Met het nieuwe jaar staat ook een nieuwe transferperiode voor de deur. Een ideaal moment om de verlanglijstjes van de eersteklassers te bekijken en de balans op te maken van de zomertransfers.

Cercle Brugge

Balans van de zomertransfers

Cercle Brugge stoelde zijn transferbeleid deze zomer vooral op het gegeven dat de spelerskern, met veel ervaren dertigers zoals Arnar Vidarsson, Bernt Evens, Denis Viane en Oleg Iachtchouk, stilaan aan de oude kant geworden was. Een aantal gehuurde spelers zorgde voor de broodnodige verjongingsinjectie waardoor Cercle dit seizoen een succesvolle mix is van ervaring en jong talent. Anderlecht stalde hetzelfde duo bij Cercle Brugge als in 2009/10: Reynaldo (21), dit seizoen volledig doorgebroken, en Olivier Mukendi (19), compleet weggedeemsterd. Cercle polste vergeefs bij Anderlecht om Reynaldo definitief over te nemen. Dé hofleverancier van het verjongde Cercle was echter Sporting CP, met wie de vereniging deze zomer een samenwerkingsakkoord afsloot. En dat werd een succes. Verdediger Nuno Reis (19) toonde de voorbije maanden waarom hij kapitein was van de Portugese U19: hij straalt kalmte uit en behoudt steevast het overzicht. Ook Renato Neto (19) ontpopte zich meteen tot een vaste waarde. De Braziliaanse middenvelder is sterk in de duels en teert op een indrukwekkend loopvermogen dat hij goed aanwendt in de omschakeling. Een werkpunt is dat hij bij zijn rushes nog iets vaker de combinatie moet proberen te zoeken. William Owusu (21) staat bij het brede publiek vooral gekend om een paar opvallende missers, maar intern twijfelt niemand aan het belang van de snelle Ghanese spits. Er is inderdaad nog wat schaafwerk, maar Owusu weegt op een verdediging. Ook de enige definitieve zomertransfer, Kristof D’Haene (20), overgekomen van de beloften van Club, liet al een paar mooie dingen zien. Voor een basisplaats is het nog iets te vroeg, maar als linksbuiten bleek D’Haene een meer dan degelijke invaller. Hij kan ook op de linksachter soelaas bieden.

Wat zoekt de ploeg?

Cercle wil niet te veel druk leggen op de Senegalese spits Papa Sene (20), die in de winterstop overkomt van derdeklasser Coxyde. De vereniging kijkt vooral uit naar de terugkeer van een aantal geblesseerden zoals Dominic Foley, Tony Sergeant en Honour Gombami. De contracten van Lukas Van Eenoo (19) en Karel Van Roose (20) werden verlengd. Ook een uitleenbeurt van Milan Purovic (25), talentvolle spits van Sporting CP, is mogelijk.

Anderlecht

Balans van de zomertransfers

Anderlecht trok vier spelers aan in het tussenseizoen. Rechtsachter Pier Barrios (20) kwam geblesseerd naar België, kraakte onder de zware druk die vanuit zijn entourage op hem werd uitgeoefend, en mag weg op huurbasis. Hij speelde geen minuut. Aanvaller Pablo Chavarría (22) bleek vooral een wroeter te zijn die moeite heeft met het niveau. Hij stond één keer in de basis, viel vier keer in en scoorde één keer in de competitie. Ook voor hem wordt een tijdelijke afnemer gezocht. Jan Lecjaks (20) werd gehaald als onervaren en goedkope wissel voor de linksachter, maar blijkt vooral offensief uit de verf te komen. In defensief opzicht is de jonge Tsjech een risicofactor. Omdat de geblesseerde Olivier Deschacht moeilijk ligt binnen de club, wordt gehoopt dat hij alsnog uitgroeit tot een betrouwbare verdediger. Sacha Kljestan (25), net als de Argentijnen een transfer van de directie, overtuigde van alle nieuwelingen het meest, al is hij geen onbetwiste titularis. Hard werkend en intelligent spelend kwijt hij zich discreet van zijn opdrachten wanneer op hem wordt gerekend.

Wat zoekt de ploeg?

Anticiperend op een eventueel vertrek van Romelu Lukaku trok Anderlecht met Dalibor Veselinovic al een nieuwe targetspits aan. Een 23-jarige Serviër over wie geen positieve rapporten bestaan, maar die de directie toch graag zag komen. Hij is speelgerechtigd vanaf januari. Voor de rechtsachter blijft het bestuur op het volledige herstel van Marcin Wasilewski gokken, in wie het nu ook een wissel als centrumverdediger ziet. Op beide posities is versterking niettemin gewenst. Nemanja Rnic en Víctor Bernárdez (die laatste ondanks een verbeterd contract) mogen al lang weg. Zij krijgen een onvoldoende en zijn te duur. Bekend is dat de loonlast in het Vanden Stockstadion omlaag moet en het aantal Belgen in de kern omhoog. In die optiek volgt/volgde Anderlecht Steve Colpaert, Xavier Chen, Denis Odoi, Dries Mertens en zelfs spits Thomas Meunier van Virton.

Charleroi

Balans van de zomertransfers

Hernán Losada (28), geleend van Anderlecht, is ongetwijfeld de meest geslaagde transfer. Hij probeert de ploeg te doen draaien en is voorlopig ook topschutter van de club. Romain Elie (25) was vorig seizoen in de Franse Ligue 2 de beste linksachter. Hij voetbalde toen bij Arles-Avignon. Na zes matchen bij Charleroi liep hij al een zware blessure op. Wellicht speelt hij dit seizoen nog amper. Onur Kaya (24) noemden de Nederlanders “de kleine magiër uit Brussel”, toen hij nog voor Vitesse voetbalde. Liet af en toe mooie dingen zien, maar weinig magie. Ederson Tormena (24) werd door Genk vorig seizoen al uitgeleend en is nu definitief overgenomen. Doet zijn werk, zonder echt uit te blinken. Orlando (29) keerde terug van Genk en is nog steeds geen spits die scoort. Moussa Gueye (21) is nog een andere niet scorende spits. Blonk in tweede klasse al niet uit bij Bergen en doet het een niveau hoger evenmin. John Tshibumbu (21) is een jonge Franse aanvaller met Congolese roots die Mogi Bayat bij Cannes opduikelde. Kreeg na een lange aanpassing de voorbije weken een paar keer zijn kans. Adekanmi Olufade (30) was vaak geblesseerd. De Fin Hermanni Vuorinen werd aangekondigd als de Van Nistelrooy van het Noorden, maar die vergelijking liep helemaal mank. Hij startte zeven keer en maakte tot dusver één goal. Eitan Tibi (23) werd gekocht als rechtsachter, maar de Israëliër kende een dramatische seizoensstart. Naïm Aarab (22) is een vroegere Belgische jeugdinternational die al wat naam maakte in Griekenland. Speelt rechtsachter of centrale verdediger, maar is wisselvallig. Zakaria Diallo (24) is een Franse verdediger die amper speelde. Linksachter Franck Signorino (29) is een gewezen Franse belofte-international die bij Metz, Nantes en Getafe voetbalde. Vorige zomer verbrak hij daar zijn contract. Goed aan de bal en heel rustig. Christophe Grégoire (30) zat sinds de zomer zonder club en kampt nog met een serieuze conditionele achterstand.

Wat zoekt de ploeg?

Een doelman, een rechterflankspeler, een spelmaker en twee spitsen. Eentje daarvan zou de rijzige Bulgaar Dimitar Makriev (26) kunnen worden. Speelde vier keer voor de nationale ploeg en komt van het Israëlische FC Ashdod. Tekende ooit voor Inter, dat hem uitleende aan Bellinzona, Gornik Zabrze en FC Chiasso.

Club Brugge

Balans van de zomertransfers

Marcos Camozzato (27) startte goed en bracht offensief zeker wat bij. Defensief kende hij wat moeilijkheden. Kneep nu en dan onvoldoende naar binnen en bleek niet agressief genoeg. Werd begin december aan de rust tegen Westerlo gewisseld en zit sindsdien op de bank. Adrie Koster legde de wissel zo uit: hij had liever wat meer fysieke kracht en lengte. Wilfried Dalmat (28) begon ook goed, al kon hij van de afwezigheid van Nabil Dirar, concurrent op rechts, geen gebruik maken om zich als vaste waarde op te werpen. In balbezit snelheid en een actie, maar moeite met de omschakeling. Niet dat fysieke vermogen, de duelkracht om een bal te heroveren. Wat laconiek. Stil en teruggetrokken, moeilijk te doorgronden. Júnior Díaz (27) werd laat aangetrokken, als vervanger voor Michael Klukowski. Startte niet onaardig, voetballende linkerflankverdediger, al had ook hij moeite met de aanpassing en het defensieve. Te vroeg om echt te beoordelen, want viel na zeven competitiewedstrijden in de basis uit met een zware blessure. Stefan Scepovic (20) blijft als spits een vraagteken. Onmogelijk te beoordelen, want speelde amper. Nog heel jong en zonder ervaring op het hoogste niveau. Te licht als diepe spits om een concurrent te zijn voor Kouemaha of Akpala en te weinig nummer tien om een concurrent te zijn voor Ronald Vargas of Ivan Perisic. Zou eerder een hangende spits zijn, maar in een 4-3-3 is daar geen plaats voor.

Wat zoekt de ploeg?

Vooral een spits en daarnaast is ook welkom een leider op het middenveld die zich wegcijfert voor de ploeg en het cement is tussen aanval en verdediging, type Timmy Simons.

AS Eupen

Balans van de zomertransfers

Van de elf nieuwkomers bij de neo-eersteklasser zijn er op dit moment vijf voltreffers. De beste aankoop is aanvaller Kevin Vandenbergh (27), die een korte aanloopperiode nodig had, maar zich nu al een tijd de afwerker toont die Eupen in het begin van de competitie miste. Keeper Olivier Werner (25) toonde zich pas een aanwinst na de komst van Albert Cartier, die hem nog van bij Brussels kende. Cartier gaf Werner volop vertrouwen waardoor de doelman, die af en toe nog zijn traditionele foutje maakt, met enorme reflexen heel wat doelpunten voorkwam. Een andere geslaagde transfer is Ervin Zukanovic (23, ex-Dender), die centraal achterin Mijat Maric (naar Lokeren) verving en de eerste geslaagde transfer was in de zomerperiode. Naast hem staat Daniel Panizzolo (24, Bellinzona), die de jonge Fazli Kocabas uit de basis verdrong. Hij vormt met Zukanovic een sterk en complementair duo centraal achterin. Middenvelder Abderrazzak Jadid (27, Parma) had wat aanlooptijd nodig, maar is nu een vaste waarde: een echte box-to-boxspeler met groot recuperatievermogen en goed uitvoetballend. De Braziliaanse spits Jefferson (22, Cassino) komt na een lange aanloopperiode nu pas op dreef, nadat er lang veel twijfel rond hem hing. Hij werd aangetrokken als targetspits om goals te maken en is nog niet afgeschreven. Op de rechterflank is het nog een vraagteken of Ibrahima Camara (25, ex-FC Nantes) een aanwinst is. Middenvelder José Espinal (28, Giacomense) hoort vaak bij de achttien, maar speelt weinig en is een vaste bankzitter. Centraal verdediger Marcus Diniz (23, Parma AC), al een tijd out met een blessure, werd gehaald als basisspeler, maar verdween na twee opeenvolgende rode kaarten snel uit de ploeg. Middenvelder Yacine Hima (26, Bellinzona) bracht al meer tijd door op de bank dan op het veld. Al in zijn eerste wedstrijd werd hij nog voor de rust naar de kant gehaald omdat de trainer het niet meer kon aanzien. Wat middenvelder Pablo González (23, FC Locarno) Eupen bij zou kunnen brengen, weet niemand. Hij kwam nog niet in beeld.

Wat zoekt de ploeg?

Prioriteit is een bijkomende spits die Kevin Vandenbergh kan ontlasten en bijstaan. Andere opportuniteiten zijn afhankelijk van wie vertrekt.

RC Genk

Balans van de zomertransfers

De enige zomertransfer was een zomerterugkeer: Genk haalde Jelle Vossen terug van een uitleenbeurt aan Cercle Brugge en beklaagde zich dat niet. Door een schorsing nog uit het vorige seizoen van Marvin Ogunjimi stond Vossens basisplaats op de eerste speeldag tegen Germinal Beerschot niet ter discussie. Hij scoorde (twee keer) en zou dat nadien blijven doen, slechts afgeremd door een blessure.

Wat zoekt de ploeg?

Met Anthony Vanden Borre (23) had Genk al vroeg zijn eerste nieuwkomer voor de tweede seizoenshelft beet. Hij werd in eerste instantie gehaald als rechtsachter, zodat Anele een optie wordt in de as, maar heeft ook offensieve kwaliteiten. Een ernstige spierscheur aan de adductor vertraagde zijn integratie. Door de komst van Chris Mavinga (19) heeft Genk nu ook zijn linksachterpositie dubbel bezet. De Fransman met Congolese roots is het eerste concrete resultaat van de samenwerking met Liverpool. Hij wordt gehuurd tot het einde van het seizoen. Mavinga is ook bruikbaar als centrumverdediger, maar heeft geen enkele wedstrijdervaring in een eerste elftal. Kennedy Nwanganga (20) moet het probleem van de ontbrekende targetspits oplossen. De Nigeriaan tekende voor 3,5 jaar en heeft een dubbel voordeel: zijn vertrouwdheid met het Europese voetbal, opgedaan bij Turku in Finland, en zijn polyvalentie. Volgens Frankie Vercauteren kan hij op alle aanvallende posities uit de voeten. Hiermee heeft Genk zijn voornaamste knelpuntposities allemaal ingevuld.

AA Gent

Balans van de zomertransfers

Yaya Soumahoro (21) maakte een flitsende entree, maar kende dan door de aanpassing aan onze competitie en een gebrek aan rust tussen het seizoen in Thailand en dat in België een logische terugval. Maar over zijn toegevoegde waarde – een linkerflank die ook buitenom gaat, voorzet en kan scoren – bestaat geen twijfel. Door zijn povere kennis van het Engels duurde het even voor Shlomi Arbeitman (25) de ideeën van de trainer oppikte en zich integreerde. Hij liet zich als Israëlisch topschutter evenwel opmerken tijdens de schorsing van Elimane Coulibaly door te scoren in beker, competitie en Europees. Mario Baric (25), een rechtsback, moest door de blessure van Roy Myrie sneller aan de bak dan verwacht en maakte een cultuurschok mee. Dat vertaalde zich in zijn eerste wedstrijden in te veel onrust in zijn spel. Hij heeft een goede passing, maar moet nog groeien en zijn nederigheid wat afgooien. Edson Montano (19) deed maar in één wedstrijd, tegen STVV, 69 minuten mee en was een tijd geblesseerd. Het is te vroeg voor een definitief oordeel. Fernando Wallace (24) draagt kenmerken in zich van een vooruit voetballende linksback zoals Dury ze graag wil. In de Noorse tweede klasse – waar Gent hem vond – kon hij zich evenwel meer veroorloven dan in de Belgische hoogste afdeling. Offensief liet de Braziliaan zich met zijn goede linker zeker opmerken, defensief schoot hij positioneel en op snelheid nog tekort. Matija Skarabot (22) is de meest teleurstellende van alle transfers: tijdens de speelminuten die hij als linksachter kreeg, toonde hij niet wat scouts én de vorige technische staf in hem zagen. Een afknapper.

Wat zoekt de ploeg?

Jesper Jørgensen, een 26-jarige Deense verdedigende middenvelder, tekende een contract van tweeënhalf seizoen, dat per 1 januari ingaat. Hij speelde sinds 2003 voor Esbjerg fB en was acht keer jeugdinternational. AA Gent zoekt in eerste instantie ook nog een centrale verdediger, want de doublures voor Stef Wils en Marko Suler vallen wat mager uit: Erlend Hanstveit mist wendbaarheid en snelheid, Adriano Duarte is blessuregevoelig en meer gericht op mandekking.

G. Beerschot

Balans van de zomertransfers

Centrumverdediger Gary Kagelmacher (22) was de eerste zomeraanwinst van Germinal Beerschot. Vóór zijn komst speelde de Uruguayaan één officiële wedstrijd met het eerste elftal van Real Madrid, de verplaatsing naar Osasuna op 31 mei 2009. De rest van zijn drie jaar in de Spaanse hoofdstad spendeerde hij bij het B-elftal van Real. Kagelmacher stond vanaf medio augustus tot half oktober tien competitiematchen op rij in de basis, acht keer aan de zijde van Philippe Clement, en kreeg doorgaans lovende commentaren. Een knieblessure verpestte de rest van zijn najaar. Aanvaller Adnan Custovic (32) verliet vicekampioen AA Gent. Bij Germinal Beerschot speelde de Bosniër bijna elke competitiewedstrijd. Verscheidene keren moest hij als diepe spits aantreden. Custovic scoorde tot nog toe één competitiedoelpunt bij de Ratten. “Hij rendeert beter rónd een diepe spits”, zei assistent-trainer Stan Van den Buys half september in dit blad. Bij AA Gent maakte Custovic op anderhalf seizoen 13 competitiedoelpunten in 40 matchen. Linkerflankspeler Vusumuzi Nyoni (26) liet, in navolging van trainer Glen De Boeck, Cercle Brugge achter zich. De Boeck vroeg de Zimbabwaan eerst om als linksback te spelen, maar zette hem daarna net vóór de verdediging. Nyoni kwam in het merendeel van de competitiewedstrijden in actie. Juniór Negrão (23) mocht na een testperiode een contract tekenen, op aandringen van De Boeck. Bij zijn debuut, tijdens de uitwedstrijd tegen Zulte Waregem, scoorde de Braziliaan meteen drie keer. Hij leek een oplossing te bieden voor de offensieve onmondigheid. In de vier volgende competitiewedstrijden maakte hij drie doelpunten. Sindsdien zwijgt zijn kanon. Ook hij kwam sinds eind september in het merendeel van de competitiematchen in actie. De laatste weken houdt een blessure hem aan de kant.

Wat zoekt de club in januari?

Aanvaller Roni Porokara (26) is de eerste winteraanwinst van Germinal Beerschot. Hij is een linksvoetige, Finse international die tot voor kort bij Örebrö, dat begin november als derde eindigde in de Zweedse hoogste klasse. Technisch directeur Gunther Hofmans wil nog niet kwijt welke types Germinal Beerschot er nog bij wil, daarvoor wacht hij een volgend overleg met huidig trainer Jacky Mathijssen af. Patrick Vanoppen, de vastgoedmakelaar die de club nu mee leidt, gaf in de Gazet van Antwerpen al aan dat er weinig financiële ruimte is.

KV Kortrijk

Balans van de zomertransfers

De sportieve cel van KV Kortrijk moest in het tussenseizoen stevig aan de slag. Niet alleen om trainer Georges Leekens te vervangen, maar ook drie sterkhouders uit de verdediging ( Laurent Ciman, David Vandenbroeck en Jimmy Hempte) én de clubtopschutter ( Christian Benteke). In de verdediging kwam Standardhuurling Rami Gershon (22) het vaakst aan spelen toe. Aanvankelijk gehaald als vervanger van Hempte op de linksback, liet de Israëli zien dat hij ook centraal meer dan behoorlijk uit de voeten kan. De Belgische Marokkaan Chemcedine El Araichi (29) lijkt omwille van zijn polyvalentie en ervaring toch vooral aangekocht als een degelijke bankzitter. De Fransman Baptiste Martin (25) kwam over van Auxerre en gaf geen slechte indruk. Centraal bleef hij altijd overeind en de laatste weken demonstreerde hij zijn voetballend vermogen ook op de rechtsachter. Van alle nieuwkomers in de defensie kwam de boomlange Bosniër Toni Sunjic (22) het minst aan de bak. Puur verdedigend trekt hij zeker zijn streng, maar opbouwend verwacht Hein Vanhaezebrouck toch net iets meer. Ook de balans van de drie transfers met een ‘blauw-zwart’ randje is positief. Een nieuwe uitleenbeurt van Glenn Verbauwhede (25), nog steeds gebarreerd door Stijn Stijnen, vormt andermaal een win-winsituatie. Brecht Capon (22), definitief overgenomen van Club, is normaal eerste keus op de rechtsachter. Hij blijft ook hoger op de rechterkant inzetbaar. Gertjan De Mets (23) vond in Kortrijk opnieuw voetbalplezier. Een onbetwiste basisplaats zit er nog niet meteen in, maar De Mets leverde tegen Standard wel een hoopvolle prestatie naast Sven Kums op het middenveld. Ook wat betreft de versterking voorin heeft Kortrijk deze de zomer zijn huiswerk goed gemaakt. Met Giuseppe Rossini (24) en Ilombe Mboyo (23) kwamen twee complementaire spitsen. Middenvelder Mario Carevic (28) mocht de eerste maanden vaak starten, maar de laatste weken speelde hij zijn plek op het middenveld kwijt aan Mohamed Messoudi.

Wat zoekt de ploeg?

Gezien het geleverde spel én de goede positie in het klassement, zijn er niet meteen kritieke punten in het elftal. Enkel voorin mag er, door de plotse aftocht van Leon Benko, misschien nog wel wat bij. Afwachten of KVK, bij een eventueel vertrek van goudhaantje Sven Kums, nog deze winter op zoek gaat naar een vervanger.

Lierse SK

Balans van de zomertransfers

Vier van de vijf aanwinsten waarmee Lierse de competitie in stapte, staan op dit moment in de basis. Doelman Eiji Kawashima (27, Kawasaki) bewees na een aarzelende start dat hij niet alleen om extrasportieve redenen verkozen werd boven Vladan Kujovic. Ook de Zuid-Afrikaanse polyvalente middenvelder Lance Davids (25, Ajax Cape Town) valt zelden uit de toon. Rechtsachter Kris De Wree (29, Roda JC), tegenwoordig centraal verdediger, viel meteen na de competitiestart uit en is pas sinds een paar weken inzetbaar: te vroeg om hem al te evalueren. Rechts- of linkshalf Joeri Dequevy (22, SV Roeselare) zou beter tot zijn recht komen in een driespitsensysteem dan in een teruggetrokken positie waar hij vaak moet omschakelen. Komt de laatste weken weer aan de oppervlakte. Centraal middenvelder Youcef Sekour (22, CS Sedan) verdween na een paar mindere matchen uit beeld.

Na de mislukte competitiestart haalde Lierse nog acht spelers. Centraal verdediger Mattia Notari (31, vrij na het failliet van Mantova) toonde nog niet waarom hij in de Italiaanse Serie B een vaste waarde was. Siboniso Gaxa (26, Mamelodi Sundowns), de rechtsachter van het Zuid-Afrikaanse team, moet ondanks een vertrouwenscrisis het niveau van eerste klasse aankunnen. Verdediger Kurt Van Dooren (32, ex-GBA) staat bij zijn club van opleiding wekelijks in de basis, bewees nog niet dat GBA hem te vroeg afschreef en maakt de falende verdediging vooralsnog niet beter. Linkerflankspeler Sebastião Gilberto (28, Al-Ahly) kon nog niet tonen waarom hij al meer dan 40 keer voor de Angolese ploeg mocht uitkomen. Een aangename verrassing is de lichtvoetige Daylon Claasen (20, afkomstig uit Ajax 2). Wesley Sonck (32, Club Brugge) startte sterk, viel daarna terug, maar staat er nu weer. Hij concurreert om een basisplaats met Peter Kovacs (32, Odd Grenland). Met de Hongaar vond Lierse de targetspits die het al jaren zocht. Benjamin Nicaise (30, Standard) haalde door gebrek aan competitieritme nooit zijn beste niveau en reageerde zijn frustraties dan maar af op training. Zette zichzelf daardoor buitenspel.

Wat zoekt de ploeg?

Een linksvoetige centrale verdediger heeft Lierse nog nodig na de drie recente inkomende transfers. Dat zijn de 24-jarige Noorse flankspeler Alexander Mathisen (Alesund), de 32-jarige Zweedse verdediger Marcus Andreasson van het Noorse Molde en de Servische middenvelder Milos Maric (28, VfL Bochum). Van de 13 spelers einde contract mag, behalve Tomasz Radzinski en Frédéric Frans, iedereen weg. Ook Joseph-Désiré Job en Roudolphe Douala mogen vertrekken.

Lokeren OV

Balans van de zomertransfers

Vier van de negen nieuwkomers tonen zich tot nu absolute voltreffers. Beste aankoop is Koen Persoons (27, KV Mechelen) die geen aanpassing nodig had. Persoons integreerde zich meteen als werkkrachtige middenvelder die ook af en toe scoort en erg complementair is met Killian Overmeire en Ivan Leko. Met hun drieën vormen zij de motor van Lokeren. Ook sterk is Benjamin De Ceulaer (27, RKC) die na een aarzelende aanhef, waarin hij op de flank werd uitgespeeld, in de spits volop tot zijn recht komt. Centraal achterin vormen ook Jérémy Taravel (23, Zulte Waregem) en Mijat Maric (26, Eupen) een hecht duo. Aanvankelijk klikte het niet zo en lieten ze onderling te veel ruimte, nu begint bij hen het uitvoetballen waar Peter Maes veel waarde aan hecht. Bij Sepp De Roover (26, FC Groningen) zag men al snel dat er iets scheelde, al deed hij het redelijk als rechtsback. Hij viel uit met een knieblessure en moest geopereerd worden. Verwacht wordt dat hij nog een paar maanden onbeschikbaar is. De beste positie van Julien Bailleuil (22, Bergen) is die van Persoons. De verdedigende middenvelder, die toekomstgericht werd gehaald, moet nog wat rijpen. Van Geir Ludvig Fevang (30, Kristiansand), aangetrokken voor de positie van Leko die nu als herboren speelt, wordt veel verwacht. Het is niet de man met het loopvermogen van Overmeire of de werkkracht van Persoons, maar eenmaal hersteld van een zware oogkasbreuk moet hij de ploeg iets kunnen bijbrengen. De Noorse spits Vegad Braaten (23, Tromsø) zou misschien meer gebaat zijn met een uitleenbeurt. Dat is ook het geval voor Ivan Yagan (21, WS Woluwe), een jonge rechtsvoetige linksbuiten met een goeie traptechniek.

Wat zoekt de ploeg?

Lokeren haalde al de 21-jarige IJslandse spits Alfred Finnbogason die overkomt van landskampioen Breidablik waar hij topschutter werd. Het is naar Lokerse normen een dure speler van wie veel verwacht wordt. De Waaslanders zoeken nog een aanvallende flankspeler voor op rechts. Verder rekenen ze op de eigen jeugd, tenzij er vervangers worden gehaald voor Hassan El Mouataz, Sulejman Smajic, Jérémy Perbet of Sanharib Malki, die weg mogen.

KV Mechelen

Balans van de zomertransfers

Middenvelder Jonathan Wilmet (24) liet STVV achter zich. Hij kwam bij KV Mechelen tot nog toe bij elke competitiewedstrijd in actie. Wilmet speelde al zowel op de rechter- als op de linkerflank. Hij maakte drie goals en gaf twee assists. Middenvelder Seth De Witte (23) maakte dezelfde overstap als Yoni Buyens twee seizoenen geleden: van Lierse naar KV Mechelen. In tegenstelling tot Buyens zette De Witte zich niet onmiddellijk door, hij kwam nog bijna niet in actie. Technisch directeur Fi Vanhoof gaf al aan dat de club in De Witte op termijn een centrumverdediger ziet. Linksachter Zinou Chergui (27) plukte KV Mechelen weg bij KVSK United, om een back-up te hebben voor Antonio Ghomsi. Die laatste verscheen tot nog toe bijna elke week aan de aftrap, Chergui kwam dus nog niet veel aan spelen toe. Middenvelder Bjarni Vidarsson (22) had na zijn 23 wedstrijden en 6 goals bij SV Roeselare duidelijk meer verwacht van zijn eerste seizoen bij KV Mechelen. De IJslander kwam voorlopig niet verder dan enkele invalbeurten en zei in dit blad al dat hij zich met de huidige situatie moeilijk kan verzoenen. De vervanging van de naar FC Groningen vertrokken centrumverdediger Jonas Ivens is een schot in de roos. Boris Pandza (24), die international is bij Bosnië-Herzegovina, zorgt voor gemoedsrust in de achterste linie. Daarenboven maakte hij tijdens zijn eerste halfjaar in Mechelen ook al drie goals, een meer dan in zijn vier jaar bij HNK Hajduk Split.

Wat zoekt de ploeg?

Aanvaller Mohamed Koné komt bij de kern van KV Mechelen. Brys noemt hem “een 26-jarige, grote, sterke, hardwerkende, beweeglijke, scorende spits.” Koné kwam, in navolging van linkerflankspeler Yaya Soumahoro van AA Gent, ook vanuit Thailand naar België. Beiden zijn Ivorianen die bij Muangthong United speelden, een club die voor een deel in handen is van de Belg Robert Procureur. Als aanvaller Joachim Mununga vertrekt (interesse van Gençlerbirligi), komt er volgens Vanhoof nog een jonge spits bij. Voor de rest is de club naar eigen zeggen niet op zoek naar direct inzetbare versterkingen.

Standard

Balans van de zomertransfers

Van alle nieuwe spelers met wie de Rouches de competitie instapten, toonde enkel Laurent Ciman (25, Club) zich meteen een aanwinst. De anderen blijven haperen. Van Franck Berrier (26, nog steeds revaliderend) en Tom De Mul (24, werd opnieuw geopereerd) heeft Standard nog niets gezien. Toptransfer Emad Meteb (27, Al Ahly) bolde het na een paar trainingen af. Daniel Opare (20) toonde nog niet wat Real ooit in hem zag. Christian Benteke (20, terug na een uitleenbeurt aan Kortrijk) werd al gauw afgeserveerd en gebruikt als pasmunt bij de transfer van Aloys Nong (27) van KV Mechelen. Wamberto’s zoon Danilo (20, Ajax 2) bracht op het middenveld in de voorbereiding een paar mooie dingen, maar valt nog wat licht uit, net als de jonge Kroaat Alen Pamic (21, Rijeka). De struise verdediger/middenvelder Hans Dibi (22, Club Luik) kwam nog niet in beeld. Spits Eric Bokanga (22, Vita Club) is een verdienstelijke invaller, maar nog niet rijp voor een basisplaats. Sdrjan Blazic (28, Levadiakos) wisselde als invallersdoelman goeie met slechte momenten af. Van de drie lastminuteaankopen is Mémé Tchité(26, Racing Santander) een absolute voltreffer. Als diepe spits weegt hij op de bezoekende verdediging, én hij scoort makkelijk. Ook een andere aanvaller, Mbaye Leye (28, AA Gent) die hoopte op een plaats diep in de spits maar die meestal op links speelt, wist snel een basisplaats af te dwingen. Voor de derde nieuwkomer, Aloys Nong, is het vooralsnog bankzitten. Eerder werd Luigi Pieroni (30, AA Gent) als targetspits gehaald. Pieroni moet vanaf de bank de oplossing brengen wanneer Standard een match in de slotfase moet omkeren en maakte, ondanks zijn weinige speelminuten, al een paar belangrijke goals voor de Rouches.

Wat zoekt de ploeg?

Voor het uitvallen van Steven Defour leek Standard met Jelle Van Damme (27, Wolverhampton), de duurste transfer van de Rouches in jaren, een oplossing te hebben voor verschillende posities: links achterin, centraal achterin of links op het middenveld. Met de operatie van Defour is een extra vervanger op die positie een optie, tenzij Dominique D’Onofrio plots wel vertrouwen toont in Koen Daerden. Een bijkomende centrale verdediger met voetballend vermogen is ook altijd welkom.

STVV

Balans van de zomertransfers

Met het vertrek van Simon Mignolet en Tom Muyters moest STVV op zoek naar twee nieuwe doelmannen. Met Mark Volders (33) dacht men een van de beste van België te hebben binnengehaald, maar Volders was tot dusver amper fit. Ook Sven Van der Jeugt (30) was op de sukkel, zodat derde doelman LaurentHenkinet onverwacht zijn kans kreeg. Henkinet benadert van de drie keepers nog het beste de kwaliteiten van Mignolet in de ruimte vlak achter de verdediging, de andere twee zijn vooral lijnkeepers, wat in de beginfase van het seizoen leidde tot een reeks misverstanden. Centraal in de verdediging kwam de Duitser Sascha Kotysch (22), die voor zijn komst met een kuitbeenbreuk lang stillag en aarzelend startte. Hij werd beter naarmate het seizoen vorderde. Yannick Rymenants (21), gehaald als linksachter al kan hij ook als linksmidden uit de voeten, dacht met een achtergrond bij PSV moeiteloos mee te draaien bij STVV. Viel dat even tegen. Te weinig verdediger en in de omschakeling veel moeite. Pape Abdou Camara (19) werd geleend van Standard als verdedigende middenvelder, maar bleek tactisch onvoldoende geschoold. Keert aan de winterstop vervroegd terug. Andrea Mutombo (20), ook geleend van Standard, mag na een moeilijke aanpassing wél blijven. Is technisch beter dan Camara, maar qua karakter wel moeilijker. Voor de rechterflank werd ook Carlo Evertz (20) weggehaald bij Eupen. Komt geleidelijk bovendrijven, al is het nog onvoldoende voor een basisplaats. Echte tegenvallers waren Grégory Christ (28) en Tom Caluwé (32). Christ is technisch met voorsprong de beste speler van STVV, maar tactisch een drama. Loopt overal en nergens, heeft een goeie conditie, maar door dat gedraaf is hij na een uur kapot. Ook Tom Caluwe bleek niet de ideale tien. Komt te veel naar de bal en stopt de actie, in plaats van ze te sturen en op gang te brengen. Wil aan de winterstop weg en de club werkt mee.

Wat zoekt de ploeg?

Grégory Dufer is er al, een mogelijkheid voor de rechterflank of voor de positie van tien. Vraag is hoe snel hij weer gaat draaien. Voor de positie tien zoekt de scouting verder naar een witte merel. Ook gewenst: een extra spits, type IbrahimaSidibe. De Senegalees is deze zomer einde contract, er wordt nog gepraat, maar de club zoekt alvast naar iets gelijkaardigs – Thomas Meunier van Virton is in beeld – want de kans dat Sidibe vertrekt, is heel groot.

Westerlo

Balans van de zomertransfers

Daniel Chavez (22), Christian Brüls (22), Elrio Van Heerden (27) en Sacha Iakovenko (23) moesten alle vier centraal of op de flank voor creativiteit in de aanval zorgen, maar zochten allemaal naar hun beste niveau. Daniel Chavez moest tegen zijn kwaliteiten in noodgedwongen een tijd alleen in de spits spelen, Christian Brüls kende na een goede start een terugval omdat hij nooit eerder op het hoogste niveau speelde, Elrio Van Heerden moest terugkomen na een eerdere blessure en Sacha Iakovenko kende bij Anderlecht een door zijn aanslepende transfer verstoorde voorbereiding. Maar het zijn op dat van Christian Brüls na slechts magere excuses. Ondanks de paar assists van Sacha Iakovenko en doelpunten van Daniel Chavez luidt de conclusie voor allen dan ook: te weinig gebracht. Laurent Clerbois en Geoffrey Cabeke, twee jonge backs, werden gehaald als doublures voor Gunther Vanaudenaerde en Jef Delen. In de competitie hoefden zij evenwel (nog) niet aan te treden. Laurent Clerbois was vaak geblesseerd en mist nog wat discipline. Geoffrey Cabeke speelde alleen even in de beker. De bij Heerenveen op een zijspoor belande Paulo Henrique trok Westerlo aan om door de blessures van Ellinton Liliu en Jaime Ruiz voorin toch nog slagkracht te behouden. Het duurde tien wedstrijden voor hij fysiek op niveau raakte, zijn kans kreeg en de verwachtingen inloste door clubtopschutter te worden. De slotconclusie moet luiden dat Westerlo op Paulo Henrique na nog te weinig voldoening heeft gehaald uit zijn transfers.

Wat zoekt de ploeg?

Of Westerlo straks nog meedoet voor play-off 1, 2 of definitieve zekerheid verwerft over het behoud zal bepalen of er transfers moeten worden gedaan voor direct rendement of al aan volgend seizoen kan worden gedacht. Een rechterverdediger lijkt aan de orde.

Zulte Waregem

Balans van de zomertransfers

Door het vertrek van tweede en derde keeper Thierry Coppens en Stijn Van Der Kelen, haalde Zulte Waregem Tom Muyters (26, Sint-Truiden) en Jasper Otte (18, Willem II), maar beiden botsen op vaste waarde Sammy Bossut.

Centraal in de verdediging kwam David Vandenbroeck (25) over van Charleroi, ter vervanging van Jérémy Taravel (Lokeren). De Waal, vorig seizoen op huurbasis sterkhouder bij KV Kortrijk, is samen met Bossut de enige speler die tot dusver alle matchen speelde. Kende een moeilijke periode, maar benadert sinds de komst van Broos weer het niveau van bij KV Kortrijk. Geprezen om zijn leiderschap.

Omdat Zulte Waregem na de eerste speeldag Bart Buysse naar FC Twente moest laten gaan, haalde het Rémi Maréval (27). De Fransman, einde contract bij FC Nantes, wierp zich meteen op als een aanvallend ingestelde linksachter met een vlijmscherpe voorzet. Rechtsachter Nicholas Tamsin (21, Turnhout) speelde slechts 44 minuten en wordt vooral beschouwd als een wissel op de toekomst.

Jonathan Delaplace (24), een polyvalente Franse middenvelder gehaald bij derdeklasser Fréjus-Saint-Raphaël, moest Franck Berrier doen vergeten, maar hij zakte na een goede voorbereiding en een prima eerste wedstrijd op Standard terug, weliswaar gehinderd door een blessure. Lijkt onder Broos een certitude te worden, al is zijn rendement te laag. René Sterckx (19), geleend van Anderlecht, is de enige andere nieuwkomer die geregeld aan de aftrap verscheen. Hij scheurde echter zijn kruisbanden en is voor de rest van het seizoen out. Zulte Waregem wil Sterckx wel nog een seizoen langer huren. Michiel Jonckheere (20, Club Brugge) speelde nog niet, maar wordt geplaagd door blessures.

Vooraan krijgen Habib Habibou (23) en Ernest Nfor de voorkeur. Nieuwkomers Moussa Traoré (20, geleend van Standard) en Jeremy Bokila (22, AGOVV) moesten zich meestal met invalbeurten tevreden stellen.

Wat zoekt de ploeg?

Het enige probleem is de linksachterpositie waar Broos geen alternatieven heeft voor Rémi Maréval. Zulte Waregem legde voor volgend seizoen wel de Deense belofte-international Brian Hamalainen (21, Lyngby) vast. Er wordt overwogen om hem tijdens de winterstop al naar Waregem te halen. Karel D’Haene en Kevin Roelandts, twee sterkhouders, sluiten in januari na blessures weer aan bij de groep. Broos heeft daarom aangegeven dat hij geen versterkingen nodig heeft, tenzij er een opportuniteit opduikt.

DOOR BREGT VERMEULEN; DOOR JAN HAUSPIE; DOOR PETER T’KINT & PIERRE DANVOYE; DOOR PETER T’KINT; DOOR

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content