Na de Spaanse titel won Valencia vorige woensdag ook de Uefacup.

Terwijl het Dream Team van Real Madrid het seizoen moest afsluiten zonder prijs, boekte Valencia een dubbele triomf. Middenvelder Rubén Baraja speelt in de ploeg van Rafa Benítez een bepalende rol en oogst met zijn enorme werkkracht applaus op alle banken. Samen met DavidAlbelda vormt hij wellicht een van de beste centrale middenveldduo’s van de Liga. Hij vindt het maar niets dat zijn team niet altijd de nodige waardering krijgt, terwijl de Madrileense vedetten om de haverklap bewierookt worden. “Als je naar de individuele kwaliteiten van elke speler kijkt, spreekt het voor zich dat Real meer potentieel heeft dan wij. Maar voetbal blijft een ploegsport en als je naar het collectief kijkt, dan verdienen wij het evenzeer als galacticos te worden bestempeld.”

In tegenstelling tot CarlosQueiroz, de coach van Real die altijd zijn vedetten opstelde als hij daar de kans toe kreeg, opteerde Benítez voor het rotatiesysteem. “Het is een mes dat aan twee kanten snijdt,” zegt Baraja. “Als die keuze geen invloed heeft op de resultaten is het de juiste optie, maar in het omgekeerde geval zal de trainer snel het verwijt horen dat hij zijn beste krachten niet gebruikt. Dit seizoen was de keuze van Benítez de beste.”

In de loop van het seizoen ontstond er polemiek over scheidsrechterlijke vergissingen die met name in de onderlinge confrontaties met Real Madrid in het nadeel van Valencia zouden hebben gespeeld. “Uiteindelijk speelden die fouten geen beslissende rol,” stelt een tevreden Baraja vast. “Ik geniet in ieder geval met volle teugen van deze dubbele triomf, die komt op een ogenblik waarvan ik voel dat ik op het hoogtepunt van mijn sportieve mogelijkheden sta.”

Toch wil de middenvelder niet zijn hele carrière bij Valencia blijven. “Ik denk er al heel lang aan om ooit eens in het buitenland aan de slag te gaan. Mijn voorkeur gaat uit naar de Premier League, want Engeland is en blijft natuurlijk de bakermat van het voetbal.” (DDV)

MISTA was dolgelukkig met de tweede goal waarmee hij in de Uefacup definitief het lot van Marseille bezegelde. Daarna volgde echter een koude douche toen hij hoorde dat bondscoach InakiSaez hem niet selecteerde voor Euro 2004. Ook Reyes, de spits die van Sevilla naar Arsenal ging en de Londense supporters af en toe in vervoering kon brengen, moet thuis blijven, want het Spaanse aanvalsduo zal als vanouds worden gevormd door Raúl en Morientes.

TOPSCHUTTERS : 1. Ronaldo (Real Madrid) 24 goals ; 2. Mista (Valencia) 19 goals ; 3. Baptista (Sevilla) 19 goals ; 4. Salva (Málaga), Tamudo (Espanyol) 18 goals.

DDV

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content