In een poging om een beter zicht te krijgen op de markt van de sportweddenschappen, hoe die gereglementeerd is en of de voetbalgemeenschap een return krijgt van de sommen die in die (soms elektronische, maar meestal nog papieren) wereld heen en weer flit-sten, botsten we op het volgende feit. Roland Duchâtelet, bestuurder (en redder) van Sint-Truiden is ook een minderheidsaandeelhouder bij MrBookmaker, een bedrijf dat haar hoofdkantoor op Malta heeft gevestigd en op de Belgische markt weddenschappen aanbiedt. Opmerkelijk, maar helemaal niet zo vreemd, vindt betrokkene telefonisch in een reactie vanuit Singapore, waar hij vorige week op zakenreis was.

Roland Duchâtelet : “Ik denk dat ik zo’n 11,5 procent van de aandelen heb. MrBookmaker maakt deel uit van de internetinvesteringen die ik een paar jaar geleden heb gedaan. Ik investeer nog in andere bedrijven op het net.” Ethisch ziet hij er geen problemen in, dat hij enerzijds als bestuurder van een voetbalploeg een ‘speler’ is in een markt waar mensen geld op verwedden, waar hij anderzijds als ‘ bookie‘ zelf ook wat aan verdient. “Ik zie helemaal geen belangenvermenging. Als u verwijst naar de schandalen in Duitsland, dan merkt u toch ook dat de bookmakers daar niet in genoemd worden. Het zijn niet zij die sjoemelen, maar de scheidsrechter, de spelers, onder invloed van of gestuurd door wedders. Ik heb ook helemaal geen invloed op de quoteringen die aan wedstrijden worden toegekend, maar ben gewoon een minderheidsaandeelhouder.”

Er gaat veel geld om in deze wereld. De kansspelcommissie schat de jaaromzet in België alleen op 225 miljoen euro. Moet een deel van dat geld, dat nu in België forfaitair aan 15 procent wordt belast (MrBookmaker ontsnapt daaraan vanwege de zetel in Malta), terugvloeien naar de voetbalwereld ? Duchâtelet : “Dat doet het al, via reclame, op tv of in de sport. In mijn ogen is dat voldoende, ik vind niet dat de staat op dat vlak moet reguleren. Ik spreek met iemand van een sportblad en ga geen economische theorieën ontwikkelen, maar de economieën die nu het beste draaien, zijn gedereguleerde economieën, niet de overgereguleerde.”

Navraag leert ook dat in geen enkel spelerscontract iets vermeld staat over gokken op wedstrijden. “Deontologisch zou ik in een eerste reactie denken : verbied spelers het gokken op hun eigen wedstrijden.” Staat zoiets in de Truiense spelerscontracten, om maar ergens te beginnen ? “Ik ken ze niet zo direct van buiten, maar ik vermoed van niet. Dat zou misschien wel niet slecht zijn.”

(PB/PTK)

‘Ik zie helemaal geen belangen- vermenging.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content