Dr. Jekyll and Mr. Hyde

© BELGAIMAGE

Anderlecht kreeg in Europa de rekening gepresenteerd van een mislukte transferzomer, maar staat na winst tegen KAA Gent op een punt van landskampioen Club Brugge. Paars-wit blijft wel een ploeg met twee gezichten.

Zou Marc Coucke gedacht hebben dat Anderlecht nog dieper zou vallen toen hij op Allerheiligen via Twitter zijn zielenroerselen deelde met de buitenwereld na de bedroevende 1 op 6 tegen Eupen en Lokeren? ‘Na zwakke en #eupand en #andlok, nederig toegeven dat deze ploeg niet brengt wat ervan verwacht werd. Hard blijven werken voor deze schitterende club om de fans het voetbalgeluk terug te bezorgen! Sorry allen en niet versagen, het zal en moet lukken.’

Precies een week later volgde een nieuwe optater voor Anderlecht: het verloor met 2-0 van Fenerbahçe en werd als eerste van 48 teams uit de Europa League geknikkerd. Op zich was er niet veel mis met de intenties van Anderlecht. Op bezoek bij de Turkse topclub klokte Anderlecht af op 59 procent balbezit, het deelde bijna 300 passes meer uit dan de Turken en de passes kwamen voor 90 procent aan. Het Sükrü ?araco?lustadion werd er zowaar stil van. Maar naar het beeld van zijn seizoen deed Anderlecht niets met de bal. Van de acht doelpogingen eindigden er geen enkele in het kader. Matchen van Anderlecht ontstijgen soms met moeite het niveau van een flauwe B-film: de spanning is slecht opgebouwd, de scènes missen subtiliteit en het einde is te doorzichtig. De conclusies die heel België weken geleden had gemaakt, werden op een avond op Turkse bodem samengebald. Anderlecht heeft te weinig snelheid, te weinig brains, te weinig leiderschap en te weinig scorend vermogen. En vooral dat laatste begint vervelend te worden voor Hein Vanhaezebrouck. Slechts acht spelers wisten dit seizoen te scoren en het intussen afgevoerde duo SantiniDimata zorgde voor 61 procent van de 31 doelpunten. Onlangs gaf een speler aan dat het 3-4-3-systeem zo in elkaar stak dat Santini en/of Dimata vaak het eindstation moesten zijn van elke aanval. Nochtans voorzag Vanhaezebrouck naast zijn twee spitsen genoeg volk om de bal in ontvangst te nemen – in totaal vier man in de box en een speler rond de rechthoek – maar die blonken uit in afwezigheid of faalden jammerlijk in de afwerking. Adrien Trebel snapt dat het gevaar van overal zou moet komen. ‘Aan goede acties op de helft van de tegenstander ontbreekt het niet. Amuzu is daar het beste voorbeeld van. Op training is het altijd raak, maar in de match toont hij iets te veel terughoudendheid. Hij denkt wellicht: als ik mijn eigen kans ga, dan zal ik misschien commentaar krijgen van mijn ploegmaats. Van mij mag hij van overal trappen. Iedereen moet proberen te scoren, het zou de ploeg alleen maar ten goede komen.’

Uit de tactische wijzigingen blijkt met name dat Vanhaezebrouck niet de koppigaard is voor wie hij versleten wordt. Tot eind oktober bleef hij vasthouden aan een systeem met drie verdedigers, maar in de laatste drie duels pakte hij uit met een viermansachterhoede. HVH heeft principes, maar hij is beginnen te beseffen dat het de moeite waard zou zijn om iets anders te proberen. Al was dat zo te zien niet op vraag van de spelersgroep. ‘Waarom zou ik vragen om te veranderen als ik bij Hein altijd voor een driemansdefensie heb gestaan?’, vertelde Sven Kums na de match op Waasland-Beveren. ‘De trainer vond het beter om eens met vier achterin te spelen. Voor de verdediging zijn de opdrachten dan iets gemakkelijker.’

KNUFFELSESSIE

Ondanks de bekeruitschakeling, de Europese afgang en het brokkenparcours in de competitie staat de positie van Vanhaezebrouck volgens Coucke niet ter discussie. De coach had de openlijke steun van zijn baas niet nodig om zijn ding te blijven doen. Hij verbaast met zijn sereniteit en het flegma waarmee hij over de kleedkamer waakt. Hij praat nog altijd veel, soms te veel, en hij laat niet uitschijnen dat hij zwaar onder druk ligt. Of hij kan het heel goed verstoppen. Volgens sommige werknemers telt er voor Vanhaezebrouck maar een ding: het welzijn van de club. Op zijn vraag was de voltallige A-kern de avond voor de trip naar Istanbul aanwezig op de Youth Leaguematch tegen Dinamo Kiev in het Vanden Stockstadion. De spelersgroep volgde het duel vanuit de loges en vertrok van daaruit op afzondering in de buurt van de luchthaven.

Thomas Didillon en co druipen ontgoocheld af na de Europese uitschakeling tegen Fenerbahçe.
Thomas Didillon en co druipen ontgoocheld af na de Europese uitschakeling tegen Fenerbahçe.© BELGAIMAGE

De resultaten geven Vanhaezebrouck voorlopig ongelijk, maar mensen die al een tijdje op Neerpede rondlopen spreken van de beste werksfeer in jaren. De verstandhouding tussen de trainers van A-ploeg en de beloften is opperbest en er is een goede klik tussen de spelers. Dat bleek zondag tegen Gent, want drie dagen na de ontluisterende Europese uitschakeling toonde Anderlecht een totaal ander gezicht. Met het nodige geluk en op halve kracht – de trip naar Turkije had er bij de helft van de spelers flink ingehakt – pakten de Brusselaars een welgekomen thuiszege tegen hun zwarte beest. Twee zaken vielen daarbij op: Trebel, Makarenko en Kums zijn tot veel meer in staat dan de bal eindeloos naar elkaar toespelen en voor de derde keer dit seizoen kon Didillon de nul houden. Wat die clean sheet voor hem en zijn verdedigers betekende, werd na affluiten geïllustreerd. Didillon zocht zijn kompanen Sanneh en Lawrence op en ze hielden gedurende enkele seconden een spontane knuffelsessie aan de middencirkel. Geen enkele speler die het Didillon niet gunde: de Franse keeper is een van de leiders van de ploeg en staat erom bekend een waar trainingsbeest te zijn.

AFKALVEND KIEZERSPOTENTIEEL

Nu Anderlecht halfweg de reguliere competitie tot op een punt is genaderd van het fel bejubelde Club Brugge, is het woord aan Coucke. De zakenman lanceerde in de lente een wervende campagne tegen de steeds groter wordende apathie in het stadion en die aanpak sloeg aanvankelijk aan. Maar zijn kiezerspotentieel kalfde de voorbije maanden af – Coucke heeft geluk dat Luc Devroe als de grote schuldige wordt beschouwd van de huidige malaise. De tweets van Coucke komen wel als een boemerang terug in zijn gezicht. Enkele uren na het sluiten van de transfermarkt in de zomer kon hij zijn euforie nauwelijks wegsteken: ‘ The day after mercato: 16 inkomende spelers, 16 vertrekkende, 3 essentiële contracten verlengd, topjeugd 12 eerste contracten. Verdediging en aanval fel verstrekt, middenveld behouden wat goed is. Zalige fans sterk geëngageerd! Klaar voor het seizoen.’

Uit die tweet blijkt dat Coucke de kern fel overschat heeft. Iets wat hij na de match tegen Fenerbahçe ook met zoveel woorden toegeeft. ‘Er zijn te veel zwaktes in de kern’, liet Coucke zich ontvallen. Het zal hem misschien verleiden om naast een aanvaller en een creatieve middenvelder ook extra versterking voor de verdediging te laten aanrukken. Iemand met zijn standing wil immers niet bekendstaan als de voorzitter van de zwakste Anderlechtploeg sinds de eeuwwisseling.

De Europese blamage van Anderlecht in cijfers

1 Door het vroege aanvangsuur in Istanbul was Anderlecht donderdag de eerste van 48 clubs in de Europa League die uitgeschakeld werd in de poulefase. De Brusselaars gingen onder andere AEK Larnaca, Apollon Limassol, Akhisar Belediyespor en Dudelange vooraf.

2 Zakaria Bakkali maakte dit seizoen de enige twee Europese doelpunten voor Anderlecht. Na Dudelange en Qarabag, die elk een keer de weg naar doel vonden, is paars-wit samen met Slavia Praag de slechtst scorende ploeg in de Europa League.

3 Tot zo ver sprokkelde Anderlecht drie punten voor het eigen coëfficiënt en dat van België. Achttien ploegen, waaronder Jablonec, Qarabag, Vorskla Poltava, Spartak Trnava, Dudelange en BATE Borisov, deden even slecht. 62 ploegen legden tot dusver een beter parcours af.

5 Het doelsaldo van -5 is het op vier na slechtste in de poulefase van de Europa League. De Belgische recordkampioen moet enkel Dudelange (-10), Akhisar Belediyespor (-9) en Rosenborg (-9) laten voorgaan. Als we kijken naar de absolute cijfers incasseerden elf team meer goals dan Anderlecht.

31 De Brusselaars staan minstens tot het einde van het seizoen op een 31e plaats op de UEFA-ranking. Indien CSKA Moskou, Sporting Portugal en Olympiacos overwinteren, zakken Hein Vanhaezebrouck en co minstens een paar plaatsen. Lazio, PSV en zelfs Club Brugge kunnen ook over Anderlecht wippen als ze na de winterstop nog Europees spelen en minstens een knock-outronde overleven.

54 Met 54 doelpogingen bevindt Anderlecht zich in de bovenste helft van de rangschikking. Ver achter de top vijf die bestaat uit Chelsea (88), RB Salzburg (79), Bayer Leverkusen (71), KRC Genk (70) en RB Leipzig (70). Daar staat wel tegenover dat amper 8 van de 54 doelpogingen in het kader strandden. Anderlecht is na Spartak Trnava, dat 7 keer een doelkans tussen de palen zag belanden, de slechtste leerling in het tweede Europese bekertornooi.

59 Zoveel procent balbezit had Anderlecht in zijn vier poulewedstrijden. Vier ploegen deden beter: Chelsea (66 %), Betis (62 %), Arsenal (62 %) en PAOK (60 %). Ook wat betreft het percentage geslaagde passes (85 %) doet Anderlecht het niet slecht. In dat klassement staat het op een 13e plaats voor Genk (84 %). Maar de manschappen van Vanhaezebrouck vingen bijzonder weinig aan met de bal.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content