Bondsdokter Marc Goossens is ongerust over het toenemende aantal nandrolongevallen.

Nandrolon haalde vorige week weer een paar keer de media. Oranje kreeg laat in de voorbereiding op de interland in Estland te horen dat Edgar Davids niet mocht aantreden en begin vorige week maakte het Italiaanse Olympische Comité (Coni) bekend dat opnieuw twee spelers betrapt werden op het gebruik van doping. Hun namen worden pas bekend gemaakt als ook de contra-expertise positief is.

Maakt bondarts Marc Goossens zich stilaan ongerust ? Goossens : “Het feit dat voetballers positief testen, betekent dat het ingenomen is. De vraag is nu : bewust of onbewust ? Sommige clubs geven supplementen die uit Amerika komen. Die zijn vaak verbonden met het milieu van het gewichtheffen en de fitnessclubs. We weten dat mensen die zaken daar gebruiken omdat ze effecten willen zien. En we weten ook dat daar een kleine hoeveelheid hormonen tussen zit, om een effect te bekomen van mooiere spieren.”

Maar nemen spelers van topclubs zomaar lichtzinnig dat soort risico’s ? “Mij maak je niet wijs dat een speler als Gillet zoiets bewust neemt. Nandrolon is ontzettend makkelijk terug te vinden. Die producten stapelen zich op in je vetweefsel en bij inspanningen haal je zoveel uit je lichaam dat een controle gegarandeerd uitwijst dat je ze gebruikte. De mensen die nandrolon zouden geven aan de sporters weten dat ook. Bewust geef je dat dus zeker niet. Het zou te gek zijn. De gevolgen, twee jaar schorsing, zijn immers desastreus. Er moet dus een andere factor in het geding zijn.” De factor grens misschien. “Er zijn mensen die zeggen dat de nieuwe testapparatuur, fotospectrometers, veel gevoeliger is. Of dat de grens, rond de twee, te strict bepaald is.”

Goossens zit in met zijn Nederlandse collega, die van Barcelona de beschuldiging kreeg dat Frank De Boer positief was omdat hij iets bij Oranje kreeg. “Die mens heeft daar niks mee te maken. We zijn allemaal ontzettend voorzichtig binnen de nationale ploeg. Voor elk groot toernooi worden wij overstelpt met nieuwe producten, maar ik hou altijd de boot af. Ik wend me alleen tot bekende producten, dingen waarvan je zeker bent. Maar als er toch een positief geval is, hoe moet je je verdedigen tegen gratuite compromitterende beschuldigingen ? Ik hou mijn hart vast voor de dag dat er een Rode Duivel bij betrokken is, want wat moet je zeggen ? Ik heb het niet gegeven.”

Heeft hij de indruk dat er wordt geëxperimenteerd in Italië ? Goossens : “Er zijn al beschuldigingen geweest met Parma en epo. Je weet niet of het waar is of niet. Walem zegt me dat ze nooit worden verplicht om iets te nemen.” Dat het allemaal helpt, staat buiten kijf. Epo, testosteron, nadrolon : het helpt om de spiermassa te verhogen, om sneller te recupereren, enz… Goossens : “Ik geloof nog altijd niet dat er een dopingplaag in het voetbal is, maar dit stemt in elk geval tot nadenken. Het rare is : nandrolon bestaat al 30 tot 35 jaar. Nu duikt dat plots op.” (PTK)

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content