Ex-international Jean-Marc Jaumin (41) nam in maart 2010 het roer over van Memi Becirovic en zong het uiteindelijk ongeveer anderhalf jaar uit bij de kustploeg. Op zich niet eens zo slecht als je het 'palmares' van BC Oostende onder de loep neemt: in elf seizoenen wisselde de club liefst elf keer van coach.

Die elfde naam op het lijstje is Dario Gjergja (36). De Kroaat is geen onbekende in België. Gjergja vierde eerst successen als assistent van Drazen Anzulovic bij Charleroi. Gjergja viel toen al op als de stille kracht naast zijn flamboyante en rumoerige landgenoot. Samen wonnen ze twee Belgische titels.

In het seizoen 2009/10 kreeg Gjergja zijn kans als hoofdcoach bij Luik. Meteen voerde hij hen, ondanks financiële beperkingen, naar een eerste plaats in de reguliere competitie en vervolgens naar een plek in de titelfinales. Een knappe prestatie.

"Hij heeft dus een grondige voorkennis van de Belgische competitie", verantwoordde sportief manager Philip Debaere de keuze. "Dario kent heel wat spelers van onze ploeg en de tegenstrevers. Het is ook geweten dat hij een grondige kennis heeft van de Europese spelersmarkt."

Jaumin van zijn kant zei niet verrast te zijn door zijn ontslag. "Dinsdagavond ( na de nederlaag tegen Villeurbanne, dat aantrad zonder sterkhouders Parker en Turaf, nvdr) voelde ik al de immense druk van de fans", reageerde Jaumin in Het Laatste Nieuws. "Vierduizend supporters in de zaal en dan zo een afgang. Het was ontluisterend", vulde voorzitter Arthur Goethals aan. "In de nipte nederlagen tegen Valencia en Charleroi toonde het team wilskracht en vechtlust. Wij zagen er een teken van verbetering in. Een foute inschatting. Niets wees op een ommekeer. Het geduld was op."

Oostende onder Jaumin zette vorig seizoen nochtans een mooi parcours neer: het haalde de Final Four van de Eurochallenge, de finale van de Belgische beker en de halve finales in de play-offs. Maar de kustploeg kon uiteindelijk geen enkele prijs pakken. Dit seizoen sputterde de machine. In de competitie bengelt de ambitieuze club in de middenmoot. Volgens Jaumin is dat vooral te wijten aan de afwezigheid van topschutter Matt Lojeski en center Tomas Van Den Spiegel, beiden al sinds de competitiestart geblesseerd. Tijd om te wachten op hun terugkeer kreeg de Belg dus niet meer.

DOOR MATTHIAS STOCKMANS

Ex-international Jean-Marc Jaumin (41) nam in maart 2010 het roer over van Memi Becirovic en zong het uiteindelijk ongeveer anderhalf jaar uit bij de kustploeg. Op zich niet eens zo slecht als je het 'palmares' van BC Oostende onder de loep neemt: in elf seizoenen wisselde de club liefst elf keer van coach. Die elfde naam op het lijstje is Dario Gjergja (36). De Kroaat is geen onbekende in België. Gjergja vierde eerst successen als assistent van Drazen Anzulovic bij Charleroi. Gjergja viel toen al op als de stille kracht naast zijn flamboyante en rumoerige landgenoot. Samen wonnen ze twee Belgische titels. In het seizoen 2009/10 kreeg Gjergja zijn kans als hoofdcoach bij Luik. Meteen voerde hij hen, ondanks financiële beperkingen, naar een eerste plaats in de reguliere competitie en vervolgens naar een plek in de titelfinales. Een knappe prestatie. "Hij heeft dus een grondige voorkennis van de Belgische competitie", verantwoordde sportief manager Philip Debaere de keuze. "Dario kent heel wat spelers van onze ploeg en de tegenstrevers. Het is ook geweten dat hij een grondige kennis heeft van de Europese spelersmarkt." Jaumin van zijn kant zei niet verrast te zijn door zijn ontslag. "Dinsdagavond ( na de nederlaag tegen Villeurbanne, dat aantrad zonder sterkhouders Parker en Turaf, nvdr) voelde ik al de immense druk van de fans", reageerde Jaumin in Het Laatste Nieuws. "Vierduizend supporters in de zaal en dan zo een afgang. Het was ontluisterend", vulde voorzitter Arthur Goethals aan. "In de nipte nederlagen tegen Valencia en Charleroi toonde het team wilskracht en vechtlust. Wij zagen er een teken van verbetering in. Een foute inschatting. Niets wees op een ommekeer. Het geduld was op." Oostende onder Jaumin zette vorig seizoen nochtans een mooi parcours neer: het haalde de Final Four van de Eurochallenge, de finale van de Belgische beker en de halve finales in de play-offs. Maar de kustploeg kon uiteindelijk geen enkele prijs pakken. Dit seizoen sputterde de machine. In de competitie bengelt de ambitieuze club in de middenmoot. Volgens Jaumin is dat vooral te wijten aan de afwezigheid van topschutter Matt Lojeski en center Tomas Van Den Spiegel, beiden al sinds de competitiestart geblesseerd. Tijd om te wachten op hun terugkeer kreeg de Belg dus niet meer. DOOR MATTHIAS STOCKMANS