Dweilen

De Strategische Raad van de UEFA beslist vandaag in Lyon over de aanscherping van de regels van financiële fair play (FFP). Na zeven jaar zijn de gezamenlijke schulden van de Europese clubs teruggebracht van 1,7 miljard euro tot 269 miljoen euro. De Europese voetbalunie wil nog een tandje bijsteken en het voetbal met vijf bijkomende regels helemaal uit het rood halen en zo een gelijker speelveld creëren.

Er komt een automatische controle wanneer het verschil tussen de aan- en verkoop van spelers meer dan 100 miljoen euro bedraagt. Er moeten dan onmiddellijk garanties worden voorgelegd en de kans bestaat dat de club in de volgende mercato geen transfers mag doen.

Bij transfers tussen twee clubs uit verschillende landen maar met dezelfde eigenaar zal meteen uitgezocht worden of de transferbedragen marktconform zijn en of er op die manier niet geprobeerd wordt om de FFP te omzeilen.

Alle clubs die deelnemen aan de Europese bekercompetities moeten financieel compleet transparant zijn en een gedetailleerd overzicht van inkomsten en uitgaven publiceren.

Elke club moet ook precies aangeven hoeveel het uitgeeft aan spelersmakelaars.

Tot dit seizoen mocht een club in de jongste drie seizoenen 30 miljoen euro niet-voetbalgerelateerde inkomsten (lees: geld van een of andere suikeroom) opstrijken. Voortaan mag dat bedrag niet hoger zijn dan een nog vast te leggen percentage van de inkomsten. Dit om te voorkomen dat een club, in de hoop op sportief succes, onverantwoorde financiële risico’s neemt. Een maatregel die vooral gevolgen heeft voor ploegen uit kleinere competities, zoals België.

Intussen wordt nog maar eens bewezen dat in het voetbal alles om geld draait en alles en iedereen te koop is. De Engelse voetbalbond kent financiële problemen en staat op punt het legendarische Wembley Stadium, een stadion met een grote historische en emotionele betekenis en één van de symbolen van het land, te verkopen.

Toen elf jaar geleden het Empire Stadium met de befaamde Twin Towers werd afgebroken, werd er een nieuwe voetbalkathedraal gebouwd met 90.000 zitplaatsen en een iconische boog die het veld overspant. De kostprijs bedroeg ruim 800 miljoen euro. De Football Association moet nog steeds 160 miljoen afbetalen en de uitbating van de nieuwe voetbaltempel betekent een zware financiële en administratieve last.

De Pakistaans-Amerikaanse miljardair Shahid Khan wil 660 miljoen euro voor Wembley neertellen. Khan belandde een halve eeuw terug in de VS zonder één cent en maakte met de verkoop van auto-onderdelen de Amerikaanse droom waar. Volgens de nieuwste lijst van Forbes is hij met zijn fortuin van ruim 9 miljard euro nummer 217 op de lijst met rijkste mensen. Khan is eigenaar van de Jacksonville Jaguars, een ploeg uit het American football, en sinds enkele jaren ook van Fulham FC.

Over het Kanaal lopen de discussies over de nakende deal hoog op. De voetbalbond wil zijn stadion verkopen voor bijna 200 miljoen minder dan de bouwprijs en dat terwijl in de jongste tien jaar de vastgoedprijzen in Londen verdubbeld zijn.

Veel Engelsen vrezen dat Wembley straks een sponsornaam krijgt en niet langer de thuishaven van het nationale team zal zijn. Nu al staat vast dat de Jaguars een aantal wedstrijden in het noorden van Londen zullen afwerken, zodat het team met de Drie Leeuwen van september tot en met december de provincie in moet voor interlands. Wembley blijft wel de thuishaven van de finale van de FA Cup (zaterdag Man United vs Chelsea).

Er wordt uiteraard gebikkeld over de verdeling van de buit. De voetbalbond probeert de politiek en de voetbalwereld te paaien met de belofte dat het 1500 kunstgrasvelden zal bouwen en de infrastructuur van de amateurclubs verbeteren. De Premier League eist echter de helft van de verkoopprijs op. En dat ondanks het nieuwe tv-contract dat bijna 10 miljard euro in 3 jaar oplevert.

UEFA-voorzitter Aleksander Ceferin wil het competitief evenwicht in het Europese voetbal herstellen, maar gaat de premies in de Champions League nog maar eens optrekken. Het lijkt alsof de UEFA met open kraan dweilt.

Dweilen
Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content