THE FIGHT OF THE CENTURY (8 MAART 1971): JOE FRAZIER VS MUHAMMAD ALI

Het eerste duel tussen Ali en Frazier kluistert miljoenen mensen aan de buis, het is de drukst bekeken sportwedstrijd tot dan toe. Wereldkampioen Frazier is de favoriet, nogal wat Amerikanen vinden dat die dienstweigeraar van een Ali geen slaag genoeg kan krijgen. Het gevecht is beklijvend vanaf de eerste minuut. De kleinere Frazier weet dat hij Ali's hoofd nooit kan raken en beukt onophoudelijk op diens lichaam. Ook Ali deelt uit, Fraziers hoofd staat vol bulten. In de vijftiende en laatste ronde is Ali onvoorzichtig, Fraziers linker treft hem vol op de kin en Ali gaat neer. "Op zo'n moment hoor je krokodillen op trombones blazen", vertelde Ali later. Toch kruipt hij recht, tot ieders consternatie. Volgens velen toonde Ali precies daar waarom hij zo'n groot kampioen is. Maar Frazier wint op punten en behoudt zijn titel.

THE RUMBLE IN THE JUNGLE (30 OKTOBER 1974): MUHAMMAD ALI VS GEORGE FOREMAN

Na de nederlaag tegen Frazier knokt Ali jaren om opnieuw een kans te krijgen. Die komt er ook, maar... het is geen WK-kamp: Frazier is onttroond door

George Foreman. Ali-Frazier II, op 28 januari 1974, is vooral in de aanloop naar de kamp erg bits. Ali wint een evenwichtig duel op punten. In oktober mag Ali dan toch voor de wereldtitel vechten. Het is Mobutu, president van Zaïre, die daarvoor de centen op tafel legt. Het bokscircus verhuist naar Kinshasa, net niet de jungle. Ali wordt in Afrika als een koning onthaald, maar de jonge Foreman heeft onder meer met zijn snelle knock-out tegen Frazier indruk gemaakt en is torenhoog favoriet. Dat blijkt ook: Ali vecht noodgedwongen zeven ronden lang vanuit de touwen, fatale averij vermijdend. En dan opeens weet de ervaren Ali de stilaan vermoeide Foreman perfect te raken. De steek van de bij. Foreman wordt uitgeteld en eindelijk - na zeven jaar! - herovert Ali zijn titel.

Maanden later verovert Johnny Wakelin met zijn hit 'In Zaire' de hitlijsten.

THE THRILLA IN MANILLA (30 SEPTEMBER 1975): MUHAMMAD ALI VS JOE FRAZIER

Dit keer heeft organisator Don King het geld voor een WK-kamp op de Filippijnen gevonden. Ali-Frazier III is het ultieme gevecht tussen beide grootheden. Beurtelings beuken ze harder dan ooit op elkaar in. Pezen trillen, botten kraken. Fraziers coach laat zijn bokser niet meer hernemen voor de laatste ronde. "Maar goed ook," zou Smokin' Joe later zeggen, "anders had ik misschien het loodje gelegd." En Ali gaf toe "nooit zo dicht bij de dood" te zijn geweest en noemde zijn rivaal "de grootste bokser ooit, next to me".

Het eerste duel tussen Ali en Frazier kluistert miljoenen mensen aan de buis, het is de drukst bekeken sportwedstrijd tot dan toe. Wereldkampioen Frazier is de favoriet, nogal wat Amerikanen vinden dat die dienstweigeraar van een Ali geen slaag genoeg kan krijgen. Het gevecht is beklijvend vanaf de eerste minuut. De kleinere Frazier weet dat hij Ali's hoofd nooit kan raken en beukt onophoudelijk op diens lichaam. Ook Ali deelt uit, Fraziers hoofd staat vol bulten. In de vijftiende en laatste ronde is Ali onvoorzichtig, Fraziers linker treft hem vol op de kin en Ali gaat neer. "Op zo'n moment hoor je krokodillen op trombones blazen", vertelde Ali later. Toch kruipt hij recht, tot ieders consternatie. Volgens velen toonde Ali precies daar waarom hij zo'n groot kampioen is. Maar Frazier wint op punten en behoudt zijn titel. Na de nederlaag tegen Frazier knokt Ali jaren om opnieuw een kans te krijgen. Die komt er ook, maar... het is geen WK-kamp: Frazier is onttroond door George Foreman. Ali-Frazier II, op 28 januari 1974, is vooral in de aanloop naar de kamp erg bits. Ali wint een evenwichtig duel op punten. In oktober mag Ali dan toch voor de wereldtitel vechten. Het is Mobutu, president van Zaïre, die daarvoor de centen op tafel legt. Het bokscircus verhuist naar Kinshasa, net niet de jungle. Ali wordt in Afrika als een koning onthaald, maar de jonge Foreman heeft onder meer met zijn snelle knock-out tegen Frazier indruk gemaakt en is torenhoog favoriet. Dat blijkt ook: Ali vecht noodgedwongen zeven ronden lang vanuit de touwen, fatale averij vermijdend. En dan opeens weet de ervaren Ali de stilaan vermoeide Foreman perfect te raken. De steek van de bij. Foreman wordt uitgeteld en eindelijk - na zeven jaar! - herovert Ali zijn titel. Maanden later verovert Johnny Wakelin met zijn hit 'In Zaire' de hitlijsten. Dit keer heeft organisator Don King het geld voor een WK-kamp op de Filippijnen gevonden. Ali-Frazier III is het ultieme gevecht tussen beide grootheden. Beurtelings beuken ze harder dan ooit op elkaar in. Pezen trillen, botten kraken. Fraziers coach laat zijn bokser niet meer hernemen voor de laatste ronde. "Maar goed ook," zou Smokin' Joe later zeggen, "anders had ik misschien het loodje gelegd." En Ali gaf toe "nooit zo dicht bij de dood" te zijn geweest en noemde zijn rivaal "de grootste bokser ooit, next to me".