Dromen

‘Voetbal is iets wat nu niet telt. De verzorger is de held’, luidt de boodschap op een spandoek tegenover de ingang van het Monicaziekenhuis in Deurne. Nooit voordien beseften we dat sport in het algemeen, en voetbal in het bijzonder, zo irrelevant is. Maar de dag dat we weer naar een stadion kunnen trekken zal één van de mooiste uit ons leven zijn.

De NBA legde zijn competitie stil toen Donald Trump nog beweerde dat de coronacrisis een verzinsel was. Maar zowat alle andere sportbonden probeerden tegen beter weten in door te gaan. Het Internationaal Olympisch Comité op kop. Alleen Lausanne geloofde tot een paar dagen terug dat de Spelen zoals gepland van start zouden gaan in Tokio.

De voetbalwereld is helaas geen haar beter. De UEFA liet Liverpool en Atlético Madrid en Atalanta tegen Valencia nog voor volle tribunes doorgaan. Elke wedstrijd die gespeeld kon worden, moest afgewerkt worden. Desnoods zonder publiek, hoewel dat de enige bestaansreden is van profsport.

Er worden nu plannen-B, -C en -D gemaakt voor de herstart van de competities, terwijl geen mens weet hoe de wereld, laat staan de sportwereld, er over drie maanden uitziet. De meest dwaze voorstellen worden gelanceerd, met in het achterhoofd altijd dat wat de eigen club het beste uitkomt. Terwijl het antwoord simpel is: het reglement zegt dat je verplicht bent om te spelen om te winnen, dus word je afgerekend op de plaats die je bekleedt op het moment dat het allemaal stilvalt.

Jean-Michel Aulas, de voorzitter van Lyon, bakte het bruiner dan wie ook. Hij vindt dat het seizoen 2019/20 van de Ligue 1 moet vergeten worden. De deelnemers aan de Champions League moeten bepaald worden op basis van het klassement van vorig seizoen. Lyon staat momenteel immers pas zevende.

Het accountsbureau KPGM becijferde dat het voortijdig afbreken van de vijf grote competities een verlies van vier miljard euro kan betekenen. In Engeland beslisten de clubs dat de huidige jaargang van de Premier League koste wat kost moet afgewerkt worden. Er moet desnoods tot in juli doorgespeeld worden. Stopzetting kost de EPL immers 840 miljoen euro aan tv-rechten. Dat de problemen daarmee alleen worden opgeschoven, wordt gemakshalve vergeten. Hoe werk je de volledige volgende campagne af als in juni 2021 Euro 2020 (de naam wordt behouden want de merchandising ligt al in het magazijn) wordt afgetrapt? En wat doe je met contracten die op 30 juni aflopen?

De UEFA hakte de knoop van Euro 2020 goed en snel door. De FIFA was meteen zo begripvol om de nieuwe, uitgebreide versie van het WK voor Clubs in China op te schorten. Deze uitzonderlijke vorm van solidariteit verdient echter minder lof dan op het eerste gezicht lijkt. Het Chinese Suning Holdings Group, de eigenaar van Inter, liet een tijdje terug weten zich terug te trekken als investeerder. Het genereuze gebaar van Gianni Infantino was dus vooral een unieke kans om zijn gezicht te redden.

Cagliari en Napoli wilden beginnen trainen terwijl de lijkwagens op en af rijden in de Italiaanse straten. Het afwerken van dit seizoen is totaal bijkomstig geworden. Probeer vooral de volgende jaargang normaal te laten verlopen. Veel belangrijker is de vraag hoe de clubs (ook op amateurniveau en in kleinere sporten) dit financieel overleven. FC Sion ontsloeg al zijn spelers, Heart of Midlothian wil alle salarissen halveren. Voetbalsupporters zijn even het voetbal kwijt, maar de kans is reëel dat ze straks voor altijd hun geliefde club verliezen.

De coronacrisis is een nachtmerrie, maar kan ook een opportuniteit zijn om eens goed na te denken over de toekomst van het profvoetbal en hervormingen door te voeren. De kalender afslanken en het geld beter verdelen. Laat ons dromen.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content