er in zijn speech voor het Genkse bestuur de nadruk op dat 3-1 in de heenmatch toch wel een billijker resultaat was geweest, waarna Jos Vaessen hem tot hilariteit van de delegatie op het hart drukte dat hij die score deze keer kon krijgen.

RobertRaes : “Iedereen zal nu weten waar Genk ligt. Je kan nu door de Champions League een upgrade maken in de club zonder dat je iets moet verkopen en je spelers krijgen een upgrade als die boven hun niveau uitstijgen. Wat er dan allemaal mogelijk is, dat beheers je zelf niet meer. Maar als morgen ploeg x komt, moeten wij bij machte zijn een andere speler binnen te halen die minstens even goed is. Als er morgen iemand voor Roumani komt, staat er overmorgen een andere. Voor elke positie hebben we ergens schaduwspelers zitten.

“Maar ondanks de Champions League gaan we sportief geen gekke dingen doen. Je moet niet gaan kopen om verder te gaan in de Champions League. Als je ziet dat ze de dag na de wedstrijd al naar Londen vliegen om een speler, waarschijnlijk Jarosik, te verkopen omdat ze de Champions League missen… Maar wat Praag al heeft gerealiseerd in de vorige jaren in de Champions League, waarom zouden wij dat niet kunnen ?”

door Raoul De Groote

‘Ondanks de Champions League gaan we sportief geen gekke dingen doen.’

‘Voor elke positie hebben we ergens schaduwspelers zitten.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content