Het was niet met tegenzin dat Luka en Katarina Peruzovic naar Djeddah terugkeerden vorige maand. Het leven valt er immers bijzonder mee, getuigen ze. Mevrouw Peruzovic toont de lichte, doorzichtige, zwarte sluier waarmee ze ginds rondloopt. Die kreeg ze toen ze landde in de luchthaven. “Van een tchador is geen sprake. Alleen tijdens de ramadan is het dragen van een hoofddoek verplicht. Eigenlijk moeten alleen de Arabische vrouwen een sluier dragen, en dan nog slechts als hun man daarop aandringt. Als ze thuis gasten ontvangen, kunnen ze die sluier rustig afleggen. Zolang de buitenlandse vrouwen zich niet ophouden in wijken waar ook Saoedi’s wonen, mogen ze zich kleden zoals ze wensen. Ze kunnen in bikini gaan zwemmen, geen enkel probleem. Met de auto mag ik niet rijden, maar dat kan ik toch nog niet wegens de stramheid in mijn linkerbeen.”

“Natuurlijk moeten we de koran respecteren”, vult Luka aan. “Vooral omdat we tamelijk dicht bij Mekka zitten. In april was dat toch even schrikken : ter gelegenheid van het feest van het schaap trokken er toen drie miljoen bedevaarders naar de heilige stad. Er zijn in Djeddah geen discotheken en geen bioscopen maar daar zagen ze ons in België ook niet. En van het alcoholverbod ondervinden we evenmin hinder. We drinken namelijk allebei geen alcohol. Overigens wemelt het in Djeddah van de vreemdelingen : vooral Pakistani en Filipijnen zie je hier veel; doorgaans zijn die hier als knecht in dienst genomen. De temperatuur kan tot veertig graden en meer oplopen, maar Djeddah ligt aan de zee, die zorgt altijd voor afkoeling. En airconditioning is daar al uitgevonden, we hebben zelfs airconditioning op het terras.”

Een indrukwekkende stad vinden de Peruzovics Djeddah. “Toen ik er voor het eerst kwam waande ik me in Parijs”, vertelt Katarina. “De bomen zijn versierd met guirlandes en ’s avonds zijn ze verlicht. De planten staan er constant in bloei.” Het eten stelt ook geen enkel probleem. Katarina: “Europese en Amerikaanse producten zijn in Djeddah vlot te verkrijgen. We eten daar zelfs witloof wanneer we willen. En daarbovenop kunnen we het Arabische voedsel ontdekken. Het ontbreekt ons werkelijk aan niets.” Ook aan winkelcentra is in Djeddah geen gebrek. “Allemaal ultramodern”, zegt Luka, die zelf graag naar de vismarkt trekt. “Wat je daar aan vreemde visvariëteiten ziet : ik kan soms mijn ogen niet geloven.”

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content