Een eerste zege sinds 24 september kon Dury ondanks een uitstekende match tegen Racing Genk de thuissupporters niet schenken, maar het spelsysteem van Essevee was als vanouds: de tegenstander alle oplossingen ontnemen en via verticaal voetbal tegenprikken, met Franck Berrier als tussenstation.

Door de terugkeer van de twee verloren zonen is de stemming in en rond Zulte Waregem volledig omgeslagen. Dury drukte dan ook al zijn stempel. Zo nam hij vorige zaterdag in Het Nieuwsblad het beleid van CEO Patrick Decuyper flink op de korrel. Ambitieuze uitspraken moeten achterwege gelaten worden en voortaan haalt Essevee geen buitenlandse 'toptalenten' meer die niet beter zijn dan de eigen jeugd. Dury beloofde die scheve situatie recht te trekken en liet Luka Milunovic zondag al uit de kern. Zodra Olafur Skulason en Thomas Matton weer fit zijn, zou Mikhail Sivakov weleens het volgende slachtoffer kunnen worden.

Met Decuyper heeft Dury afgesproken dat er geen inkomende transfers meer gebeuren - ook niet via makelaar Vlado Lemic - zonder zijn fiat en zonder dat de scoutingcel de speler live gezien heeft. Decuyper voert alleen nog de onderhandelingen met club en/of speler en geeft zo een groot deel van de sportieve verantwoordelijkheid aan Dury. In Sport/Voetbalmagazine van 4 januari zei de CEO nochtans dat technisch manager Hans Gillhaus "op termijn" hoofd van de sportieve cel zou worden, maar die krijgt hoogstens een adviserende rol.

Dury weet naar verluidt niet wat Gillhaus loopt te doen en hekelde al zijn beperkte kennis van de Belgische voetbalmarkt, een pijnpunt dat Decuyper al aangeraakt had in S/VM: "Hans moet die markt en onze filosofie nog beter leren kennen." Ook voorzitter Willy Naessens gaf al aan dat Gillhaus "meer de scouting voor zijn rekening zal nemen".

De Nederlander ontslaan is (nog) geen optie, want dat zou opnieuw gezichtsverlies betekenen voor Decuyper, die de ex-scout van Chelsea eind augustus binnenhaalde. Niet toevallig liet hij Gillhaus aan het woord in het persbericht over de transfer van Berrier. Nochtans had de Nederlander, die amper Frans spreekt, geen rol gespeeld in de onderhandelingen met Standard. Het was trouwens Gillhaus die begin december tijdens een supportersavond zei dat hij "liever een nieuwe Berrier vond dan iets ouds terug te halen".

Vraag is of de technisch manager met zijn bijrol tevreden is, al verzacht zijn riante loon (200.000 euro bruto dit seizoen, 300.000 volgend seizoen en 400.000 het jaar erop) wellicht de pijn. Of Dury met deze situatie kan blijven leven, valt nog af te wachten.

Die andere Nederlander, assistent-trainer Peter Boeve, heeft de club al verlaten. Hem werd gevraagd de beloften te trainen, maar dat zag hij niet zitten.

DOOR JONAS CRETEUR

Dury nam het beleid van Decuyper al flink op de korrel.

Een eerste zege sinds 24 september kon Dury ondanks een uitstekende match tegen Racing Genk de thuissupporters niet schenken, maar het spelsysteem van Essevee was als vanouds: de tegenstander alle oplossingen ontnemen en via verticaal voetbal tegenprikken, met Franck Berrier als tussenstation. Door de terugkeer van de twee verloren zonen is de stemming in en rond Zulte Waregem volledig omgeslagen. Dury drukte dan ook al zijn stempel. Zo nam hij vorige zaterdag in Het Nieuwsblad het beleid van CEO Patrick Decuyper flink op de korrel. Ambitieuze uitspraken moeten achterwege gelaten worden en voortaan haalt Essevee geen buitenlandse 'toptalenten' meer die niet beter zijn dan de eigen jeugd. Dury beloofde die scheve situatie recht te trekken en liet Luka Milunovic zondag al uit de kern. Zodra Olafur Skulason en Thomas Matton weer fit zijn, zou Mikhail Sivakov weleens het volgende slachtoffer kunnen worden. Met Decuyper heeft Dury afgesproken dat er geen inkomende transfers meer gebeuren - ook niet via makelaar Vlado Lemic - zonder zijn fiat en zonder dat de scoutingcel de speler live gezien heeft. Decuyper voert alleen nog de onderhandelingen met club en/of speler en geeft zo een groot deel van de sportieve verantwoordelijkheid aan Dury. In Sport/Voetbalmagazine van 4 januari zei de CEO nochtans dat technisch manager Hans Gillhaus "op termijn" hoofd van de sportieve cel zou worden, maar die krijgt hoogstens een adviserende rol. Dury weet naar verluidt niet wat Gillhaus loopt te doen en hekelde al zijn beperkte kennis van de Belgische voetbalmarkt, een pijnpunt dat Decuyper al aangeraakt had in S/VM: "Hans moet die markt en onze filosofie nog beter leren kennen." Ook voorzitter Willy Naessens gaf al aan dat Gillhaus "meer de scouting voor zijn rekening zal nemen". De Nederlander ontslaan is (nog) geen optie, want dat zou opnieuw gezichtsverlies betekenen voor Decuyper, die de ex-scout van Chelsea eind augustus binnenhaalde. Niet toevallig liet hij Gillhaus aan het woord in het persbericht over de transfer van Berrier. Nochtans had de Nederlander, die amper Frans spreekt, geen rol gespeeld in de onderhandelingen met Standard. Het was trouwens Gillhaus die begin december tijdens een supportersavond zei dat hij "liever een nieuwe Berrier vond dan iets ouds terug te halen". Vraag is of de technisch manager met zijn bijrol tevreden is, al verzacht zijn riante loon (200.000 euro bruto dit seizoen, 300.000 volgend seizoen en 400.000 het jaar erop) wellicht de pijn. Of Dury met deze situatie kan blijven leven, valt nog af te wachten. Die andere Nederlander, assistent-trainer Peter Boeve, heeft de club al verlaten. Hem werd gevraagd de beloften te trainen, maar dat zag hij niet zitten. DOOR JONAS CRETEURDury nam het beleid van Decuyper al flink op de korrel.