Afonso Alves loodst Heerenveen naar de UEFA Cup.

Op zijn eerste werkdag in het Abe Lenstrastadion, ondertussen alweer bijna tien maanden geleden, werd de lat voor Afonso Alves direct bijzonder hoog gelegd. De zaakwaarnemer van de 26-jarige Braziliaan verkondigde toen met een stalen gezicht dat zijn pupil dit seizoen tussen de 25 en 30 keer zou scoren. Hij kreeg overschot van gelijk, want de opvolger van Klaas-Jan Huntelaar maakte in competitieverband maar liefst 34 doelpunten. Alves zorgde er hoogstpersoonlijk voor dat Heerenveen naar de UEFA Cup gaat.

Over het geheim van zijn vele treffers moet Alves niet lang nadenken. “Toewijding”, verklaarde hij in De Telegraaf. “Ik woonde vier jaar lang in het koude Zweden met maar één doel : slagen als profvoetballer. Als ik ergens mijn zinnen op zet, werk ik hard en lukt het bijna altijd.”

De prijsschutter is bereid offers te doen, zo blijkt. Zijn moeder Eljade Olivera, na de dood van zijn vader verantwoordelijk voor zijn opvoeding, en zijn zoontje Filipe Hendrique bleven immers achter in zijn geboorteland. “Ik mis ze elke dag, maar heb daarover geen heimwee”, reageert Alves, die fel wordt geprezen als de man met de dijen vol dynamiet. “Waarom ik hier ben : Heerenveen doelpunten en succes brengen. Pas daarna wil ik naar een topclub.”

Alves, die op zijn elfde door Atlético Mineiro van het grasveldje tegenover zijn school – waar hij dagelijks uren voetbalde – werd weggeplukt, beseft dat hij in de voetsporen van zijn illustere landgenoten Romario en Ronaldo trad. Ook zij slaagden erin om de magische grens van dertig goals in één seizoen te doorbreken. “Ach, dat is alleen maar goed voor de statistieken”, weet hij. “Het teambelang staat altijd voorop, niet het individu. Nederland is het paradijs voor een spits.”

Ondertussen werd Alves beloond voor zijn goede optredens. Door de Braziliaanse bondscoach Dunga werd hij opgeroepen voor de oefeninterlands tegen Engeland (1 juni in Londen) en Turkije (5 juni in Dortmund). “Hij is groot, sterk en heeft ook nog eens een goede techniek”, gaf Dunga toelichting bij zijn keuze.

Bondscoach Marco van Basten selecteerde met Andwelé Slory (Excelsior) een debutant voor de Aziatische oefenstage begin juni. Ook Mario Melchiot (Rennes), Boudewijn Zenden (Liverpool) en Romeo Castelen (Feyenoord) behoren tot de voorlopige lijst.

PSV verhuurt volgend seizoen Jelle De Bock, die nu was uitgeleend aan RS Waasland, aan stadsgenoot FC Eindhoven.

Wesley Sneijder (23), de vormgever van Ajax, zet zijn zinnen op een transfer naar Valencia.

René Trost (42) keert op 1 juli terug als hoofd opleidingen van Roda JC. De club laat onze landgenoot Ken Leemans (ex-KV Mechelen) niet transfervrij vertrekken naar VVV-Venlo, want hij heeft nog een contract tot 2008.

PSV geeft John de Jong (30), die vanwege een zware knieblessure op 20 maart 2005 voor het laatste in actie kwam, de kans om zich tijdens de voorbereiding te bewijzen.

Kennedy Bakircioglu, een rechterflankspeler, mag zich per 1 juli officieel Ajacied noemen. De Zweedse international, afgelopen seizoen bij FC Twente goed voor vijftien goals en negen assists, zette zijn handtekening onder een vierjarig contract.

Ibrahim Afellay (21) werd winnaar van de Johan Cruijffprijs voor Talent van het Jaar 2007. De PSV-middenvelder neemt de titel over van Klaas-Jan Huntelaar.

Ondanks een doorlopende verbintenis maken Sparta en Yannis Anastasiou (34, ex-Anderlecht) een einde aan de samenwerking.

FRéDéRIC VANHEULE

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content