Het huidige format van de Belgische competitie (met play-offs) kwam er na een studie van het Nederlandse consultancybedrijf Hyper-cube, dat begin maart 2008 de nieuwe formule presenteerde. Wat denken zij ervan dat het systeem al misschien na één jaar uitproberen wordt herzien? Pieter Nieuwenhuis: “Ik denk dat het belangrijk is om de evolutie van de toeschouwersaantallen in België binnen het Europese perspectief te plaatsen. In absolute cijfers is er misschien geen toename, maar in vergelijking met de rest van Europa doet België het niet slecht, goed zelfs. Drastische hervormingen moet je ook wat tijd gunnen, de consument moet kunnen wennen aan de veranderingen.

“Daarenboven was vorig seizoen ook wel uitzonderlijk: Anderlecht domineerde alles, dus zat er weinig spankracht in play-off 1. Het is nog afwachten, maar dit jaar lijkt het spannender te worden. Dat play-off 2 tegenviel, daar heb ik voor gewaarschuwd. Voor de ploegen van 7 tot 14 kies je beter voor een knock-outsysteem met heen- en terugmatchen. Voor het laatste Europese ticket kan de beste ploeg van play-off 2 het dan opnemen tegen de vierde uit play-off 1 in een best of three. Op die manier heb je in totaal minder wedstrijden dan in het huidige systeem met twee poules, maar je vermijdt ‘dode wedstrijden’. Met Hypercube hebben we de Profliga altijd een knock-outsysteem geadviseerd. Herman Wijnants en Roger Lambrecht waren echter voorstander van een poulesysteem, voor hen primeerde het aantal wedstrijden, had ik de indruk.

“Krijgt het idee van de best of five tussen nummer 15 en nummer 16 veel kritiek in België? Onterecht, want kijk maar naar het buitenland: de relegation games in Engeland en de Relegationsspiele in Duitsland lokken veel volk naar het stadion. En er is meer dan voldoende spankracht in die duels: het is een gevecht op leven en dood.

“Een terugkeer naar 18 ploegen betekent dat de competitie aan de onderkant opnieuw heel kwetsbaar wordt. Als je dan nog de play-offs afschaft, verlies je 10 wedstrijden tegen sterke teams en ruil je die in voor 4 matchen tegen zwakke broertjes. Het afschaffen van de play-offs zal er ook niet voor zorgen dat de commerciële inkomsten van de clubs weer gaan stijgen. Bovendien begint het ook wel heel kort dag te worden om eventuele veranderingen aan de huidige formule nog door te voeren tegen het seizoen 2011/12. Ik denk niet dat de Profliga dat zo snel rond krijgt.”

BREGT VERMEULEN

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content