Met drie doelpunten in vijf wedstrijden is Dudu Biton een van de opgemerkte wintertransfers die Charleroi deed. Constante in zijn carrière tot nog toe is dat hij altijd voor kleine ploegen heeft gespeeld en gescoord. Net als Shlomi Arbeitman van AA Gent werd hij opgeleid door Beitar Nes Tubruk en net als Shlomi Arbeitman werd hij topschutter in Israël nadat hij individueel werd getraind door Alon Mizrahi, Israëls meest productieve international ooit.

“Het probleem met alle aanvallende spelers in Israël”, zegt Mizrahi, “is dat ze te veel met hun hoofd naar de grond lopen en dan niet zien waar ze trappen. Een paar keer op doel schieten tijdens de training is niet genoeg, daarom train ik verschillende spelers individueel na de trainingen en trappen ze bij mij misschien tweehonderd keer op doel, links, rechts, koppen … Daar heeft Dudu uit geleerd. Hij voelt waar de bal gaat komen en hij weet op voorhand wat hij ermee gaat doen. Hij is bovendien nog maar 22, dus hij kan nog vooruitgang boeken.”

Bij Hapoel Petach Tikva was hij op het moment van zijn komst naar Charleroi de enige doelpuntenmaker: hij scoorde er twaalf in veertien wedstrijden, vorig jaar in een heel seizoen tien doelpunten. “Vooral zijn percentage van afwerken is opgevallen,” zegt zijn landgenoot en voormalig KV Mechelenicoon Eli Ohana, “omdat hij bij een kleine club speelde en daar dus geen vijftig kansen heeft gekregen om te scoren. Het is een grote verrassing dat hij topschutter was. Het is geen spits die door een verdediging slalomt, maar hij staat gewoon op de goede plaats. Zijn plaatsing is dus uitstekend, net als zijn kopspel en zijn afstandsschot.”

Met zijn 1,87 meter en 81 kilogram kreeg Biton de naam geen loopwonder te zijn. ‘Je loopt als een oude oma’, verweet zijn trainer hem bij Petach Tikva ooit, een opmerking waarvoor hij zich nadien verontschuldigde omdat ze bij de spits een gevoelige plek raakte. Dudu Biton werd na de scheiding van zijn ouders namelijk opgevoed door zijn grootmoeder en zij is het die hij uit dankbaarheid tijdens zijn carrière financieel steunt. Biton komt namelijk uit een arme buurt in Natanya, de op twee na grootste stad van Israël, en heeft voetbal altijd gezien als een manier om iets terug te doen voor zijn omgeving. Van zijn transfersom ging volgens Israëlische bronnen contractueel overigens het grootste deel naar Tubruk, dat hem had opgeleid en niet naar Petach Tikva.

DOOR PIERRE DANVOYE & RAOUL DE GROOTE

“Hij staat gewoon op de goede plaats.”

Eli Ohana

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content