De afspraak was pünktlich geregeld: van 14.30 uur tot 15 uur zou de gevraagde speler in het perslokaal van het oefencentrum beschikbaar zijn voor de journalist en de fotograaf van Sport/Voetbalmagazine. Maar het draait helemaal anders uit. Het nummer 14 van Borussia Dortmund is sinds eergisteren licht geblesseerd, behoeft medische verzorging en zal daarna eerst nog wat rondjes lopen, vernemen we bij aankomst van de perschef. Uiteindelijk meldt Ivan Perisic zich pas ruim anderhalf uur later. Maar ons geduld wordt beloond: hij neemt uitgebreid de tijd voor het interview, nodigt ons uit in een restaurant in de nabijheid van het Signal Iduna Park, het grootste voetbalstadion van Duitsland, en stelt zich daarna nog ter beschikking voor enkele foto's op de kerstmarkt. Die kerstmarkt heeft "de grootste kerstboom ter wereld" en ligt in de buurt van zijn appartement in het centrum van de grootste stad van het voetbalgekke Ruhrgebied. Helemaal tevreden is hij nochtans niet.

Meer verdedigen

Hoe vergaat het jou hier, Ivan?

Ivan Perisic: "In het begin was het moeilijk. De manier van werken is anders dan wat ik voorheen meemaakte, hier vragen ze van mij veel meer verdedigend werk en daaraan moet een lichaam zich aanpassen. Maar ik luister naar alle raad die iedereen mij geeft en ik denk dat ik intussen alles oppikte wat de coach van mij vraagt."

In september zorgde je met een wereldgoal voor een punt in de Cham-pions Leaguewedstrijd tegen Arsenal. Was dat de bevrijding na een moeilijke aanpassingsperiode?

"Ja. Daar kijk je naar uit als je de eerste matchen op de bank zit."

Hoe voelt het om dan tijdens een invalbeurt zo'n klasse Tor te maken voor bijna tachtigduizend man?

"Fantastisch. Voor zulke momenten speel je voetbal. Het was een onvergetelijke avond. Toen ik in de kleedkamer kwam, stelde ik op mijn gsm vast dat vrienden mij al de video van het doelpunt hadden gestuurd. Ik was er blij mee, want ik wist niet hoe ik het gedaan had." ( lacht)

Daarna stond je vier Bundesligawedstrijden na elkaar in de basis, scoorde je mooi in Mainz en Bremen, maar werd je daar na een tweede gele kaart in de 47e minuut uitgesloten en sindsdien krijg je veel minder kansen. Wat is er toen gebeurd? Het lijkt op een sanctie. Moest de Kroatische volbloed misschien wat afgekoeld worden?

"Ik heb gewoon pech gehad. Die uitsluiting was onterecht, want ik raakte twee keer de bal. De week erna was ik geschorst, wint de ploeg met 5-0 van FC Köln, blijft de trainer vasthouden aan zijn nieuwe bezetting en moet ik ook nog eens weg met de nationale ploeg om de barrages voor het EK te spelen tegen Turkije. Dortmund zette ondertussen in de Bundesliga met mij op de bank een mooie reeks neer. Het is hard voor iemand als ik die altijd wil meedoen. Gelukkig zijn er veel mensen die mij raad en steun geven, zoals Sadio ( Demba, die bij SV Roeselare hulptrainer was, met wie hij bevriend is geworden en die met ons is meegereden naar Dortmund, nvdr)."

Wat raden zij jou aan?

"Geduldig op een nieuwe kans blijven wachten en die dan grijpen."

Wat zegt de trainer over jouw situatie?

"Tot voor die match in Bremen was hij heel tevreden over mijn evolutie, maar toen ik terugkeerde van de nationale ploeg merkte hij dat ik een beetje gestresseerd was. Dat kwam omdat ik ondanks de blessure van Niko Krancjar maar twintig minuten had mogen spelen tegen Turkije. Ongetwijfeld was de reden daarvoor dat ik hier al een paar weken niet meer in de basis stond. Dat frustreerde mij. Maar de trainer verzekerde mij dat als ik blijf werken ik weer mijn kans zal krijgen en dat ze hier tevreden over mij zijn. Mocht dat niet zo zijn, dan verlaat ik de club."

Is dat een optie?

"Neen. Sinds Torsten Frings in 2002 ben ik de duurste transfer van de club. Dat betekent dat ze heel erg in mij geloven en mij niet kochten om mij op de bank te zetten."

Meer werken

Na die sterke periode met drie opvallende doelpunten werd je in Italiaanse media al gelinkt aan onder meer Juventus, waar je kandidaat zou zijn om in de winterstop de felbegeerde Servische spelmaker Milos Krasic op te volgen.

"Ik ben 22, ik tekende een contract van vijf jaar en ben hier nog niet eens een halfjaar. Het is niet de bedoeling dat ik nu al vertrek. Ik zal zeker het seizoen uitdoen en als we ons rechtstreeks plaatsen voor de Champions League zal ik hier ook volgend seizoen nog zijn."

Want waar kun je beter zijn dan hier?

"Inderdaad. Dit is een uitstekende club voor mij, daarom koos ik er ook voor om naar hier te komen. Meer dan driekwart van de groep is van mijn leeftijd en dat maakt mijn integratie makkelijker dan elders. Alles gaat goed, alleen de laatste anderhalve maand kon beter. Maar ik zal er alles aan doen opdat het weer zou beteren."

Sprak je met de trainer voor je hier tekende?

"Dat mocht ik tijdens het seizoen niet van Club Brugge, omdat ik er nog langdurig onder contract lag. Toen ze mij daarvoor dan toch de toestemming gaven, kreeg ik hem even aan de telefoon."

Wat zei hij?

"Dat hij dacht dat Borussia Dortmund voor een jonge speler als ik de beste stap zou zijn en dat hij wat mijn positie betreft drie opties zag: op links - de eerste - maar ook op rechts en centraal. Ondertussen ben ik zelfs al twee keer ingevallen als diepe spits."

Ben je in je hoofd geen nummer 10 meer?

"Toch wel, maar bij Club Brugge speelde ik twee jaar vooral op links, paste ik mij aan die plaats aan en maakte ik vorig seizoen zelfs 22 doelpunten. Ik zie het als een extra. We zullen zien of ik er blijf staan. Soms kom je er te weinig aan de bal, vind ik, omdat er vaker door het midden wordt gespeeld. Maar voor de één-tegen-éénactie is de flank wel niet slecht."

Is die positie in de Bundesliga fysiek en mentaal vaak niet veel zwaarder? Kevin Grosskreutz, jouw eerste concurrent, is meer dan jij het type dat negentig minuten op en neer gaat.

"Er wordt veel meer verdedigend werk gevraagd, maar ik denk dat het goed is voor mijn carrière om dit mee te maken. We weten allemaal hoe de Duitsers te werk gaan, hé."

Arbeiten! Werken en zwijgen, nederig zijn?

" Travailler comme un chien, maar dat kan niet slecht zijn voor mij. Het kan mij helpen. Ik hoop dat ik die mentaliteit zal behouden en mij nog meer aan hun stijl zal kunnen aanpassen."

Hoe zijn jouw conditietesten?

"Ik ben bij de beste drie van de groep, denk ik."

Dat betekent toch iets, bij de kampioen van Duitsland!

"Ja, ze moeten mij alleen nog meer laten spelen, dan zullen ze nog meer van mij zien dan mijn fysieke capaciteiten."

Zeg je dat tegen de trainer: 'Trainer, zou je niet beter... '?

"Neen, ik denk niet dat je dat hier moet doen, want dat zou wel eens heel slecht kunnen uitdraaien voor mij."

Het lukt je om jouw Dalmatisch temperament te kanaliseren?

"Ik probeer het." ( grijnst)

Meer Mourinho

Begrijp je intussen waarom je hier nog niet altijd in de ploeg staat?

"Dit is een sterke groep met voor elke positie twee inzetbare spelers. Velen verdienen te spelen."

Zeker op de drie posities achter de diepe spits is de concurrentie groot: Kevin Grosskreuz was al drie keer Duits A-international, Shinji Kagawa is Japans international en Mario Götze is het nieuwe Wunderkind.

"En er is ook nog Kuba ( Jakub Blaszczykowski, nvdr), de aanvoerder van Polen. Dat is ook niet eender wie. Ik ben hier niet terechtgekomen in een ploeg die vijftiende eindigde, maar bij de kampioen van de Bundesliga, en ik begrijp dat enkele spelers daarom al meer krediet konden opbouwen dan een nieuweling als ik. Dat maakt het voor mij moeilijker dan voor hen."

Enkele van de jonge talenten staan in de belangstelling: Grosskreutz werd al in verband gebracht met Arsenal en Götze zelfs met Real Madrid. Verwacht je dat er al in de winterstop zullen vertrekken?

"Ik denk het niet en ik hoop ook dat ze blijven, want we maken kans om weer kampioen te worden of toch zeker in de eerste drie te eindigen en ons te plaatsen voor de Champions League."

Ligt het niveauverschil vooral op het atletische vlak?

"Het is meer dan dat. Het eerste wat telt, is verdedigen. Met Club Brugge kregen we veel doelpunten tegen en dat dat ons hier minder overkomt, is ook een tactische kwestie. En je speelt hier natuurlijk in een competitie met clubs als Bayern München en spelers als Arjen Robben en Franck Ribéry. Dat alleen al is een extra motivatie."

Wat is het verschil tussen de kleedkamer van Club Brugge en die van Borussia Dortmund?

"Daar wil ik niet over spreken. Verwacht van mij niet dat ik de twee clubs met elkaar zal vergelijken. Club was een prima keuze voor mij en nu ben ik hier. In Brugge heb ik veel vrienden en ook hier ben ik goed met iedereen. Dit is een groep met veel jonge gasten en allemaal praten ze Engels tegen mij. Maar ik wil zo snel mogelijk Duits leren, want ik denk dat het beter is dat ik hen in hun eigen taal kan aanspreken."

Wat voor een man is trainer Jürgen Klopp?

"Een beetje het type- Mourinho. Ik bedoel: hij is als een vriend voor de spelers, maar eens op het veld... Als je je niet elke wedstrijd honderd procent geeft, zul je niet meedoen. Hij haalt het maximum uit je."

Meer maturiteit

Waar is de dichtstbijzijnde discotheek gelegen?

"Dat is niet belangrijk."

Ga je hier nooit uit?

"Toch wel. Zowat tachtig procent van onze spelers zijn prille twintigers en het zou niet goed zijn mochten we altijd thuis zitten. Iedere week spreken we met bijna heel de ploeg af en doen we iets samen."

Na de wedstrijd?

"Als we winnen mogen we na de wedstrijd doen wat we willen."

Waarom lukt het je hier tot nu toe blijkbaar beter om niet zo gek te doen als vorig seizoen bij Club Brugge?

"Omdat ik al wat meer ervaring heb en omdat veel mensen mij zegden dat als je hier iets fout doet, je kop er dan meteen af gaat. Mocht ik in Duitsland uitgaan voor een wedstrijd zoals ik vorig seizoen eens deed, dan ben ik dood, waarschuwden ze mij. Gelukkig probeerde ik het dus vroeger al eens en leerde ik eruit. Hier zal ik dat nooit doen."

Je won aan maturiteit?

"Ik hoop het." ( lacht)

Krijg je vaak bezoek?

"Elke week komt er wel iemand langs en er wonen in Dortmund ook veel Kroatische families die mij al veel hielpen. Ik ben hier niet alleen."

Is jouw vriendin in Split ondertussen nog niet afgestudeerd?

"Ze is bezig aan haar laatste jaar. Daarna komt ze naar hier."

Zal dat niet beter voor je zijn?

"Het zal in elk geval iets nieuws zijn, maar hoe dat zal gaan, weet ik niet." ( lacht)

Meer spelen

Wat doe je tijdens de eindejaarsfeesten?

"Mijn familie bezoeken in Kroatië, mijn trainingsprogramma afwerken en wat minivoetballen met vrienden."

Wat verwacht je van 2012?

"2011 was mijn beste jaar ooit: topschutter in België en er ook tot beste speler verkozen, Kroatisch A-international geworden en een mooie transfer gemaakt naar de beste ploeg van de Bundesliga. Mijn droom voor 2012 is mijn eerste doelpunt te maken voor Kroatië. Misschien gebeurt het wel in de kwalificatiewedstrijd voor het WK 2014 in Brazilië tegen België." ( lacht)

Wie verwacht je dat er zich in de poule met België, Kroatië, Servië, Macedonië, Schotland en Wales zal plaatsen?

"Ik hoop dat wij eerste worden en België tweede."

Wat verwacht je van het komende EK?

"Een groep met Spanje en Italië is heel zwaar. Maar misschien is dat niet slecht voor ons, want wij spelen doorgaans beter tegen grote ploegen dan tegen kleine."

Omdat Kroaten dan niet denken dat ze al gewonnen zijn van voor de wedstrijd begint?

"En we het dan niet te gemakkelijk opnemen..."

Wie wordt Europees kampioen?

"Spanje."

Duitsland niet?

"De Spanjaarden spelen al veel langer samen en daarom schat ik ze iets hoger in dan Duitsland, van wie ik de nieuwe generatie in Brazilië op haar sterkst verwacht."

De nieuwe ster van het Duitse voetbal is een ploegmaat van jou: Mario Götze, 19 jaar en door Franz Beckenbauer al de Messi van de Bundesliga genoemd. Hij zou in de belangstelling staan van de grootste Europese clubs en zijn transferwaarde zou 30 à 40 miljoen euro bedragen. Welke indruk laat hij dagelijks op jou?

"Hij is een uitstekende speler, misschien al wel de beste met wie ik ooit samenspeelde. Hij heeft iets speciaals, dat zie je van zodra hij aan de bal komt en ermee aanzet. Buiten het stadion gedraagt hij zich als een heel gewone jongen, een vriend van iedereen, rustig en zonder kapsones. Ook daarom denk ik dat hij een grote carrière zal maken."

Komt voor jou het EK niet in het gedrang?

"Ik hoop van niet. Toen bondscoach Slaven Bilic mij voor het eerst opriep, merkte hij meteen mijn kwaliteiten op, sprak hij met mij en zei hij mij onder meer dat ik normaal altijd bij de dertien, veertien, vijftien behoor. Ondertussen was ik er al zeven keer bij. Maar mocht ik hier in de terugronde niet veel spelen, dan kan dat misschien nog veranderen."

Worden de plaatsjes dan niet nog duurder bij Borussia Dortmund? Jullie zijn uitgeschakeld in de Champions League en konden je niet voor de Europa League plaatsen, dus dat betekent minder wedstrijden.

"Ik weet wat mij te doen staat: mij concentreren op de tweede ronde, hard werken in de voorbereiding in januari en daarna alles geven om in februari, maart en april mijn plaats bij de nationale ploeg te behouden. Verandert mijn situatie dan nog niet, dan zal ik zeker een oplossing zoeken. Maar tot nu toe ben ik eigenlijk voor tachtig procent tevreden over alles wat hier gebeurd is."

Zijn er aanwijzingen dat je na Nieuwjaar meer zal spelen?

"Ja, omdat ik de voorbije vijf maanden zag hoe ze hier denken en hoe je moet werken. Na de vakantie zal ik een nieuwe start nemen en alles geven om daaraan te beantwoorden en zo mijn plaats voor de terugronde af te dwingen."

En hoe denken ze hier ook alweer?

"Wie niet altijd tot het uiterste gaat, vliegt eruit. Daar draait het hier om, én om een klein beetje geluk."

De drie opvallende doelpunten van Ivan Perisic kun je bekijken op onze site: www.sportmagazine.be

DOOR CHRISTIAN VANDENABEELE - BEELDEN: IMAGEGLOBE

'Mocht ik in Duitsland uitgaan vóór een wedstrijd zoals ik vorig seizoen eens deed, dan ben ik dood, waarschuwden ze mij. '

De afspraak was pünktlich geregeld: van 14.30 uur tot 15 uur zou de gevraagde speler in het perslokaal van het oefencentrum beschikbaar zijn voor de journalist en de fotograaf van Sport/Voetbalmagazine. Maar het draait helemaal anders uit. Het nummer 14 van Borussia Dortmund is sinds eergisteren licht geblesseerd, behoeft medische verzorging en zal daarna eerst nog wat rondjes lopen, vernemen we bij aankomst van de perschef. Uiteindelijk meldt Ivan Perisic zich pas ruim anderhalf uur later. Maar ons geduld wordt beloond: hij neemt uitgebreid de tijd voor het interview, nodigt ons uit in een restaurant in de nabijheid van het Signal Iduna Park, het grootste voetbalstadion van Duitsland, en stelt zich daarna nog ter beschikking voor enkele foto's op de kerstmarkt. Die kerstmarkt heeft "de grootste kerstboom ter wereld" en ligt in de buurt van zijn appartement in het centrum van de grootste stad van het voetbalgekke Ruhrgebied. Helemaal tevreden is hij nochtans niet. Ivan Perisic: "In het begin was het moeilijk. De manier van werken is anders dan wat ik voorheen meemaakte, hier vragen ze van mij veel meer verdedigend werk en daaraan moet een lichaam zich aanpassen. Maar ik luister naar alle raad die iedereen mij geeft en ik denk dat ik intussen alles oppikte wat de coach van mij vraagt." "Ja. Daar kijk je naar uit als je de eerste matchen op de bank zit." "Fantastisch. Voor zulke momenten speel je voetbal. Het was een onvergetelijke avond. Toen ik in de kleedkamer kwam, stelde ik op mijn gsm vast dat vrienden mij al de video van het doelpunt hadden gestuurd. Ik was er blij mee, want ik wist niet hoe ik het gedaan had." ( lacht) "Ik heb gewoon pech gehad. Die uitsluiting was onterecht, want ik raakte twee keer de bal. De week erna was ik geschorst, wint de ploeg met 5-0 van FC Köln, blijft de trainer vasthouden aan zijn nieuwe bezetting en moet ik ook nog eens weg met de nationale ploeg om de barrages voor het EK te spelen tegen Turkije. Dortmund zette ondertussen in de Bundesliga met mij op de bank een mooie reeks neer. Het is hard voor iemand als ik die altijd wil meedoen. Gelukkig zijn er veel mensen die mij raad en steun geven, zoals Sadio ( Demba, die bij SV Roeselare hulptrainer was, met wie hij bevriend is geworden en die met ons is meegereden naar Dortmund, nvdr)." "Geduldig op een nieuwe kans blijven wachten en die dan grijpen." "Tot voor die match in Bremen was hij heel tevreden over mijn evolutie, maar toen ik terugkeerde van de nationale ploeg merkte hij dat ik een beetje gestresseerd was. Dat kwam omdat ik ondanks de blessure van Niko Krancjar maar twintig minuten had mogen spelen tegen Turkije. Ongetwijfeld was de reden daarvoor dat ik hier al een paar weken niet meer in de basis stond. Dat frustreerde mij. Maar de trainer verzekerde mij dat als ik blijf werken ik weer mijn kans zal krijgen en dat ze hier tevreden over mij zijn. Mocht dat niet zo zijn, dan verlaat ik de club." "Neen. Sinds Torsten Frings in 2002 ben ik de duurste transfer van de club. Dat betekent dat ze heel erg in mij geloven en mij niet kochten om mij op de bank te zetten." "Ik ben 22, ik tekende een contract van vijf jaar en ben hier nog niet eens een halfjaar. Het is niet de bedoeling dat ik nu al vertrek. Ik zal zeker het seizoen uitdoen en als we ons rechtstreeks plaatsen voor de Champions League zal ik hier ook volgend seizoen nog zijn." "Inderdaad. Dit is een uitstekende club voor mij, daarom koos ik er ook voor om naar hier te komen. Meer dan driekwart van de groep is van mijn leeftijd en dat maakt mijn integratie makkelijker dan elders. Alles gaat goed, alleen de laatste anderhalve maand kon beter. Maar ik zal er alles aan doen opdat het weer zou beteren." "Dat mocht ik tijdens het seizoen niet van Club Brugge, omdat ik er nog langdurig onder contract lag. Toen ze mij daarvoor dan toch de toestemming gaven, kreeg ik hem even aan de telefoon." "Dat hij dacht dat Borussia Dortmund voor een jonge speler als ik de beste stap zou zijn en dat hij wat mijn positie betreft drie opties zag: op links - de eerste - maar ook op rechts en centraal. Ondertussen ben ik zelfs al twee keer ingevallen als diepe spits." "Toch wel, maar bij Club Brugge speelde ik twee jaar vooral op links, paste ik mij aan die plaats aan en maakte ik vorig seizoen zelfs 22 doelpunten. Ik zie het als een extra. We zullen zien of ik er blijf staan. Soms kom je er te weinig aan de bal, vind ik, omdat er vaker door het midden wordt gespeeld. Maar voor de één-tegen-éénactie is de flank wel niet slecht." "Er wordt veel meer verdedigend werk gevraagd, maar ik denk dat het goed is voor mijn carrière om dit mee te maken. We weten allemaal hoe de Duitsers te werk gaan, hé." " Travailler comme un chien, maar dat kan niet slecht zijn voor mij. Het kan mij helpen. Ik hoop dat ik die mentaliteit zal behouden en mij nog meer aan hun stijl zal kunnen aanpassen." "Ik ben bij de beste drie van de groep, denk ik." "Ja, ze moeten mij alleen nog meer laten spelen, dan zullen ze nog meer van mij zien dan mijn fysieke capaciteiten." "Neen, ik denk niet dat je dat hier moet doen, want dat zou wel eens heel slecht kunnen uitdraaien voor mij." "Ik probeer het." ( grijnst) "Dit is een sterke groep met voor elke positie twee inzetbare spelers. Velen verdienen te spelen." "En er is ook nog Kuba ( Jakub Blaszczykowski, nvdr), de aanvoerder van Polen. Dat is ook niet eender wie. Ik ben hier niet terechtgekomen in een ploeg die vijftiende eindigde, maar bij de kampioen van de Bundesliga, en ik begrijp dat enkele spelers daarom al meer krediet konden opbouwen dan een nieuweling als ik. Dat maakt het voor mij moeilijker dan voor hen." "Ik denk het niet en ik hoop ook dat ze blijven, want we maken kans om weer kampioen te worden of toch zeker in de eerste drie te eindigen en ons te plaatsen voor de Champions League." "Het is meer dan dat. Het eerste wat telt, is verdedigen. Met Club Brugge kregen we veel doelpunten tegen en dat dat ons hier minder overkomt, is ook een tactische kwestie. En je speelt hier natuurlijk in een competitie met clubs als Bayern München en spelers als Arjen Robben en Franck Ribéry. Dat alleen al is een extra motivatie." "Daar wil ik niet over spreken. Verwacht van mij niet dat ik de twee clubs met elkaar zal vergelijken. Club was een prima keuze voor mij en nu ben ik hier. In Brugge heb ik veel vrienden en ook hier ben ik goed met iedereen. Dit is een groep met veel jonge gasten en allemaal praten ze Engels tegen mij. Maar ik wil zo snel mogelijk Duits leren, want ik denk dat het beter is dat ik hen in hun eigen taal kan aanspreken." "Een beetje het type- Mourinho. Ik bedoel: hij is als een vriend voor de spelers, maar eens op het veld... Als je je niet elke wedstrijd honderd procent geeft, zul je niet meedoen. Hij haalt het maximum uit je." "Dat is niet belangrijk." "Toch wel. Zowat tachtig procent van onze spelers zijn prille twintigers en het zou niet goed zijn mochten we altijd thuis zitten. Iedere week spreken we met bijna heel de ploeg af en doen we iets samen." "Als we winnen mogen we na de wedstrijd doen wat we willen." "Omdat ik al wat meer ervaring heb en omdat veel mensen mij zegden dat als je hier iets fout doet, je kop er dan meteen af gaat. Mocht ik in Duitsland uitgaan voor een wedstrijd zoals ik vorig seizoen eens deed, dan ben ik dood, waarschuwden ze mij. Gelukkig probeerde ik het dus vroeger al eens en leerde ik eruit. Hier zal ik dat nooit doen." "Ik hoop het." ( lacht) "Elke week komt er wel iemand langs en er wonen in Dortmund ook veel Kroatische families die mij al veel hielpen. Ik ben hier niet alleen." "Ze is bezig aan haar laatste jaar. Daarna komt ze naar hier." "Het zal in elk geval iets nieuws zijn, maar hoe dat zal gaan, weet ik niet." ( lacht) "Mijn familie bezoeken in Kroatië, mijn trainingsprogramma afwerken en wat minivoetballen met vrienden." "2011 was mijn beste jaar ooit: topschutter in België en er ook tot beste speler verkozen, Kroatisch A-international geworden en een mooie transfer gemaakt naar de beste ploeg van de Bundesliga. Mijn droom voor 2012 is mijn eerste doelpunt te maken voor Kroatië. Misschien gebeurt het wel in de kwalificatiewedstrijd voor het WK 2014 in Brazilië tegen België." ( lacht) "Ik hoop dat wij eerste worden en België tweede." "Een groep met Spanje en Italië is heel zwaar. Maar misschien is dat niet slecht voor ons, want wij spelen doorgaans beter tegen grote ploegen dan tegen kleine." "En we het dan niet te gemakkelijk opnemen..." "Spanje." "De Spanjaarden spelen al veel langer samen en daarom schat ik ze iets hoger in dan Duitsland, van wie ik de nieuwe generatie in Brazilië op haar sterkst verwacht." "Hij is een uitstekende speler, misschien al wel de beste met wie ik ooit samenspeelde. Hij heeft iets speciaals, dat zie je van zodra hij aan de bal komt en ermee aanzet. Buiten het stadion gedraagt hij zich als een heel gewone jongen, een vriend van iedereen, rustig en zonder kapsones. Ook daarom denk ik dat hij een grote carrière zal maken." "Ik hoop van niet. Toen bondscoach Slaven Bilic mij voor het eerst opriep, merkte hij meteen mijn kwaliteiten op, sprak hij met mij en zei hij mij onder meer dat ik normaal altijd bij de dertien, veertien, vijftien behoor. Ondertussen was ik er al zeven keer bij. Maar mocht ik hier in de terugronde niet veel spelen, dan kan dat misschien nog veranderen." "Ik weet wat mij te doen staat: mij concentreren op de tweede ronde, hard werken in de voorbereiding in januari en daarna alles geven om in februari, maart en april mijn plaats bij de nationale ploeg te behouden. Verandert mijn situatie dan nog niet, dan zal ik zeker een oplossing zoeken. Maar tot nu toe ben ik eigenlijk voor tachtig procent tevreden over alles wat hier gebeurd is." "Ja, omdat ik de voorbije vijf maanden zag hoe ze hier denken en hoe je moet werken. Na de vakantie zal ik een nieuwe start nemen en alles geven om daaraan te beantwoorden en zo mijn plaats voor de terugronde af te dwingen." "Wie niet altijd tot het uiterste gaat, vliegt eruit. Daar draait het hier om, én om een klein beetje geluk." De drie opvallende doelpunten van Ivan Perisic kun je bekijken op onze site: www.sportmagazine.be DOOR CHRISTIAN VANDENABEELE - BEELDEN: IMAGEGLOBE'Mocht ik in Duitsland uitgaan vóór een wedstrijd zoals ik vorig seizoen eens deed, dan ben ik dood, waarschuwden ze mij. '