U kan hem Mister Fixit noemen gezien zijn gave voor het afsluiten van de meest complexe deals, maar Pini Zahavi heeft niet alleen pluspunten. Portret van de man achter de verkoop van Mouscron-Péruwelz.

Wie zouden we kunnen opbellen om over Pini Zahavi (60), de nieuwe sterke man van Mouscron-Péruwelz, te praten? “Roman Abrajmovitsj of Jorge Mendes“, grapt een makelaar per sms. “Die kennen elkaar perfect, maar je zal hen niet aan de telefoon krijgen.”

Voor hij vriend aan huis werd bij de grote namen in de wereld van het voetbal, is Pini Zahavi… journalist. Voor een Israëlische krant brengt hij verslag uit van het reilen en zeilen bij Maccabi Tel Aviv, wat hem in 1979 een eerste deal oplevert. Nadat hij op het WK 1974 goed bevriend geraakt is met Kenny Dalglish en Graeme Souness, regelt hij de transfer van Avi Cohen naar Liverpool. Zijn eerste commissie smaakt naar meer en, parallel met zijn carrière in de media, werkt hij aan enkele deals. Eind jaren 80 houdt hij de journalistiek voor bekeken en stort hij zich volledig op het meer winstgevende makelaarschap. In 1990 zorgt hij voor de overgang van Standardspits Ronny Rosenthal naar Liverpool. Ondertussen breidt hij zijn netwerk in Engeland uit met enkele illustere namen: Terry Venables, Ron Atkinson en vooral Alex Ferguson. Al snel daarna kan hij een eerste grote slag slaan: met Rio Ferdinand sluit hij twee megadeals. Eerst regelt hij de transfer van de verdediger naar Leeds (18 miljoen pond), daarna naar Manchester United (30 miljoen pond). Vanaf dan zal hij zich bezighouden met alle grote transfers van de Red Devils.

Maar het is bij Chelsea dat hij echt gouden zaken doet. Hij helpt Roman Abramovitsj bij de aankoop van Chelsea en raadt hem vervolgens aan om zijn eigen vriend Peter Kenyon (ex-Manchester United) als CEO aan te stellen. Het levert Zahavi geloofwaardigheid, veel geld en de titel van eerste supermakelaar op, maar er steekt ook kritiek de kop op. Ken Bates, de ex-eigenaar van Chelsea, noemt hem een klootzak. Zahavi heeft zijn antwoord klaar: “In zijn plaats zou ik God en Pini Zahavi elke dag bedanken om mijn club te redden en me tegelijkertijd 19 miljoen in de zakken te steken.” Een reactie die duidelijk maakt dat zijn stijl haaks staat op die van Jorge Mendes, die altijd heel discreet blijft. Zahavi is eerder de grote mond die graag de spotlights opzoekt. Wanneer Abramovitsj José Mourinho en een paar spelers van FC Porto naar Chelsea wil halen, beginnen de twee supermakelaars aan een vruchtbare samenwerking.

Third Party Ownership

De methodes van Zahavi vallen niet overal in goede aarde. “Hij is een paling die zich overal doorheen kronkelt. Erg rechtlijnig is hij niet. Ook al heb je hem in het gezicht gespuugd, hij komt terug als hij zaken met je kan doen”, zegt een makelaar die al met hem gewerkt heeft. Zahavi is ook een voorstander van het Third Party Ownership (TPO), de praktijk die sinds begin mei door de FIFA verboden werd. Hij paste het toe in Portugal, Zuid-Amerika en Oost-Europa. Nu gaat hij er prat op dat hij een manier gevonden heeft om het TPO-verbod te omzeilen, namelijk: clubs kopen. Als hij ze niet koopt met eigen middelen, is hij de man die de verkoop achter de schermen in goede banen leidt en die commissies pakt op de in- en uitgaande spelers. “Een weerzinwekkend systeem”, vindt een Belgische makelaar. “Waarom TPO verbieden als het er uiteindelijk voor zorgt dat steeds meer clubs in handen van grote makelaars vallen? Het zijn nu eigenlijk niet meer de spelers die bij het investeringsfonds horen, maar het is de hele club. Dat komt op hetzelfde neer, met dat verschil dat het legaal is.”

Op die manier bezit Zahavi verschillende clubs en Mouscron-Péruwelz is nu aan het lijstje toegevoegd. Achter het Maltese investeringsfonds gaat de Israëliër schuil, die, wat men er ook van zegt, in feite de plak zal zwaaien op de club. Zonder er zijn eigen geld in te steken zal hij geld verdienen op alle transfers die de club doet. “Hij zal een dubbele pet op hebben, die van bestuurder en die van makelaar”, besluit een Belgische makelaar. “Het is voor hem de enige manier om zijn filosofie verder te blijven beoefenen, zonder een beroep te doen op TPO. De controle van Mouscron-Péruwelz zal hoe dan ook in zijn handen liggen.”

DOOR ROMAIN VAN DER PLUYM

“Hij is een paling die zich overal doorheen kronkelt.”

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content