De discussie of Rune Lange al dan niet een goede spits is, zal blijven duren tot hij ons land weer heeft verlaten. We hadden dat drie jaar geleden ook met Årst en Jankauskas : wie was de beste ? Geen van beiden blijkbaar. Volgens Raymond Goethals is Lange geen goede spits, en Raymond slaat de bal niet vaak mis. Lange wel, anders had Club met 6-1 gewonnen van Lyon en moest de terugwedstrijd niet meer gespeeld worden. Nu weten wij het niet zo zeker. Die Fransen hebben thuis altijd de arbiter mee, en ze gaan als dollemannen tekeer. Volgens cliché nummer zoveel is techniek het geheim van de Franse voetbalsuccessen, maar als het erom gaat de tegenstander een been over te schoppen hebben de Fransen van de meest opgenaaide Zuid-Amerikaan geen lessen te krijgen. Wij hebben Straatsburg-Standard gezien, wat daar aan aanslagen werd gepleegd was rijp voor het Europees Hof in dezelfde stad.

Na afloop van Brugge-Lyon de voorbeschouwingen opnieuw gelezen en wij blijven bij onze mening : niets is zo dwaas als een voorbeschouwing bij een voetbalwedstrijd. Of het zou de nabeschouwing moeten zijn. Nu we het daarover hebben viel ons op dat Franky Van der Elst zijn analyse op VTM gaf, lopend over een karton eieren. Bij 4-1 winst is er natuurlijk niet veel kritiek, maar zelfs in zijn lof was Franky op zijn hoede. Dat is de schuld van Robert Waseige. Na België-Tsjechië had Franky schuchter geopperd dat de Belgen, tegen tien Tsjechen, misschien beter een derde spits hadden ingebracht. Dat spreekt nogal voor zichzelf, maar Waseige verkoos voorzichtigheid en omdat hij de terugmatch won had hij meteen ook gelijk. Maar toen Bart Raes hem de opmerking van Van der Elst voorlegde, viel de mond van de bondscoach open van verbazing. Of beter : van verontwaardiging. En nu is hij kwaad op Franky. Laakte bij zijn eerstvolgende persconferentie de houding van bepaalde collega’s die geen besef van ethiek hadden.

Franky Van der Elst ! Geen besef van ethiek ! Sta daar maar eens bij stil. Heeft potverdekke bij Blauw-Wit Lombeek en RWDM gespeeld, voorlopers inzake ethiek. Wat zou Waseige ervan denken als ze bij een van de volgende interlands Johan Cruijff voor één keer zouden inhuren als analist ? Wij zullen dat op de redactievergaderig bij VTM eens persoonlijk gaan voorstellen zie. Dat ze hem één keer betalen, Cruijff. Voor de oefenmatch in mei tegen Frankrijk bijvoorbeeld. Kwestie van onze jongens met een gesterkt moreel naar Japan te laten afreizen. Er zal een beetje ethiek te beleven zijn, geloof ons.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content