Afgelopen zomer verpulverden de transfer van Axel Witsel naar Zenit Sint-Petersburg en die van Eden Hazard naar Chelsea (beiden kostten 40 miljoen euro) alle bedragen die ooit betaald werden voor een Rode Duivel. Vooral Chelsea investeert graag in goeie Belgen. Het kocht vorig jaar Romelu Lukaku (intussen uitgeleend aan West Bromwich Albion) voor 12 miljoen en Thibaut Courtois (intussen onder de lat bij Atlético Madrid) voor 9 miljoen en dokte dit jaar nog eens 10 miljoen voor Kevin De Bruyne (uitgeleend aan Werder Bremen).

Voorheen was Marouane Fellaini de duurste Belg, sinds Everton in 2008 20 miljoen voor hem betaalde. Datzelfde Everton kocht nu Kevin Mirallas voor 7,5 miljoen. Vincent Kompany ging in 2008 voor 8 miljoen van Hamburg naar Manchester City, terwijl Tottenham deze zomer Moussa Dembelé(19 miljoen) en Jan Vertonghen (12 miljoen) haalde. In de Premier League lopen ook Thomas Vermaelen, door Arsenal voor 12 miljoen weggekocht, en Christian Benteke, onlangs nog voor 10 miljoen euro ingelijfd door Aston Villa. Al in 2006 betaalde Bayern 10,5 miljoen euro voor Daniel Van Buyten. Bij Porto loopt Steven Defour, een jaar geleden voor 6 miljoen weggekocht. Eerder kocht Zenit Sint-Petersburg Nicolas Lombaerts voor 4 miljoen euro. Bij Sunderland keept Simon Mignolet, in 2010 gekocht voor amper 2,5 miljoen euro. Van een aantal andere Duivels stijgen de verwachte transferprijzen. Bij FC Twente gaat men er nu al van uit dat Nacer Chadli in januari niet te houden zal zijn, 10 miljoen is de som die men op dit moment voor hem hoopt te vangen. Dries Mertens werd vorig jaar samen met zijn toenmalige ploegmaat bij Utrecht Kevin Strootman door PSV gekocht voor 12 miljoen euro en zou nu al in zijn eentje zo veel waard zijn, maar hij praat nog niet over vertrekken.

Specialisten schatten de verzamelde Rode Duivels op dit moment op de transfermarkt samen 240 miljoen euro waard. Daarmee komen ze op de financiële markt van nationale ploegen op de derde plaats, na de Spanjaarden en de Brazilianen, terwijl de Duivels sportief slechts 30e zijn op de FIFA-ranking. In juni stonden de Duivels op die ranking nog 54e.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content