Technisch directeur Leo Beenhakker legt om privé-redenen functie neer bij Ajax.

Bij Ajax dacht hij zijn rust te hebben gevonden, maar opnieuw pakt Leo Beenhakker (60) zijn koffers. Volkomen onverwacht kondigde hij zijn vertrek aan als technisch directeur. Beenhakker wordt na acht jaar en vanaf 31 juli weer Don Leo, bij América uit Mexico. Er is sprake van een jaarsalaris van twee miljoen dollar.

De scheiding van zijn vrouw eerder dit jaar deed lijden. Ook een verbroken relatie met iemand uit het administratief personeel van Ajax heeft de immer latent aanwezige rusteloosheid in het voetbalhart van Beenhakker aangewakkerd. Hij verruilt daarom straks zijn luxueuze kantoor in de Amsterdam ArenA voor een leven op de Mexicaanse vulkaan. “Ik heb met tegenslag te kampen gehad, die ik hier maar moeilijk kan verwerken”, lichtte Beenhakker toe op een persconferentie. Hij tekende een tweejarig contract bij América, waar hij als trainer-coach aan de slag gaat. In het seizoen 1994/95 vervulde Beenhakker er dezelfde functie toen hij onverwachts – de landstitel lag voor het grijpen – werd ontslagen.

Het verzoek om het contract te ontbinden kwam van de Rotterdammer zelf. “Maar laat één ding duidelijk zijn : ik had en heb het enorm naar mijn zin bij Ajax. Het gaat goed met de club en de toekomst ziet er ook zonnig uit.”

Beenhakker kan bogen op een lange loopbaan in het profvoetbal. Hoewel hij zelf nooit verder kwam dan de amateurs van Terido, Xerxes en Zwart-Wit ’28, verwierf hij als oefenmeester wereldfaam. Hij begon zijn trainerscarrière bij SV Epe. Daarna was hij onder meer in dienst bij Go Ahead Eagles, Veendam, Cambuur, Feyenoord, Ajax, Real Zara- goza, Volendam, Real Madrid, Grass- hoppers (Zwitserland), América (Mexico), Istanbulspor (Turkije), Guadalajara (Mexico) en Vitesse. Ook had hij het Nederlands elftal en het nationale team van Saudi-Arabië onder zijn hoede. Met Ajax veroverde Beenhakker twee landstitels, met Feyenoord één en met Real Madrid drie. Daarnaast won hij met de Spaanse topclub een keer de beker en de supercup. Vier jaar geleden loodste hij Feyenoord naar de Johan Cruijff Schaal. Beenhakker trad op 1 september 2000 in dienst van Ajax als technisch directeur. Nog een keer terugkeren naar de Amsterdammers zit er allicht niet meer in. (FV)

NEDERLAND won met 0-2 van Wit-Rusland, dankzij doelpunten van supersubOvermars en Kluivert, die daarmee alleen topscorer aller tijden wordt van Oranje met 38 doelpunten. JONG ORANJE kan zich definitief niet meer plaatsen voor het EK. De ploeg van Mark Koevermans ging met 2-1 onderuit in Wit-Rusland. AJAX krijgt bij de loting voor de derde voorronde van de CL een beschermde status. BONAVENTURE KALOU (25) zou Feyenoord voor vier miljoen euro verlaten voor Auxerre. EXCELSIOR-trainer Adrie Koster zette Leo Koswal uit de selectie voor de nacompetitie. De ploeg werd uitgeroepen tot sportiefste ploeg van Nederland en kreeg daarvoor een cheque van 7500 euro. Die worden besteed aan een sociaalpreventief project. JOHN DE JONG (26) speelt volgend seizoen opnieuw voor PSV, nadat hij was verhuurd aan Heerenveen. Ook Jürgen Colin (22, ex-RC Genk) keert terug in de A-kern, na een verhuur aan NAC. SANDER BOSCHKER (32), sinds 1989 aan de slag bij FC Twente, moet bij Ajax samen met Maarten Stekelenburg de strijd aangaan met de Roemeen Bogdan Lobont. WILLEM II werd bij de loting van de Intertotobeker gekoppeld aan de winnaar van het duel tussen het Zwitserse FC Wil en het Letse FC Dinaburg. Heerenveen komt pas in de derde ronde in actie en treft dan mogelijk Lierse. (FV)

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content