De feiten van 1998 werden vorige week weer opgerakeld in de Londense Daily Mail, die de vice-voorzitter van de Afrikaanse confederatie, Farah Addo, ten tonele voerde. Addo, een Somaliër die zijn land heeft moeten ontvluchten vanwege de aanhoudende oorlog en zich in Egypte heeft gevestigd, is ook lid van de scheidsrechterscommissie van de Fifa. Hij zou in 1998 honderdduizend dollar hebben ontvangen om zijn federatie en een aantal andere uit Afrika te overtuigen om voor Blatter te stemmen. Principieel waren de leden van de CAF toen tot een overeenkomst gekomen om zich globaal ten gunste van Lennart Johansson uit te spreken. Alhoewel dat nooit officieel werd bevestigd, aangezien er tussen Engels- en Franstalige bonden in Afrika nogal wat onenigheid bestaat en vooral de eerstgenoemden zich niet met het akkoord konden verzoenen.

Het verwekte geen grote verbazing dat de feiten van 1998 toevallig weer in de Engelse krant verschenen net enkele dagen vooraleer er in Zürich een buitengewone vergadering van de Fifa werd gehouden. Die vergadering vond plaats op aanvraag van acht Europese leden, vier Afrikaanse en Dr. Chung Mong-joon, Zuid-Koreaan en vice-voorzitter van de Fifa.

Het is Dr. Chung die samen met Lennart Johansson en CAF-voorzitter Issa Hayatou aan de basis lag van de coup in het uitvoerend comité, die de Fifa in 1995 – tegen de wil van de toenmalige voorzitter Joao Havelange – Japan verplichtte het ongewenste Zuid-Korea voor het WK 2002 op sleeptouw te nemen. Toen dat voor elkaar werd gebracht, dacht men de weg van Lennart Johansson naar het voorzitterschap van de Fifa breed open. Dr. Chung zou hem dan in 2002 opvolgen.

Maar het is Blatter die het in Parijs haalde. En toen voor de keuze van het WK 2006 – dankzij de steun van Dr. Chung en Azië – Duitsland werd gekozen boven Zuid-Afrika, scheen de grote liefde tussen het trio Johansson-Hayatou-Chung voorbij. Het hek leek volledig van de dam toen Blatter vorige maand juli op het congres van Buenos Aires op een staande ovatie van de aanwezige leden werd onthaald. Hij zou de enige kandidaat zijn om zichzelf bij de Fifa op te volgen. Johansson, die eind april in Stokholm een nieuw maandaat krijgt als Uefavoorzitter, is immers niet meer geïnteresseerd. Issa Hayatou misschien wel, maar hij is niet meer te zeker van zijn Aziatische vrienden sinds die Zuid-Afrika in de steek lieten voor de toekening van het WK 2006.

En Dr. Chung zelf liet een tijdje niet meer van zich horen. Tot het Uitvoerend Comité van de Fifa vorige week besloot een onderzoekscommissie naar de financiële toestand van de Fifa op te richten. Dr. Chung beweert dat wat die commissie zal uitvissen heel wat erger zal zijn dan wat het IOC ontdekte toen de corruptie bij de toekenning van de Winterspelen aan Salt Lake City aan het licht kwam.

Wat zeker lijkt, is dat Blatter eind mei in Seoel af te rekenen krijgt met Dr. Chung of Issa Hayatou. Kandidaturen moeten binnen voor 28 maart. In Seoel speelt Chung alvast thuis.

door Mick Michels,

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content