Volgens ex-bondscoach Aimé Anthuenis beschikt trainer Mario Been over een nog beter uitgebalanceerd team dan vorig seizoen.

Ik herken nog altijd het warme en familiale karakter van de club”, oppert Aimé Anthuenis aan de vooravond van de plaatsing voor het derde opeenvolgende jaar voor de poulefase van de Europa League van zijn oud-club RC Genk. “Een heel energierijk bestuur, met veel werkkracht en enthousiasme. Ik heb de indruk dat de groei zich blijft doorzetten, want ze hebben nu toch al meer dan 20.000 abonnees. Financieel is het nog altijd een club die heel behoedzaam met zijn geld omspringt. Niet voor niks behoren ze daardoor tot de top van België, zeker na de verkoop nog niet zo lang geleden van Christian Benteke, ThibautCourtois en KevinDe Bruyne.

“Over de komst van IlombeMboyo werd toch serieus gebrainstormd, want met meer dan 4 miljoen euro is hij de duurste transfer uit de clubgeschiedenis. Veel geld, maar zij namen het risico. Oké, Mboyo is misschien al 26 en op zijn top. Alleen mag je bij zulke spitsen niet denken aan een eventuele doorverkoop. Ik kan het bestuur volgen: ze hadden al een brede kern, maar zochten nog iemand die twee beslissende spelers van vorig seizoen – ElyanivBarda en GlynorPlet – kon vervangen. Zowel in competitieverband als Europees brachten die jongens bij hun invalbeurt vaak iets extra’s met goals of beslissende passes. Mboyo maakte niet alleen 21 doelpunten voor AA Gent, hij beschikt ook over een aantal specifieke wapens: hij heeft een actie in huis, is bijzonder balvast en denkt heel collectief. Het zal nog even wat zoeken zijn naar zijn beste positie. Waarschijnlijk is dat diep voorin, met Jelle Vossen in de rug. Maar Mboyo kan ook vanaf de linker- of de rechterkant worden ingezet. Je mag hem zeker niet te vroeg evalueren. De echte competitie begint pas in maart volgend jaar, met de start van de play-offs. Nastja Ceh kende destijds bij Club Brugge ook een moeilijke beginperiode, maar was pas in zijn tweede seizoen beslissend.”

Veel continuïteit

“Genk huldigt gelukkig het principe dat ze als ze iemand halen, hij in principe voor een meerwaarde moet zorgen. Ik merk bijzonder veel stabiliteit en continuïteit, ook in de sportieve en medische omkadering, wat de afgelopen jaren toch leidde tot succes, met de bekerwinst en de zestiende finales van de Europa League. Op dat vlak zit het dus goed. In Genk heb je nog veel standvastigheid, ondanks het vluchtige van het moderne voetbal. Daarom mag voorzitter Herbert Houben nu zeggen dat ze titelkandidaat zijn. Dit Genk is een waardige titelpretendent, net als Anderlecht, Club Brugge en Standard.

“Genks status veranderde, ze zijn nu eindelijk – na 25 jaar – een Belgische topclub. Dat zie je ontegensprekelijk aan de kwaliteit van het huidige spelersmateriaal. Deze zomer werd alleen AlbianMuzaqi overgenomen van PSV: een jong talent dat waarschijnlijk nog een aanpassingsperiode nodig heeft. Dat zal wel ingecalculeerd zijn, want de jeugdwerking van Genk is echt top in België. Ze zitten daar niet stil. Natuurlijk mag je niet verwachten dat Siebe Schrijvers al meteen de basiself haalt. Wees maar gerust dat assistent Pierre Denier – een monument met veel inspraak, net als doelmannentrainer Guy Martens – wel zal aangeven wanneer hij er klaar voor is. Ik ben er ook van overtuigd dat Been dagelijks op training voldoende ziet.

“Ik schat Been heel hoog in, want hij verstaat de kunst om zijn medewerkers te laten genieten van het succes. Bovendien leest hij het spel goed en doet hij op belangrijke momenten tactisch goede ingrepen. Ik vind ook dat hij in zijn communicatie veel duidelijkheid predikt. Na een wedstrijd zegt hij in de pers waar het op staat. Correct en to the point. Dat vertaalt zich meestal ook naar het discours in de kleedkamer. Ik vermoed dat er niet te veel tralala rond wordt gemaakt: wie niet goed is, wordt simpelweg vervangen.”

Weinig tafelspringers

“Hij beschikt natuurlijk wel over een heel rijpe spelersgroep. Ik zie alleszins weinig tafelspringers. Dé persoonlijkheid voor mij blijft Thomas Buffel. Al veel meegemaakt in Nederland, Schotland én de nationale ploeg. Correcte gast en spelintelligent. Hij ontwikkelde zich heel goed als rechterflankspeler, terwijl dat zeker niet zijn beste positie is. Maar Thomas liet zich wel gelden en werd daar belangrijk voor het team. Ik vind ook niet dat je hem in de weegschaal moet leggen met Benji De Ceulaer. Dé troef van Been is dat hij aanvallend ongelofelijk veel kan roteren. Bovendien zijn al zijn opties in die sector polyvalente voetballers: Mboyo, Fabien Camus, Julien Gorius, Anthony Limbombe,… ze kunnen allemaal centraal of vanop de flank spelen. Camus en Gorius zijn vooral de mannen van de gave traptechniek en doorsteekpasses. Al twijfel ik er sterk aan dat Genk een ploeg mét Vossen, Mboyo, Buffel, Camus en De Ceulaer Europees veel zal opstellen. Je hebt ook nood aan wat defensief tegengewicht. Vandaar dat je met Khaleem Hyland een stevige buffer hebt, terwijl Been voor de balans en de zekerheid ook de duelkracht van Bennard Kumordzi gebruikt bij de moeilijker tegenstanders – Europees of Belgisch – om de ruimte te beperken. Dat is tactische flexibiliteit.

“Genk pakt voor mij altijd uit met een vaste veldbezetting defensief. Ik zie daar een heel atletisch geheel, maar mis daar wel iemand die de orders uitdeelt. László Köteles moest knokken voor zijn plaats in de goal, maar doet me vaak terugdenken aan István Brockhauser. Een rustige maar toch attente doelman. Op de flanken heb je op rechts Anele: komt snel op, is heel wendbaar en slim. Aan de linkerkant heb je met Derrick Tshimanga een flankaanvaller die werd omgevormd tot verdediger, maar net als Nana Asare van AA Gent voor veel diepgang en offensieve impulsen zorgt. Alleen is hij binnendoor te pakken; met Brian Hamalainen kies je op dat vlak voor meer zekerheid. Kalidou Koulibaly en Kara, dat zijn sterke beren, types zoals Cheikhou Kouyaté. Maar die reageren vaak op alles wat beweegt, waardoor je misschien Jeroen Simaeys nodig hebt. In hem zie ik echter niet de coachende speler als destijds een Morten Olsen, Walter Meeuws, Laurent Blanc of Marc Millecamps.” ?

DOOR FRÉDÉRIC VANHEULE – BEELDEN: IMAGEGLOBE

“Dé troef van Been is dat hij aanvallend ongelofelijk veel kan roteren.”

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content