Peter t'Kint
Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Donderdag al werd de hele twintigste speeldag afgelast. Heeft de bond eindelijk begrepen hoe het moet ?

Gui Polspoel : Ja, al hoorde ik dat Michel Verschueren toch nog de forcing heeft moeten voeren, met iemand uit zijn eigen raad van bestuur dan nog. Het was weer zo’n komische affaire zoals dat alleen bij de voetbalbond kan. Ik had bijna gezegd : eindelijk heeft men ook eens aan de toeschouwers gedacht, maar dan blijkt dat toch ook weer andere, praktische zaken een rol hebben gespeeld. Uiteraard is het een goeie zaak : voetbal is dan wel een wintersport, het mag ook niet té zijn. Ik vind het ook goed dat de hele speeldag meteen werd afgelast, anders krijg je achteraf een versnipperde klassering, terwijl het nu net zo spannend is. En spanning bepaalt voor een groot stuk de aantrekkingskracht van om het even wat.

Lokeren startte goed met een zes op zes. Hoe schat je hun kansen in om bovenin te blijven meedraaien ?

Thuis tegen RC Genk, mét Kristinsson, was Lokeren een heel goed voetballende ploeg. Jammer dat daar zo weinig toeschouwers op afkomen, want dit was van het beste dat ik dit seizoen zag. Sint-Truiden voetbalde ook heel goed, maar ik vraag me af of zij niet wat over hun hoogtepunt heen zijn. Ze lijken moeite te hebben om hun tweede adem te vinden. Of is het de post-Gouden-Schoen-depressie ? Lokeren zit heel evenwichtig in mekaar, al was de uitwedstrijd in Beerschot iets minder, zeker na de rust. Kristinsson is de creatieve man die in die Ijslandse driehoek voor de creativiteit moet zorgen. Hij doet me soms wat denken aan Degryse.

Jos Verhaegen neemt straks GBA over. Terug naar de bron ?

Je hebt daar zo weinig zicht op. Waarom is het niet doorgegaan met Lokeren ? Ik hoor zeggen dat Roger Lambrecht alleen geïnteresseerd was in een schuldenvrij Beerschot, maar ik hoor van Jos Verhaegen – of was het René Snelders – ook dat ze destijds Germinal schuldenvrij overlieten en nu terug schuldenvrij willen starten. Hoe zit dat dan ? Snelders omschreef zichzelf vorige week in de krant als een boer, maar dat klonk veeleer als een geuzennaam. Hereboer. Hun terugkeer is misschien een revanche, maar dan wel een zure. Ze hebben het destijds zuinig gedaan, maar zijn bij de fusie op mensen gebotst die eerst wilden investeren en daarna met resultaten het publiek aanspreken. Dat was de beleidslijn van de groep De Vries. Ik heb de indruk dat men het bij Beerschot altijd wel wat ruimer zag dan de financiën toelieten. Die beleidslijn is mislukt, en nu zullen de lijnen dus weer volgens de Germinalnorm worden uitgezet : een euro pas uitgeven als je hem hebt. Niet slecht, maar een ambitieus project realiseer je daar niet mee.

Twee clubs zagen door het voetballoze weekend even hun remonte afgebroken : AA Gent pakte 21 op 27, Standard 23 op 27.

Voor beide teams geldt dat de grote ploegen er nu aankomen : ik geloof dat ze in de volgende wedstrijden allebei zes ploegen uit de topzeven ontmoeten. Over anderhalve maand zullen we dus een beter beeld hebben van wat zij echt voorstellen. Zoals ze nu bij Standard al dromen van die tweede plaats… dat is alle dromen voorbij. Een stuk of drie ploegen met een dip voorbij steken, dat kan nog, maar vijf ? Tenzij Standard zelf een foutloos parkoers aflegt, natuurlijk.

Hoe kwam Jos Vaessen over in het interview dat je met hem had ?

Heel eerlijk. In deze voetbalwereld bijna grenzend aan het naïeve, bedoel ik dan. Ik ben wie ik ben en kan me niet meer veranderen, zei hij enkele keren. Maar als ik hem over RC Genk bezig hoor, over de beleidslijnen en de manier waarop men er nadenkt over de problemen, dan denk ik dat ze er toch goed bezig zijn. Bij Club Brugge ook, op hun manier. Bij Anderlecht niet.

Wat mis je op Anderlecht ?

Een visie. Dit is Anderlecht niet meer, laat ons wel wezen. Waar is het sprankelende voetbal ? Broos mag dan wel zeggen dat het niet altijd champagnevoetbal moet zijn, ik vraag me af of je met deze groep wel beter kan ? Op het middenveld mis je creatieve elementen en achterin snelheid en spelers die kunnen uitvoetballen. Ik begin serieus te twijfelen aan de kreet dat het meeste talent bij Anderlecht zit. Voorin, aanvallend, ja, maar voetbal is niet zo simpel dat je de ballen naar voor keilt en dan zegt : schiet ze er maar in. Goed voetbal wordt gedragen door een heel team.

Anderlecht had destijds een visie op een soort voetbal – dat misschien wat achterhaald is en moet worden bijgesteld -, maar nu heb ik niet de indruk dat er met veel visie is aangekocht in functie van het voetbal dat ze willen brengen. Broos zit met die erfenis en moet er het beste van zien te maken. Intussen morren de supporters, omdat ze aan die traditie gewend zijn en omdat de schitterende avonden met een Koller, Radzinski en Bart Goor nog vers in hun geheugen zitten.

Trond Sollied staat dicht bij een contractverlenging en zegt dat zijn werk in Brugge nog niet af is. Dat belooft !

Ik neem aan dat ze inderdaad nog beter kunnen. Ze hebben nog wel wat achter de hand met spelers van wie we nog weinig zagen : Saeternes, Stoica, Ceh, Spilar zijn allemaal jongens die nog niet echt in het systeem zitten en die dus nog een stap vooruit kunnen zetten. Verlinden is aan een sterk seizoen bezig, maar wordt straks wel veertig, daar moet een serieuze inspanning worden gedaan. Er was al sprake van Herpoel, geloof ik.

Wat vind je van geblesseerde amateurvoetballers die naar de rechter stappen om een schadevergoeding te krijgen ?

De houding van de voetbalwereld doet me denken aan het hele Bosman-verhaal. Het wordt tijd dat men een perfecte regeling vindt, zodat er door een verzekering een schadevergoeding kan worden betaald als spelers werkverlet hebben, ziekenhuiskosten of wat dan ook. Als je dat goed regelt, stapt er niemand naar de rechter. Maar, neen : liever lijkt men er weer boven te gaan staan, zoals destijds bij Bosman. En tot wat het leidt zich een staat in de staat te wanen, dat weten we. Blanpain waarschuwde er twintig jaar geleden al voor. Nu is het weer van hetzelfde : wat kent die rechter daar nu van… Zo krijg je vanuit de magistratuur alleen maar een harde tegenreactie.

Vrijdag sloot de transfermarkt. Eén conclusie : er is weinig gebeurd.

Zeg maar : niks. Het geld is op, ook internationaal. Zelfs in de toplanden bewoog er weinig, tenzij op huurbasis. Overal is voorzichtigheid troef. En dat kan zijn gevolgen hebben voor dat Belgische voetbal, waar veel clubs elk jaar transfers moeten doen om het financiële gat dicht te rijden. Lokeren, Beveren : hoe gaan ze het daar nu doen, nu de markt dood is ? In Nederland komt daar nog eens bij dat betaalzender Canal + Nederland de wens heeft uitgesproken om het tv-contract opnieuw te onderhandelen. Ik vrees dat een aantal grote projecten er zullen kapseizen. En hun voetbal, staat dat – op die ene uitschieter van Feyenoord na – nog hoger dan het Belgische ? Ik vraag het me af.

De tv-zenders hadden voor dit gevaar gewaarschuwd.

Ja, want er heerst ook crisis in de sector van de betaaltelevisie. Ook daar sprong men verder dan het stokje lang was. Ik denk dat we nog maar aan het begin van de crisis staan.

Vandaag (woensdag) staan de returns in de kwartfinale van de Belgische beker op de agenda. Doe eens een voorspelling.

Anderlecht heeft het op Staaien voor de competitie in een stormwind op een ongelooflijke manier vergooid. Ik denk dat ze nu stand zullen houden. Standard moet het halen tegen La Louvière, Club moet in Lommel ook het laken naar zich toe kunnen trekken. En in Antwerpen zie ik Beerschot, dat in de heenwedstrijd minder kreeg dan het verdiende, de achterstand goed maken. Mooi kwartet lijkt me dat : de drie grote steden van het land, plus de beste club in de halve finales van de beker.

Tot slot : Rachid Belabed, voetballer van La Louvière, was enkele dagen spoorloos.

Kan ik weinig over kwijt, tenzij dit : wat doe je hartje winter in godsnaam in Marseille ?

door Peter T’Kint

‘Ik zie Anderlecht, Standard, Club en Antwerp in de halve finales van de beker. Een mooi kwartet.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content