David Beckham krijgt bij Real Madrid rugnummer 23.

David Beckham is sinds woensdag 2 juli officieel speler van de Koninklijke. Die dag ontving de Engelsman voor het oog van meer dan vijfhonderd journalisten uit de handen van Alfredo Di Stefano, zijn witte shirt, waarop uiteindelijk het rugnummer 23 prijkt, net als bij Michael Jordan, die eveneens een marketingfenomeen zonder weerga is.

Voorzitter Florentino Pérez mag dan nog bij hoog en bij laag beweren dat Beckham naar Madrid werd gehaald als uitstekende voetballer, hij heeft met de extravagante blonde Adonis natuurlijk ook een echte marketingmachine in huis gehaald. De veelbesproken eerdere transfers van Figo, Zidane en Ronaldo legden de gehaaide zakenman immers geen windeieren.

Op één namiddag deed Beckham trouwens al 624.000 euro naar de clubkassa vloeien, want alle achtduizend shirts met zijn naam en nummer erop gingen tegen 78 euro per stuk over de toonbank. Dat is heel wat beter dan de tweeduizend truitjes die vorig jaar aan de man werden gebracht op de dag dat Ronaldo werd voorgesteld. Zidane was op zijn eerste dag bij Real slechts goed voor driehonderd shirts, terwijl er bij de aanstelling van Figo er helemaal geen werden verkocht door een probleem met de leveringen.

Beckham reist op 24 juli met zijn nieuwe ploegmaats af naar Azië. De man met de fluwelen baltoets en de gouden voorzet is er ongemeen populair. In die mate zelfs dat hij er onlangs bij zijn aankomst in het Vietnamese Ho Chi Minh City een beroep werd gedaan op een dubbelganger om de fans te trotseren, terwijl Beckham zelf langs een zijuitgang de luchthaven verliet.

In ieder geval is de Beckham-mania in het voetbalgekke Madrid goed losgebroken. Tijdens de twee dagen dat zijn voorstelling duurde, werd elke stap die hij zette gevolgd en gesponsord. Ook de medische keuring werd op de tv-zender van Real Madrid uitgezonden. De uitzendrechten werden doorverkocht aan Britse en vooral Japanse zenders. Ondertussen verklaarde Real ook de oorlog aan de Engelse tabloids. Ze kregen geen toestemming om de officiële voorstelling van Becks bij te wonen en zullen dit seizoen ook ook geen accreditaties krijgen voor Ciudad Deportiva, het trainingscentrum van Real. (NR)

SAMUEL ETO’O blijft niet bij Mallorca. De Kameroense spits tekende een vijfjarige overeenkomst bij Valencia. JOSE PESEIRO (43) wordt de adjunct van Carlos Queiroz bij Real Madrid. De Portugees debuteerde als trainer in 1992. In 2000 ging hij aan de slag bij tweedeklasser Nacional Madeira, waarmee hij de promotie afdwong en vorig seizoen elfde eindigde. LEE CHUN wordt de eerste Zuid-Koreaan in de Primera División. Volgens Ulsan Hyundai betaalde Real Sociedad 3,5 miljoen euro voor de middenvelder. Gedurende drie seizoenen zal hij jaarlijks een half miljoen euro per jaar verdienen. BITTOR ALKIZA, die uitkwam voor Athletic Bilbao, keert terug naar Real Sociedad. DARIO SILVA (29), de Uruguayaanse spits die afgelopen seizoen tien keer scoorde voor Málaga en daar nog een contract had voor twee jaar, stapt over naar FC Sevilla. Málaga moet trouwens omwille van ernstige financiële moeilijkheden zowat de hele kern laten gaan. RÜSTÜ REÇBER (30), de doelman van de Turkse nationale ploeg en einde contract bij Fenerbahçe, tekende voor vier jaar bij Barcelona. PHILIP COCU blijft een jaar langer bij de Catalanen. De Nederlander moet inleveren, maar bedong anderzijds hogere premies. (NR)

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content