Willem II is een ploeg in verval.

Stoere kerels zijn de spelers van de ploeg uit Tilburg alleen nog volgens het roemruchte clublied, want ook met Alfons Groenendijk (44) – sinds half februari de opvolger van technisch directeur Andries Jonker – vervolgt de werkgever van onze landgenoten Mohamed Messoudi en Bart Biemans zijn lijdensweg. De voormalige assistent staat voor de lastige opdracht de sportieve teloorgang een halt toe te roepen bij het kwakkelende Willem II. De nacompetitie ontlopen is de dwingende missie.

“Een lastige opdracht, maar geen onmogelijke”, verklaarde de oud-prof in VI. “In de eerste seizoenshelft bewezen we meermaals dat we veel punten kunnen halen. Daaraan hou ik me vast.” Na de winterstop haalde Willem II slechts vier punten uit tien duels.

Groenendijk maakt zich niet druk over een verhoogd afbreukrisico. “Ik ben gelukkig niet zo’n stresskip. In doemscenario’s denk ik niet. Het opportunisme viert hoogtij. Ik weiger daarin mee te gaan. Ik kan mij alleen honderd procent inzetten. En als het dan ook niet lukt, dan ga ik lekker wat anders doen. Iedereen zegt dat ik gek ben geweest door niet aan te dringen op een contractverlenging. Zo zie ik het niet. Als wij een paar keer kunnen winnen en straks in de Eredivisie blijven, dan komt die aanbieding vanzelf wel. Of misschien niet.”

De debuterende coach, die in 2001 stopte maar bekendstond als een middenvelder met een verfijnde traptechniek, waande zich even een drenkeling bij een ploeg in verval. “We zitten in een moeilijke fase. Ik ben geen wonderdokter die het tij even snel laat keren. Het is eenvoudiger wanneer je bijvoorbeeld zoals Vitesse nog wat versterkingen kan halen. We missen te veel kwaliteit en kunnen blijkbaar niet messcherp verdedigen.”

Hij wil zich graag als hoofdtrainer rustig ontwikkelen. “Maar die tijd krijg ik hier niet bij Willem II”, oppert Groenendijk in De Volkskrant. “Toch ben ik niet bang dat ik nu word beschadigd als sportief eindverantwoordelijke. Ook een trainer moet leren overleven.”

Jamaïque Vandamme (Roda JC) treft het niet. Onze 23-jarige landgenoot, tussen augustus 2007 en maart 2008 buiten strijd met een kruisbandoperatie, blesseerde zich tegen FC Utrecht opnieuw aan de voorste kruisband van de linkerknie. Er wacht de West-Vlaming een lange revalidatieperiode.

Oud-international Pierre van Hooijdonk gaat niet in op het aanbod van Mario Been om vanaf volgend seizoen als assitent-trainer van Feyenoord te fungeren. De ex-aanvaller is naar eigen zeggen nog niet toe aan deze baan in de voetballerij.

Opmerkelijk: Erik Edman (30), een Zweedse verdediger die momenteel uitkomt voor Wigan, betaalde uit eigen zak zijn oud-club Heerenveen een deel van zijn transfersom terug. Hij ontdekte dat de Friezen rechtmatig handelden en hij een fout beging. Vijf jaar geleden bepaalde een arbitragezaak dat Heerenveen een deel van de geldsom van Tottenham aan Edman moest betalen.

Willem II contracteerde de clubloze Kiki Musampa (31), een middenvelder, tot het einde van het seizoen.

Alex Di Gregorio brak bij zijn wederoptreden met de beloften van RKC zijn linkerkuitbeen. De oud-speler van Charleroi en Antwerp was pas hersteld van een zware knieblessure.

ADO Den Haagaanvoerder Aleksandar Rankovic (30), een Servische middenvelder, blijft nog twee jaar langer.

Blaise N’Kufo (33) speelt na dit seizoen nog een jaar voor FC Twente. De Zwitserse spits met Congolese roots emigreert in 2010 naar Canada, waar zijn echtgenote al woont en leeft.

Bondscoach Bert van Marwijk koos, bij zijn voorselectie voor de WK-kwalificatieduels tegen Schotland (28 maart) en Macedonië (1 april) in de Amsterdam Arena, voor Maarten Stekelenburg (Ajax), die zijn status van eerste doelman verloor aan Kenneth Vermeer.

FRéDéRIC VANHEULE

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content