Door de koning geïnspireerd

© belgaimage

Peter Bosz moet Borussia Dortmund laten herinneren aan het swingende voetbal van Johan Cruijff.

Na eerder Bert van Marwijk (tussen 2004 en 2006) is het nu dus aan Peter Bosz (53) om als Nederlander de populaire club uit het Ruhrgebied te leiden. De achtvoudig international trekt voor het eerst als coach naar de Bundesliga, nadat hij in 1998 als controlerende middenvelder proefde van het Duitse voetbal bij Hansa Rostock. Ondertussen weet de flegmatieke trainer wel hoe te winnen van aartsrivaal Schalke 04, nadat hij met Ajax in de kwartfinales van de Europa League de club uit Gelsenkirchen uitschakelde na een dubbele ontmoeting vol spanning en verrassende wendingen.

Een afkoopsom van ongeveer 3 miljoen euro hadden ze bij BVB over voor de succescoach, die als opvolger komt van de eind mei doorgestuurde Thomas Tuchel (43). Ondanks de bekerzege tegen Eintracht Frankfurt en de derde plaats verloor die de machtsstrijd tegenover algemeen directeur Joachim Watzke. Een topclub krijgt Bosz nu voorgeschoteld, eentje die op gezette tijden zelfs in Europa uitblinkt. Hij neemt zijn vaste assistent Hendrie Krüzen (ex-KV Kortrijk) mee. Naast een verviervoudiging van zijn salaris (bij Ajax naar schatting 1 miljoen euro) en een verbintenis tot 2019 volgt straks het Westfalenstadion, met 80.000 fel meelevende toeschouwers op de tribunes. De club beschikt ook over een groot spelerspotentieel en budget.

‘Het is super dat ik hier ben’, verklaarde Bosz bij zijn persvoorstelling. ‘Dortmund behoort tot de tien grootste clubs van Europa. Van jongs af aan volg ik de Bundesliga. Ik verheug me erop.’ Sportief directeur Michael Zorc zorgde snel voor wat aanvulling: ‘We zijn ervan overtuigd dat de manier waarop Peter een team laat voetballen heel sterk aansluit bij onze visie. Een frisse stijl, waar wij hier constant naar streven. Een uitgesproken organisatie in balbezit en een sterke pressing op de helft van de tegenstander bij balverlies. Die balans vond hij toch snel bij Ajax, in amper een seizoen tijd.’

Die laatste zin verdient wat nuance. Bosz, door ‘de koning’ geïnspireerd, want dwepend met de opvattingen van Johan Cruijff, liet de Amsterdammers vooral in de tweede seizoenshelft voetballen zoals de gewezen nummer 14 het graag wilde: aanvallend en risicorijk, met veel eigen talent. De eerste maanden werd dat als naïef spel ervaren, daarna volgde – door het Europese succes – applaus en appreciatie voor de volharding. De coach voerde ook de zogenaamde vijfsecondenregel in, de tijd die je bij balverlies krijgt om snel weer in balbezit te komen. ‘Barcelona doet het in drie seconden’, weet Bosz. ‘Maar wij zijn Barça niet.’

Door zijn (spelers)passage bij Toulon spreekt de Nederlander ook wat Frans, belangrijk om goudhaantje Ousmane Dembélé een goed gevoel te bezorgen. Want in Dortmund gaan ze ervan uit dat topschutter Pierre-Emerick Aubameyang (31 goals) straks vertrekt. ‘Ik had slechts één idool’, besluit Bosz, ‘en ik kreeg in maart 2016 ooit een week de kans naar hem te mogen luisteren. Johan Cruijff gaf me lessen voor tien jaar.’ Volstaat dat voor twee seizoenen BVB?

FRÉDÉRIC VANHEULE

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content