Uit de opmaak van het budget voor volgend seizoen, blijkt dat RC Genk het niet rond krijgt. Dat is geen goed nieuws, omdat de club ondertussen ook al opnieuw aanklopte bij de bank voor een kredietlijn om het tekort aan liquide middelen op te vangen.

Bijna precies een jaar geleden nam RC Genk met een galawedstrijd tegen PSV zijn gloednieuwe zuidtribune in gebruik. Daarmee was de renovatie van het Fenixstadion helemaal voltooid. Geen toeschouwer die nog staand en zonder dak boven het hoofd de wedstrijden moest bijwonen. Met de versnelde realisatie van de laatste tribune kwam Jos Vaessen een belofte na, die hij de eigen aanhang in het kampioensjaar had gedaan. Niet dat iedereen het intern eens was met de investering, maar door zijn droom wereldkundig te maken, had de voorzitter de raad van bestuur van de club zowat voor een voldongen feit geplaatst.

De wedstrijd tegen PSV, tevens een eresaluut aan Luc Nilis, zou nooit ten einde worden gespeeld. Toen er vroeg in de tweede helft een apocalytisch onweer losbarstte boven Limburg, werd de partij afgebroken bij een stand van 0-0. Twaalf maanden later blijken donder en bliksem de voorbode te zijn geweest van de, volgens een aantal ingewijden, stilaan onrustwekkende financiële situatie waarin RC Genk zich vandaag bevindt. Wat fraai oogt aan de buitenkant, heeft inmiddels veel weg van een te hard opgepompte fietsband waarvan het ventiel dringend moet worden losgedraaid om het niet tot een uitbarsting te laten komen.

In februari van dit jaar ging RC Genk bij de opmaak van het budget voor het aanstaande seizoen 2003/04 uit van een tekort van 2,5 miljoen euro – vóór transfers en zonder afschrijvingen. Een begeleidende grafiek laat zelfs een gat van bijna 8 miljoen euro zien, als afgelopen maandag (30 juni) ING Bank niet zou instemmen met de hernieuwing van een kredietlijn van 3,7 miljoen euro. Die heeft RC Genk nodig om een reeds bestaand tekort aan liquide middelen (het staat onder meer nog voor 2,3 miljoen euro in het krijt bij zijn leveranciers) op te vangen. Ook uit de budgetcontrole op de algemene vergadering van 12 mei jl. bleek een serieus kastekort.

De indruk is dat de grote investeringen die de club op relatief korte termijn deed in de accommodatie, haar nu de adem afsnijden. “Die laatste tribune is een grote gok geweest”, weet een ingewijde. “Als Genk toen niet ten koste van Sparta Praag de Champions League had gehaald, was het dood geweest. Dan had het dat niet kunnen overbruggen, en dan zou Jos Vaessen daar waarschijnlijk niet nog een borgstelling tegenover hebben gezet.” Nu de ploeg in de voorbije campagne naast Europees voetbal greep, valt er alvast uit die hoek komend seizoen geen financieel heil te verwachten.

Momenteel staat Vaessen borg voor 7,5 miljoen euro, en de stad Genk, die eigenaar is van de grond waarop het Fenixstadion staat, voor 8 miljoen euro. Aan afschrijvingen heeft RC Genk nog een bedrag tussen 17 en 20 miljoen euro open staan. Dit jaar betaalde het aan kapitaal en intresten 2,9 miljoen euro aan de banken, in het budget voor volgend jaar is 2,3 miljoen euro opgenomen (1,5 miljoen kapitaal, 850.000 intresten). RC Genk, dat als eigenaar van de gebouwen alleen een opstalrecht heeft, zou nu overwegen het vorig jaar in gebruik genomen jeugdcomplex aan de gemeente te verkopen. Het rekent daarvoor op een eenmalige opbrengst van 2,5 miljoen euro. Het scenario zou ter tafel liggen om de club daarna om te vormen tot een nv met de bedoeling vreemd kapitaal aan te trekken. Maar erg concreet is dat allemaal nog niet.

Behalve het stadion weegt vooral de loonlast zwaar op de toekomst van RC Genk. In februari van dit jaar diende Jos Vaessen al 1 miljoen euro voor te schieten om de spelerslonen te betalen. Toen dat probleem zich in april opnieuw stelde, hield de voorzitter het been stijf. Met het geld van de vroeg gestarte abonnementenverkoop werden de lonen van april pas betaald op 23 mei. Het eerste kwartaal aan RSZ, bedrijfsvoorheffing en pensioenfonds zou nog niet betaald zijn.

Om de loonmassa terug te dringen tot toch nog altijd 58 procent van het budget, moet RC Genk op deze uitgavenpost ongeveer 2 miljoen euro besparen. Met de verkoop vorige week van Josip Skoko aan Gençlerbirligi is die operatie al een eind opgeschoten. De Australische spelmaker mocht begin 2002 een nieuw vijfjaarscontract tekenen, waardoor hij de club jaarlijks 620.000 euro (zijn brutoloon) ging kosten. Een buitenproportioneel salaris, vonden sommigen, maar niet de voorzitter. Die maakte er nooit een geheim van dat hij ook op dat vlak zijn club naar het niveau van Anderlecht en Club Brugge wilde tillen. “De verloning,” zei Vaessen in december 2001, een half jaar na zijn aantreden als voorzitter, “moet naar een niveau waarbij enkel de internationale toppers onze betere spelers nog kunnen komen weghalen.”

Dat RC Genk Skoko, met wie het nog vier jaar contract had, uiteindelijk liet gaan voor 1 miljoen euro, laat vermoeden dat het de regie van zijn transferbeleid niet langer zelf met strakke hand leidt. Voor Gençlerbirligi was het te nemen of te laten. Op 6 april stelde de Genkse raad van bestuur nog een document op met daarop de namen van vijf spelers en wat zij moesten kosten bij verkoop. Op het hoofd van Skoko stond toen het bedrag van 2 miljoen euro. De lijst werd aangevoerd door Wesley Sonck, die 5 miljoen euro moest opbrengen. Hij is volgend jaar einde contract, zodat de club zich eens te meer niet in een situatie bevindt waarin ze veel te eisen heeft. Detail (of niet) : in het verslag van de raad van bestuur d.d. 23 april 2003 staat te lezen dat Michel Verschueren namens Anderlecht “na eerdere ontkenningen” dan toch bereid is te praten over een ruil Seol-Sonck plus opleg.

Ook commercieel staat RC Genk voor de moeilijke oefening om de financiële huishouding weer op orde te krijgen. Driehonderd seathouders haakten af en moeten vervangen worden. Zoals overal is ook hier de economische laagconjunctuur spelbreker. Ford, het kroonjuweel van de regio, besliste zijn productie met enkele duizenden wagens te verminderen en schrapt zijn sponsoring van 150.000 euro aan RC Genk. Ook Echo draait de sponsorkraan met 20 procent dicht, en na volgend seizoen stapt hoofdsponsor Nitto op.

In de gegeven omstandigheden is het sommigen dan ook een raadsel waarom RC Genk een verregaande samenwerking met Heusden-Zolder is aangegaan. Heusden-Zolder draaide het afgelopen seizoen in tweede klasse op een budget van 370.000 euro. Aan het eind van de rit bleek het verlies bijna even groot te zijn. Uit het verslag van de Genkse raad van bestuur d.d. 19 februari 2003 blijkt dat Heusden-Zolder RC Genk op dat moment nog 190.500 euro verschuldigd was voor de huur van het stadion en het gebruik van spelers. Aan het eind van het seizoen blijkt dat cijfer te zijn opgelopen tot 240.800 euro.

door Jan Hauspie

Met het geld van de vroeg gestarte abonnementen- verkoop betaalde Genk de lonen van april pas op 23 mei.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content