Hypercube, het Nederlandse adviesbureau van de vorige studie uit 2008, wil graag opnieuw meewerken, maar heeft de perceptie tegen volgens Ivan De Witte.

Na een halfjaar getouwtrek kwam de profliga twee weken geleden dan toch tot een akkoord over de competitieformule. De komende drie seizoenen blijft de Jupiler Pro League trouw aan het format van dit jaar. Toch bleven veel clubs achter met het gevoel dat de huidige formule nog steeds voor verbetering vatbaar is.

“Na dit seizoen zal de G4 een neutraal onderzoeksbureau aanstellen voor een evaluatie van de huidige competitieformule”, aldus profligavoorzitter Ivan De Witte. “Daarnaast willen we van dat bureau advies over een totaaloplossing voor het Belgisch voetbal. We verwachten een objectieve studie die de meningsverschillen tussen de kleine en de grote clubs overstijgt en ook rekening houdt met tweede klasse. Als iedereen zich in die studie vindt, kan de huidige competitievorm al over twee seizoenen aangepast worden.”

De G4 (Anderlecht, Club, Genk en Gent) streeft volgens De Witte dus naar een oplossing in het algemeen belang van het Belgisch voetbal. De kritiek dat de G4 maar studies blijft bestellen totdat de gewenste uitkomst bekomen wordt, wimpelt De Witte af. “Dan ga je ervan uit dat we handelen ter kwader trouw, wat niet zo is. De kleine clubs hebben trouwens een noodrem: als het resultaat van die eerste studie hen niet bevalt, kan de K11 een tegenexpertise aanvragen bij een ander onderzoeksbureau.”

Dreigt er dan geen herhaling van dit seizoen, waarbij de G4 en de K11 tegenover elkaar staan, elk met een studie in de hand? “Om die patstelling tegen te gaan, volgt er dan nog een derde studie, uitgeschreven en betaald door de profliga”, zegt de Witte. “Maar dat is een worstcasescenario. Het derde studiebureau moet dan de eerste twee studies naast elkaar leggen, de beste elementen eruit halen en de knoop doorhakken. De uitkomst van die derde studie is dan niet meer te nemen of te laten, maar voert de profliga sowieso door.”

De kans is volgens De Witte klein dat de G4 zijn studie aan het Nederlandse adviesbureau Hypercube zal toewijzen. “Hypercube leverde goed werk bij de vorige competitiehervorming, alleen zijn ze belast met een negatieve perceptie. De kleine clubs associëren Hypercube met de play-offs waar ze zo tegen zijn.”

Hypercubedirecteur Pieter Nieuwenhuis geeft echter nog niet op: “Een nieuwe studie is zeker zinvol. Sinds 2008 is de voetbalmarkt aanzienlijk veranderd, er was bijvoorbeeld nog geen sprake van de financiële crisis. Hypercube zal zich zeker inschrijven op de aanbesteding vanuit de G4. Het is een uitdaging om ons acceptabel te maken. Ik heb deze winter een paar keer contact gehad met Roland Duchâtelet van STVV. We zijn het niet altijd eens, maar we hebben een intellectuele en open verstandhouding. De kleine clubs beseffen heel goed dat onze studie het huidige oninteressante poulesysteem voor play-off 2 altijd afgeraden heeft.

“Hoewel het tegennatuurlijk aanvoelt, zullen de eersteklassers tweede klasse sterker moeten maken”, vindt Nieuwenhuis. “Een degradatie mag niet langer een terdoodveroordeling zijn. Daarnaast moet de profliga bij een nieuwe hervorming nog meer rekening houden met het draagvlak: media, spelers, trainers, supporters … Hypercube is in staat om op het eerste zicht tegenstrijdige belangen te verzoenen. Dat deden we al bij de hervorming van de Europa League en de uitbreiding van het EK naar 24 ploegen, bijvoorbeeld.”

DOOR BREGT VERMEULEN

“Kleine clubs beseffen heel goed dat onze studie de huidige play-off 2 altijd heeft afgeraden.”

Pieter Nieuwenhuis (Hypercube)

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content