Zulte Waregem is na zestien jaar Francky Dury nietin een zwart gat gevallen. Bart De Roover wijst nu op zijn manier de weg en doet dat volgens voorzitter Willy Naessens, speler Stijn Meert en assistent-trainer Eddy Van den Berge prima. ‘Het zou verkeerd zijn om te denken dat we alleen met het systeem-Dury successen kunnen behalen.’

Willy Naessens, voorzitter, zestien jaar Dury

“Het vertrek van Francky Dury heeft me niet compleet verrast. Na de slechte prestaties in de play-offs was hij erg ontgoocheld en ook aan het onprofessionele gedrag van enkele Franse spelers (Chevalier, Makiese, Taravel, nvdr) stoorde hij zich enorm. Maar de belangrijkste reden is dat Francky iets té ambitieus werd. Hij sprak voor dit seizoen zelfs al over de top vijf. Ik zei hem dat het geen ramp zou zijn, mochten we door omstandigheden eens als tiende eindigen, maar daar weigerde hij rekening mee te houden. Francky wilde altijd meer, altijd beter. Ik verwijt hem dat niet – dat is zijn grootste kwaliteit – maar ik moet waken over de gezondheid van de club. Het geld van de uitgaande transfers gaat bijvoorbeeld voor tachtig, negentig procent in onze reservepot. Francky wilde dat liever investeren, maar ik weiger financiële risico’s te nemen.

“De voorbije jaren konden we ondanks die voorzichtigheid ons budget stapje per stapje optrekken. Dit seizoen, door onze forse stijging in de ranking van de tv-gelden, zelfs van 7 miljoen naar 8,5 miljoen. Maar nu hebben we op alle vlakken ons plafond bereikt. De enige manier om het budget te verhogen is via ons nieuwe stadion, maar dat zal pas over drie jaar af zijn. Dat vraagt geduld en dat had misschien gebotst met de ambities van Francky. Ik voelde ook meteen dat hij de uitdaging in AA Gent wilde aangaan. Francky wil per se nog eens Europees spelen en vooral: hij wil bewijzen dat hij het ook bij een ándere ploeg, met een groter budget, kan waarmaken.

“Wij zijn in de beste verstandhouding uit elkaar gegaan. Ik hoor Francky nog geregeld, al praat ik met hem niet meer over de interne keuken van Zulte Waregem en hij niet over die van AA Gent. Maar: als zij een speler te veel hebben die wij kunnen gebruiken, zal hij mij dat zeker laten weten. Misschien kunnen we de band met Gent – we hebben in het verleden al veel onderlinge transfers gedaan – zelfs nog wat nauwer aanhalen.

“Supporters hebben mij al gevraagd: als Dury buiten vliegt, zul je hem dan terugnemen? Natúúrlijk niet. Hij heeft zijn weg gekozen en wij hebben met Bart De Roover een nieuwe trainer die we volop steunen. Al sluit ik niet uit dat Francky binnen vijf jaar – ik zeg maar iets – technisch directeur bij Zulte Waregem wordt. Maar voor hetzelfde geld is AA Gent voor hem een tussenstap naar een nóg grotere club.

“Francky’s grootste verdienste was dat hij – samen met manager Vincent Mannaert – de motor was van de professionalisering van deze club. Door de winst in de beker van België in ons eerste seizoen in eerste klasse, het daaropvolgende Europese avontuur en het transfergeld van Salou Ibrahim en Frédéric Dupré hadden we een solide basis om op te bouwen. Vijf jaar later staat er een piramide die absolute top is in België: een uitgebreid scoutingapparaat met een database van 5000 spelers, het Esseveelab dat iedere speler op alle vlakken hyperprofessioneel begeleidt … De piramide zal niet in elkaar storten omdat Francky weg is, daarvoor is ze té stevig. Was hij twee of drie jaar geleden vertrokken – in volle opbouw – dan was dat wél problematisch geweest.

Rustiger

“Het is binnen de club iets rustiger geworden. Francky zat overal bovenop en stuwde daardoor iedereen naar een hoger niveau. Maar een perfectionist is niet altijd de beste psycholoog en zo ontstonden er af en toe conflictjes. Die druk is nu voor een deel weggevallen, waardoor sommigen misschien onbewust een tandje terugschakelen. Het is aan Vincent Mannaert en mezelf om hen scherp te houden. Om die reden heeft Vincent een deel van het takenpakket van Francky overgenomen. Hij is nu de link tussen de verschillende cellen. Je kunt van Bart De Roover niet verwachten dat hij dat in zijn eerste weken al doet. Dat kost tijd. Om dat proces te versnellen lassen we elke week een extra vergadering met de sportieve cel in, zodat Bart rap leert hoe en met welke mensen deze club werkt. Na zijn aanpassingsperiode is het de bedoeling dat hij evenveel coördineert als Francky en dat hij met Vincent en met mij voortdurend overlegt hoe we onze piramide nóg steviger kunnen maken.

“Ik wil met Bart dezelfde vertrouwensrelatie opbouwen zoals ik die had met Francky en ik zal hem ook steunen als het resultaat tegenvalt. Dat wordt dit seizoen mijn belangrijkste taak: de rust bewaren. Ik beoordeel de groei van deze club op een periode van vijf jaar, niet op basis van een paar matchen. Natuurlijk zullen we eind dit seizoen een tussenbalans opmaken, maar dat zal volledig losstaan van de resultaten. Als Bart erin slaagt om zich op menselijk en professioneel vlak succesvol te integreren is het mogelijk dat hij hier over vijf jaar nog altijd trainer is. Volgens sommige kenners heeft iedere coach een beperkte houdbaarheidsdatum, maar ik huldig het principe: een trainer moet een constante factor zijn, want het zijn vooral de spelers die van ploeg veranderen.

“Bart moet niet de kloon van Francky Dury worden. Integendeel, hij moet zijn stempel drukken, mag niet bang zijn om zichzelf te zijn. Voorlopig lukt dat prima. Hij pakt de spelers in ieder geval iets gemoedelijker en socialer aan, staat als ex-eersteklassespeler meer tússen hen. Al zegt Bart dat hij op het juiste moment een stap kan terugzetten. Dat is het grote verschil met Dury. Die bewaarde altijd een zekere afstand. Elke speler had ontzag voor hem, want Francky tolereerde niet veel, hé. Een misstap kon, maar na een tweede haalde hij het hakmes boven. Bart gebruikt eerder een fileermes, zal proberen het slechte deel weg te snijden om de speler weer op het rechte pad te krijgen. We zullen zien of hij daardoor evenveel grip op de spelers krijgt. De kans op succes hangt ook af van de volwassenheid van de groep. Die is met de komst van een leider als David Vandenbroeck en het verdwijnen van een paar rotte appels in elk geval beter dan vorig jaar.

“Bart werkt ook meer op fysiek. Hij jaagt de spelers iets meer in het rood dan Francky, die strikt wetenschappelijk trainde: tot een bepaalde hartslag maar niet meer. Volgens Bart is dat goed voor spelers die genoeg zelfdiscipline hebben, maar niet voor de ‘broekvegers’. Die kunnen op die manier geen vooruitgang boeken. Tot nu toe heb ik daar geen klachten over gehoord. Integendeel, een ervaren speler als Karel D’Haene vindt het zelfs goed: ‘dat ze maar eens afzien.'”

Stijn Meert, speler, acht jaar Dury

“Het inpassen van Bart De Roover is vrij vlot verlopen. Natuurlijk was het voor hem en voor de spelers wat aftasten – dat bleek in de eerste oefenmatchen – maar op het einde van de voorbereiding liep het al veel beter. Dat zag je ook vorige vrijdag op Standard. Er stond een blok op het veld. Iedereen heeft de afspraken strikt nageleefd. Alleen jammer van mijn rode kaart …

“Natuurlijk zal er een periode komen waarin het iets minder zal draaien. Met een tiende plaats zijn de altijd kritische Zulte Waregemsupporters niet meer tevreden, hé. Ik weet nu al dat ze dan om Dury zullen schreeuwen. Maar dat vind ik grote zever. Daar doe ik niet aan mee. Het tijdperk Dury is voorbij. Hij was de beste trainer met wie ik ooit gewerkt heb, maar ik zal niet meer wakker liggen van hem en hij ook niet van ons. We hebben nu een nieuwe coach en die moeten we zo veel mogelijk helpen. Het is verkeerd om te denken dat we alleen met het systeem-Dury successen kunnen behalen. Bart De Roover heeft een andere manier van werken, maar als we zo ook resultaten boeken, is die even goed. Ik wil daar nu geen oordeel over vellen. Dat zou heel dom zijn. Bovendien ken ik Bart amper zeven weken. Ik zal hem pas na een volledig seizoen kunnen inschatten. Hoe gaat hij om met de grotere druk in eerste klasse? Met een mindere periode en de bijhorende kritiek? Met spelers die niet tevreden zijn omdat ze naast de ploeg vallen? Allemaal zaken die nieuw zijn voor hem.

“Ik geef wel toe dat het leuk is om eens op een andere manier te trainen. Francky en ik kenden elkaar door en door, maar na verloop van tijd treedt er een gewenning op. Na acht jaar met een Mercedes rijden, zijn de eerste ritten in een nieuwe ook plezant, hé. Zelfs al bolde die oude Mercedes nog heel goed. Dat Bart niet zo veel kilometers op de teller heeft, is van geen belang. Francky is óók begonnen zonder ervaring en kijk waar hij nu staat.

“Dat Bart op hoog niveau gespeeld heeft, merk je aan zaken waar hij veel belang aan hecht – positiespel, strak en op de juiste voet inspelen, op een slimme manier in duel gaan – maar ook aan zijn omgang met de groep. Iets speelser dan Dury, al zal hij het niet nalaten een donderpreek te geven. Op fysiek vlak laat hij ons zelfs meer afzien. Ik heb een van de zwaarste voorbereidingen in mijn carrière achter de rug.

“Bart heeft op zijn eerste dag duidelijk gezegd dat iedereen vanaf nul start. De dvd-compilaties van vorig seizoen zou hij niet eens bekijken. Hij wilde op basis van de voorbereiding zélf observeren en oordelen. Daardoor was iedereen bijzonder gemotiveerd om zich te bewijzen, ook de ervaren spelers. En zo moet het ook.”

Eddy Van den Berge, assistent-trainer, zeven jaar Dury

“Ik heb altijd gedacht dat Francky hier nooit zou weggaan. Hij was zo veel meer dan een coach, hield zich met álles bezig, zelfs met het aantrekken van sponsors. Anderzijds was het voor hem misschien het ideale moment om te vertrekken. Vorig jaar zesde, het seizoen ervoor vijfde. Veel beter kun je niet doen, hé. Nu is hij door de grote poort kunnen vertrekken.

“Dat de club Bart De Roover als opvolger koos, is geen toeval. Bart heeft dezelfde gedrevenheid als Francky en beseft dat hij een unieke kans krijgt in een stabiele, goed gestructureerde club. Natuurlijk is de erfenis van Dury zwaar om te dragen, maar het zou verkeerd zijn om hem daar voortdurend aan te herinneren. Ik let er zelfs op dat ik Francky’s naam zo weinig mogelijk vermeld. Bart is de nieuwe baas, al beseft hij dat hij iets wat goed werkt niet moet veranderen.

“Toch legt hij ook zijn accenten. Hij wil bijvoorbeeld dat het voor de match en tijdens de pauze rustig is in de kleedkamer. Er worden zo weinig mogelijk mensen toegelaten. En voor de uitwedstrijden vertrekken de kledijverantwoordelijken en verzorgers nu op voorhand, zodat alles in de kleedkamer ligt als de spelers aankomen. Dat heeft als extra voordeel dat er meer plaats is in de bus, waardoor iedere speler over twee zetels en dus over meer beenruimte beschikt. Als ex-speler heeft hij oog voor zulke details.

“Dat merk je ook aan zijn relatie met de spelers. Hij geeft hen iets meer vrijheid dan Francky. Zo liet hij de spelersraad zelf een nieuw intern reglement opstellen. Bart gaat ook geregeld individueel met hen praten. Als het moet, bewaart hij genoeg afstand en kan hij, net als Francky, flink tekeergaan. Na de 4-0-nederlaag tegen SK Ronse heeft hij iedereen de levieten gelezen en als er iemand op training wat rondslentert, zal hij dat ook niet laten passeren.

“De spelers die lang met Dury gewerkt hebben, zijn heel professioneel omgegaan met de komst van De Roover. Natuurlijk waren ze een beetje argwanend – ‘Wat zal dat geven?’ – maar iedereen heeft hem een eerlijke kans gegeven. Ik heb hen ook gezegd: ‘Als er een probleem is, aarzel niet om hem dat te vertellen.’ Doen ze dat liever niet rechtstreeks, dan kunnen ze altijd bij mij terecht.

“Ik vroeg me ook af of ik me na zeven jaar Dury wel goed zou voelen bij een nieuwe trainer. Gelukkig klikte het meteen. Toen Bart in het begin wat overdonderd werd door alle informatie voelde hij zich niet te goed om mijn hulp in te roepen en ook daarna besliste hij niets zonder mijn mening te vragen. Die waardering vind ik heel belangrijk, ook al heeft Bart natuurlijk het laatste woord. Zijn visie op voetbal stemt grotendeels overeen met die van Francky: vanuit een goede organisatie verzorgd en aanvallend spelen, zonder de afspraken te verwaarlozen. Ook op dat vlak kwamen we dus meteen overeen.”

Afremmen

“Bart moest zich vooral aanpassen aan de dagelijkse trainingen. De voorbije jaren – in tweede en derde klasse – was hij gewoon om slechts drie of vier keer per week te trainen. Ik moest hem af en toe afremmen als hij op fysiek vlak te vlug wilde gaan. Hij had dat trouwens ook gevraagd. Dat de spelers de voorbereiding toch zwaar vonden, is vooral een kwestie van perceptie, denk ik. We trainen niet zo veel meer op fysiek dan vroeger, alleen schafte Bart het stretchen tussen de oefeningen af – hij is daar geen voorstander van – waardoor de spelers iets minder tijd hebben om uit te blazen.

“De moeilijkste opdracht voor Bart wordt het omgaan met een mindere periode. Het is de kunst om dan de rust te bewaren en niet te twijfelen. Daarom is een goede start heel belangrijk. Het gelijkspel op Standard was in die zin al een opsteker. Bart heeft ook het grote voordeel dat hij vanuit het bestuur nooit druk zal voelen, zelfs niet als we ‘pas’ als tiende eindigen. Dat hij geen concrete ambities heeft uitgesproken, was ook verstandig. Niemand kan hem daarop pakken. De kritische thuisfans zullen misschien af en toe fluiten, maar Bart moet zich daar niks van aantrekken. Ik heb hier vroeger supporters wel eens horen roepen: ‘Dury buiten.’ En kijk waar hij nu zit …”

door jonas creteur – beelden reporters

“Ik zal Bart De Roover ook steunen als het resultaat tegenvalt.Willy Naessens”

“Het is leuk om eens op een andere manier te trainen.Stijn Meert”

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content