Dat je moet opletten met veel lof op jonge leeftijd, hoeven ze Filip Djuricic niet wijs te maken. De aanwinst van Anderlecht steeg op als een raket, maar deemstert inmiddels al 2,5 jaar weg.

Tik op het internet de naam van Filip Djuricic (komende zaterdag 24) in en je komt een hoop lof tegen voor een Servisch wonderkind. De Cruijff van de Balkan, gegeerd door de halve wereldtop. Ooit als youngster naar Olympiacos en op uitnodiging bij Manchester United aanwezig op een duel tegen Chelsea. United wilde hem zéér graag, maar wel om uit te lenen aan een kleiner ploegje. Neen, zei de Servische belofte. Hij verkaste naar het Heerenveen van Ron Jans, waar hij met Sven Kums en Brian Vandenbussche speelde en het rendement van Bas Dost, Luciano Narsingh en Oussama Assaidi opkrikte. Dost maakte 32 goals, Assaidi 10 en Narsingh gaf 22 assists. Alle drie deden ze een dikke transfer, de ene naar Wolfsburg, de ander naar PSV en Assaidi naar Liverpool. De Serviër deed denken aan Bryan Ruiz, ook held in Nederland.

Een jaar na het vertrek van zijn drie ploegmaats ging ook Djuricic weg uit Heerenveen. In 111 wedstrijden maakte hij er 26 doelpunten en zorgde hij voor 28 assists. Luis Catarino, Portugese televisiejournalist: ‘Rui Costa, sportief directeur bij Benfica, wilde hem er absoluut bij, dat zegt toch wat over het vertrouwen in de speler.’ Hij kwam samen met Lazar Markovic, maar terwijl de ster van zijn landgenoot steeg en hij na één seizoen al naar Liverpool werd getransfereerd, blokkeerde Djuricic in Portugal. Catarino: ‘Om één reden: het tactische schema van coach Jorge Jesus. Die speelde in een duidelijke 4-4-2 en gebruikte Djuricic gaandeweg minder. Djuricic moest Aimar doen vergeten, maar kon dat niet.’ De aanpassing aan het hardere Portugese voetbal verliep moeizaam. Catarino: ‘Technisch geen probleem, tactisch was het lastig en fysiek ook. De vergelijking met Ruiz snap ik, maar dat is toch nog een ander type en die heeft één voordeel: hij was matuur toen hij naar Sporting kwam. Djuricic was nog een kind.’

Benfica leende Djuricic vorig seizoen uit aan eerst Mainz en daarna Southampton, maar dat was geen succes. ‘In de Bundesliga moet je werken’, zei Mainzcoach Kasper Hjulmand in Kicker, en ‘hij moet leren dat je meer snelheid en meer kracht nodig hebt.’ Vorige zomer keerde hij terug naar Benfica. Catarino: ‘Benfica zag Jorge Jesus naar Sporting vertrekken en koos voor Rui Vitória als opvolger. Die koos voor dezelfde 4-4-2. Met Jonas in steun van Mitroglou, iemand die veel scoorde. Opnieuw was er geen plaats voor Djuricic. Tactiek is dé reden waarom het in Benfica niet lukte.’

DOOR PETER T’KINT

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content