Na de zevende plaats in de reguliere competitie van vorig seizoen leek het voor Marc Brys onbegonnen werk om qua resultaten beter te doen. Toch wou hij de naar Lokeren vertrokken Peter Maes opvolgen. “Als je eerst naar het gevaar kijkt en dan pas naar de uitdaging, riskeer je nooit nog iets”, verwoordde hij op 8 december 2010 in het weekblad Knack de overweging die hij maakte. Intussen lonkt KV Mechelen opnieuw naar play-off 1.

VERDEDIGING

Doelman Olivier Renard (31) krijgt voorlopig datgene waar hij zo naar snakte: een blessurevrij seizoen. Hij is een betrouwbaar sluitstuk. Normaal gezien spelen vóór hem, van rechts naar links: Xavier Chen, Kenny Van Hoevelen, Boris Pandza en Antonio Ghomsi. Zij mogen, samen met Renard, een pluim op hun hoed steken; ze slikten erg weinig tegengoals. Vooral de manier waarop Pandza de naar FC Groningen vertrokken Jonas Ivens deed vergeten, wekte al indruk. Naast zijn luchtafweer achteraan vielen ook zijn doelpunten op, twee daarvan leverden KV Mechelen rechtstreeks drie punten op. Zinou Chergui, gehaald als doublure voor Ghomsi, wordt uitgeleend. De club trok een andere linksachter aan: Jérémy Huyghebaert (22), hij komt over van Auxerre en voetbalde anderhalf jaar bij Roeselare. De afgelopen weken verving Anthony Van Loo de met zijn buikspieren sukkelende Ghomsi.

MIDDENVELD

Vóór de verdediging koos Brys tot nog toe meestal voor de tandem Kevin GeudensYoni Buyens, door de fans verkozen tot meest verdienstelijke voetballer van 2010. Over Koen Persoons, die nu bij Lokeren zit, praten ze in Mechelen niet meer. Toen Geudens geblesseerd raakte, kreeg ex-Liersespeler Seth De Witte, weer fit na een zware blessure, zijn kans. In Eupen scoorde hij meteen de beslissende 0-1. Voorts zijn Julien Gorius, sinds enkele weken aanvoerder, en de van STVV overgekomen Jonathan Wilmet de andere middenvelders met de meeste spelminuten. Na zijn blessureleed drijft David Destorme sinds oktober weer boven. Met drie goals in twee matchen miste hij anderhalf jaar geleden zijn entree bij KV Mechelen niet. In totaal deed hij vorig seizoen de netten zeven keer trillen. Nu zit hij nog altijd maar aan één goal, hoewel hij al zeven keer aan de aftrap stond. Ex-Roeselarespeler Bjarni Vidarsson kreeg voorlopig weinig speelgelegenheid.

AANVAL

In de zomertransferperiode deed de club Aloys Nong van de hand. Met Christian Benteke kreeg Malinwa van Standard een 20-jarige in de plaats die geloofd wordt om zijn intrinsieke kwaliteiten, maar op wiens definitieve ontbolstering het nog even wachten is. Benteke scoorde drie keer in tien matchen en zit nu aan de kant na een ingreep aan de meniscus. Intussen verkocht de club Joachim Mununga aan het Turkse Gençlerbirligi, laat Boubacar Diabang geen onuitwisbare indruk en blijkt dat de van het Thaise Muangthong United overgekomen Ivoriaan Mohamed Koné een aanpassingsperiode wacht. Dus zocht de club naar nog meer offensieve versterking. Eupen verhuurt Christian Kabasele (19) een halfjaar, Kortrijk stelt tot het einde van het seizoen Ebrahima ‘Ibou’ Sawaneh (24) ter beschikking en Pan Pierre Koulibaly (24) komt transfervrij over van het Libische Al-Ittihad.

CONCLUSIE

In de voor de rest uitgebalanceerde kern was de aanval sinds afgelopen zomer de achilleshiel. Zo’n vijf maand later boezemt het knip- en plakwerk in dat compartiment nog altijd geen grenzeloos vertrouwen in. Desalniettemin speelt KV Mechelen opnieuw een rol van betekenis. Door een resem inhaalmatchen zit de club wel opgescheept met een drukke agenda die mogelijk zal wegen op de prestaties.

IN

Mohamed Koné (Muangthong United, Tha), Jérémy Huyghebaert (Auxerre, Fra), Ebrahima ‘Ibou’ Sawaneh (KV Kortrijk), Christian Kabasele (KAS Eupen), Pan Pierre Koulibaly (Al-Ittihad, Lib).

OUT

Joachim Mununga (Gençlerbirligi, Tur), Zinou Chergui (SV Roeselare).

DOOR KRISTOF DE RYCK

De naam van Koen Persoons valt niet meer.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content