Dumoulin en Thiam verdienden peanuts (in vergelijking met tennissers)

© BELGAIMAGE
Jonas Creteur
Jonas Creteur Sportredacteur bij Knack.

205.668 en 11.000 euro, zoveel streken Tom Dumoulin en Nafi Thiam, de eindwinnaars van de Giro en de zevenkamp in Götzis, op. Peanuts in vergelijking met wat Rafael Nadal en co op Roland Garros kunnen verdienen.

Met trots kondigde de Giro-organisatie voor de start het beruchte dalersklassement aan. De beste daler zou op het einde van de honderdste Ronde van Italië een premie van 5000 euro ontvangen, om in tien afdalingen zijn leven op het spel te zetten. Een beschamende publiciteitsstunt van sponsor Pirelli, de bandenleverancier van de formule 1, om de lancering van zijn nieuwe wielerbanden te promoten.

Het bedrag van 5000 euro is tekenend voor het weinige prijzengeld dat renners in de Giro opstreken, dit jaar weliswaar meer dan in ‘normale’ edities. De eindwinnaar van de honderdste Ronde van Italië ontving immers een bonus van 90.000 euro. Voor de tweede en derde plaats was er 50.000 en 20.000 euro extra weggelegd, voor de rest van de top tien trok Girobaas Mauro Vegni nog 1500 euro uit.

De bonus plus het ‘normale’ prijzengeld van 115.668 euro maakt dat rozetruiwinnaar Tom Dumoulin afgelopen zondag in Milaan 205.668 euro mocht ontvangen, aangevuld met 1000 euro per dag waarop hij het roze heeft gedragen. Een bedrag dat hij weliswaar niet voor zichzelf kan houden, maar – zoals de traditie dat in het wielrennen voorschrijft – te verdelen onder zijn Sunwebploegmaats en het personeel. Eindwinst kan wel een nieuw/verlengd contract met enkele honderdduizenden euro opwaarderen.

Ten opzichte van de Tour de France is het prijzengeld van de Giro dan weer flink minder. Een ritwinnaar in de Ronde van Frankrijk krijgt weliswaar 3000 euro minder dan in Italië (8000 tegenover 11.000 euro), maar de geletruidrager in Parijs ontvangt wel 450.000 euro, ruim het dubbele van de eindwinnaar van de Giro, die ongeveer evenveel opstrijkt als het nummer twee van de Tour (200.000 euro).

De heren kunnen echter niet klagen, want wat de dames in de Giro Rosa verdienen, de belangrijkste rittenkoers op de vrouwenkalender (begin juli), is schandalig. Na tien ritten krijgt de eindwinnares daar – schrik niet – de volle 1130 euro!

Dan is Nafi Thiam, na haar historische prestatie afgelopen weekend in Götzis, waar ze als vierde vrouw ooit de kaap van de 7000 punten rondde, íéts beter af, met een winstpremie van 11.000 euro (ruim 4000 euro minder dan Damian Warner als eindwinnaar van de tienkamp). Voor de drie meetingrecords ontving de Waalse wel nog eens 3000 euro. In totaal dus 14.000 euro – brúto, want de Oostenrijkse fiscus houdt 15 procent in…

Bedragen die verbleken met wat in het tennis te verdienen valt – met die nuance dat tennissers geen vast maandloon krijgen. Op Roland Garros, dat maandag van start ging, krijgt de eindwinnaar, zowel bij de heren als de vrouwen, 2,1 miljoen euro. Zelfs een kwartfinalist(e) ontvangt zo’n 95.000 euro méér – om vijf matchen van zo’n twee à drie uur te spelen – dan de Girowinnaar die drie weken lang 21 ritten van vier à vijf uur moest afhaspelen. Zelfs wie op Roland Garros al in de eerste ronde uitgeschakeld wordt, mag nog zo’n 35.000 euro op zijn of haar bankrekening bijschrijven. Ruim het drievoudige van een ritzege in de Giro of Thiams winstpremie (11.000 euro) en 35 keer meer dan de eindwinnares van de Giro Rosa…

JONAS CRETEUR

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content