In 1988 pronkte KV Mechelen met de Beker voor Bekerwinnaars. Vijf oud-spelers die het sprookje van Straatsburg meemaakten, laten hun licht schijnen over het Malinwa van vandaag, dat strijdt voor een plaats in play-off 1. ‘Ze vormen een moeilijk te ontwrichten blok.’

De matchen van KV Mechelen zijn dit seizoen niet bepaald rijkelijk gekruid met goals. Wie voor elke eersteklasser de som maakt van de gemaakte en geslikte doelpunten ziet het team van Marc Brys onder aan het lijstje bengelen. Desondanks doet KV Mechelen voor het tweede seizoen op rij mee in de eindspurt naar play-off 1.

Tegenstander laten komen

Piet den Boer: “Het spelsysteem is anders dan vorig jaar. Peter Maes zorgde telkens snel voor redelijk veel druk naar voren, zeker in de thuiswedstrijden. Hij ging uit van de eigen sterkte. Marc Brys laat de tegenstander iets meer komen en vangt hem op. Zo creëert hij ruimte in de rug van de verdedigers van de tegenpartij, wat in de kaart speelt van zijn snelle spitsen. KV Mechelen voetbalt volgens de kwaliteiten in de ploeg. Met Björn Vleminckx in zijn team zou Brys het waarschijnlijk anders doen. Het scorend vermogen van vorig jaar is er nu ook niet.

“De aanpak van Brys zorgt voor een nieuw wedstrijdbeeld. Het spel wordt als minder attractief ervaren en oogt wat defensiever, maar de tactische benadering is heel goed. Brys zet een goede organisatie neer, zodat er weinig tegengoals vallen, en benut het aanvallende compartiment volgens de mogelijkheden die hem zijn aangereikt. Er is een keuze gemaakt. Als je het vanuit dat oogpunt bekijkt, doet KV Mechelen het uitstekend. Ze beginnen telkens met een opbouw van achteren uit en na een soepele omschakeling gaat de bal vlot naar voren.

Julien Gorius is hét aanspeelpunt op het middenveld. Hij is heel belangrijk in dit systeem, want op zijn positie moet iemand staan die intelligent is en een goede steekpass kan geven. Gorius biedt KV Mechelen een meerwaarde. Hij heeft technische bagage, is sterk aan de bal, ziet het goed en werkt keihard.”

Werken, lopen, vliegen

Pascal De Wilde: “Ze roeien met de riemen die ze hebben. Er zijn enkele voetballers, zoals Gorius, Ibou en Destorme. De rest werkt, loopt en vliegt voor elkaar. Ik zie eendracht in de ploeg. Ze vormen een moeilijk te ontwrichten blok, dát is de sterkte van dit KV Mechelen.

“Als de centrumverdedigers, KennyVan Hoevelen en BorisPandza, proberen uit te voetballen, gebeurt het af en toe dat er bij een inspeelpass iemand tussenzit. Zo komen ze weleens in een moeilijke situatie terecht. Dat compenseren ze dan weer door ijzersterk te verdedigen. De defensie stáát er, maar vergeet niet dat het verdedigen vooraan begint. Als de jongens daar hun plaats niet innemen, krijgen de andere linies het moeilijk. Nu knapt elk gewoon zijn eigen werk op. En als de ene toch eens een steek laat vallen, raapt de andere die op. Het zit goed ineen, echt waar.

“Mij valt ook op dat er weinig tegenstanders in Mechelen ten volle komen aanvallen. Ik krijg elke keer weer de indruk dat ze wat bang zijn. Ook dat is een element, want Mechelen is niet het team dat echt het spel kan maken. Dit is geen superploeg, maar een degelijke middenmoter.

“Brys borduurde voort op wat Maes neerzette. Hij kon verder met de opgebouwde automatismen en daar zijn accenten aan toevoegen. Ze beginnen nu met het idee: het is 0-0, we hebben een punt. Maar Maes ging ook altijd uit van een goede organisatie, mispak je niet. Het oogde misschien wat frivoler en spectaculairder, maar het is niet zo dat de spelers bij hem allemaal naar voren liepen en zomaar wat deden. Wel had ik het gevoel dat de spelers bij Peter iets vrijer waren, zolang ze hun posities maar innamen. Hij zat er nochtans kort op.

“Bij Peter spatte de spelvreugde ervan af. Als je lang met dezelfde trainer werkt, voel je als voetballer natuurlijk een bepaald vertrouwen, je weet dat je niet direct voor je plaats moet vrezen als je eens een balletje verkeerd trapt. Dat zijn kleine zaken die kunnen meespelen. Nu is er ook wel spelvreugde – als je zo veel punten haalt, is de sfeer altijd goed – maar het is anders.

“Eerst lieten ze Aloys Nong gaan, daarna Joachim Mununga. Dan weet je dat er altijd iets kan gebeuren. Op Lierse zag ik hen zonder spitsen spelen. KV Mechelen en Fi Vanhoof ( sportief directeur, nvdr) kennende weet ik dat ze in principe voor alles een oplossing hebben, maar op hun aanvallende compartiment verkeken ze zich misschien wel een beetje. Desondanks trokken ze zich redelijk goed uit de slag. En het financiële speelt ook een rol natuurlijk. KV Mechelen heeft geen budget van dertig miljoen euro.”

Geen calimeropraat

Koen Sanders: “Dit voetbal doet denken aan het eerste jaar onder Aad de Mos. Hij focuste in het begin ook op de verdediging en raapte zo een hoop punten.

“Tot nog toe bleef het in veel matchen 0-0 en vaak won KV Mechelen met 1-0. Die nul houden is een prestatie op zich. Alleen kun je dat geen jaren doen. Het spektakel zou nu en dan toch wat beter moeten. Maar dit is volgens mij een opbouwfase naar volgend seizoen toe. Het wordt er met de jaren natuurlijk niet gemakkelijker op voor KV Mechelen. Een speler die uitblinkt, vertrekt sowieso. De club wordt telkens snel kaalgeplukt en moet zich constant voorbereiden op de verkoop van sommige spelers.

“De verdediging is nu heel goed. Pandza is een aankoop die enorm meevalt, vanaf de eerste match al. Dat heeft voornamelijk te maken met zijn winnaarsmentaliteit. Voor zulke spelers moet KV Mechelen blijven gaan, dat is het handelsmerk van het huis. Vroeger had Club Brugge die vechtkracht ook. Nu zijn ze die kwijt en je ziet hoe ze in de miserie zitten. Nabil Dirar is een van de beste spelers op de Belgische velden, maar als ploeg kun je met hem zo goed als niks aanvangen. Perisic, zó’n voetballer, maar wat die allemaal doet en mag …

“Maes maakte zijn spelers iets meer zot dan Brys. Ik hield daar wel van. Dat hangt deels samen met mijn karakter. Als speler vond ik dat ook tof, elkaar oppeppen. Nu is het meer berekend, ook uit noodzaak. Nong en Mununga werden verkocht. Zulke jongens kunnen natuurlijk moeilijk tegengehouden worden. KV Mechelen speelt het ook eerlijk. De club kreeg veel van hen en wil iets teruggeven. Dat is ook belangrijk met het oog op inkomende transfers: voetballers weten dat ze bij KV kansen zullen krijgen om door te groeien. Dat neemt niet weg dat zowel het vertrek van Nong als dat van Mununga pijnlijk was. Het werd Brys moeilijk gemaakt. Desondanks hoorde ik hem weinig zeveren en zagen. ‘We gaan het proberen met de spelers die er zijn’, zei hij. ‘Het zal zo ook wel lukken. ‘ Op dat vlak vind ik hem een verrijking, dat is positief voor het beeld van KV Mechelen. Tegenwoordig lopen er trainers rond die meer klagen dan wat anders. Met Hein Vanhaezebrouck speelde ik nog samen, maar ik word ziek als ik hem nu bezig hoor, sorry. Michel Preud’homme had dat in Gent ook, altijd die calimeropraat.”

Uitvloeisel van de Maesperiode

Geert Deferm: “Ik herinner me nog de eerste theorietrainingen van De Mos. Hij zei dat we tijdens onze thuismatchen in zone twee zouden voetballen, rond de middenlijn. Op verplaatsing speelden we in zone één, op onze eigen helft. Dat zie ik nu wat terug bij Brys. Wij plukten indertijd de vruchten van die aanpak. Er volgden transfers, waarna we dominanter konden gaan spelen. Het accent verschoof stilaan naar de speelhelft van de tegenstrever. Na het derde jaar probeerden we overal in zone drie te voetballen.

“Ik sta achter het voetbal dat KV Mechelen nu brengt. Ze werken niet met lange halen, maar gaan uit van een stevige organisatie en proberen al voetballend, met verzorgd spel, kansen af te dwingen. Het is een uitvloeisel van wat Maes de vorige jaren neerzette. Hij vertrok ook vanuit een organisatie en probeerde vervolgens dominant te zijn. Peter bracht het natuurlijk heel extravert, hij verkocht zijn winkel goed. Naast de lijn stond hij druk te gesticuleren en zijn mannen op te jagen. Hij stak er veel beleving en gedrevenheid in. Als een trainer zich aan de zijkant op die manier druk maakt, heeft dat zijn invloed. Maes creëerde langs de lijn mee het beeld van een dominante ploeg. Daardoor lijkt het contrast met Brys nu groter dan het in werkelijkheid is, want ik vind niet dat KV Mechelen totaal anders voetbalt. Ze zijn iets minder dominant in balbezit, oké, maar dat is omdat ze voorin stootkracht ontberen. Aan wie moeten ze de bal daar kwijt? Aan Ibou? Die weegt zestig kilo, droog aan de haak. Op Genk zag ik een schrijnend gebrek aan vermogen om kansen af te dwingen. Ik vond dat ze daar de betere ploeg waren, tot dertig meter vóór het doel van Courtois althans.

“KV Mechelen creëerde zelf een spitsenprobleem. Ik weet natuurlijk niet welk verwachtingspatroon de clubmensen hadden van de jongens die ze verkochten en van degenen die kwamen, maar als je twee spitsen laat gaan en je beschikt niet over valabele, fitte vervangers, dan heb je problemen. Desondanks maken ze aanspraak op een ticket voor play-off 1. Dan kun je moeilijk van een slecht seizoen spreken. Maar met een spits die vijftien goals per seizoen maakt, deed KV Mechelen nu mee voor plaats drie.”

Complexloos

Paul Theunis: “KV Mechelen is een team zonder complexen, met een heel hoog niveau van inzet. De ploeg onderhoudt een nauw contact met de supporters. Die fans kunnen de spelers omhoog stuwen en omgekeerd, daar zit een grote wisselwerking. Dat past en klikt.

“KV Mechelen maakte de laatste vijf jaar een geweldige opgang. Vergeet niet dat ze van het kerkhof komen. De club leerde uit de fouten van het verleden en werkt nu rustig, met veel gevoel. De inbreng en verdienste van Fi is groot. Hij bracht de laatste jaren een enorm potentieel samen. Tegen Genk zag ik onlangs Van Hoevelen bezig. Die speelde ooit nog bij Patro Maasmechelen en ging dan naar KV Mechelen. Vijf jaar later staat hij er nog altijd. Kenny groeide uit tot een volwaardige eersteklassespeler, maar de meeste mensen kennen hem niet. Buyens was vroeger een spits, maar vond nu zijn positie op het middenveld. Dat zijn goede zetten in het beleid van een ploeg. En bekijk eens welke spelers de laatste twee jaar vertrokken. Dat is allemaal heel goed opgevangen.

“Daarnaast spelen er veel Belgen in de ploeg, ook dat verdient een compliment. Een minpuntje dat me wel opvalt, is dat er de laatste tijd nog weinig doorstroming is van eigen jeugdspelers. Dat zal waarschijnlijk nog te maken hebben met het faillissement, toen zijn er veel goede jongens vertrokken. Als je van hen een lijstje samenstelt, kom je aan een legertje volwaardige eersteklassespelers. Maar ik weet dat KV Mechelen een goede jeugdwerking heeft en die zal vroeg of laat wel nieuwe talenten opleveren. Je kunt nu eenmaal niet alles tegelijk.”

DOOR KRISTOF DE RYCK

“Maes ging ook altijd uit van een goede organisatie, mispak je niet.” Pascal De Wilde

“Vergeet niet dat ze van het kerkhof komen.” Paul Theunis

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content