Wat denk je van het Belgische klimaat ?

Tijdens de winterstop hebben we tien dagen in Rio de Janeiro doorgebracht. De temperatuur klom daar gemakkelijk boven de dertig graden uit. Toen ik bij mijn terugkeer naar België uit het vliegtuig stapte, greep de vrieskou me naar de keel. Ik had werkelijk ademhalingsproblemen, net als mijn dochtertje Eduarda, die vijf jaar is. Ik had twee dagen nodig om te herstellen en dan nog : als het vriest ondervind ik na een training altijd problemen met mijn ademhaling. Als het in Brazilië koud is, is het nog altijd gemakkelijk vijftien of twintig graden. En daar duurt die koude hooguit een paar dagen. Vijftien of twintig graden, dan beginnen de mensen hier al te zonnen. ( Lacht) Toen ik hier twee en een half jaar geleden aankwam, was het oktober. Ik presenteerde me op training in een korte broek. Alle andere spelers hadden een lange trainingsbroek aan. De coach schrok zich een hoedje. Maar als het niet te koud is, probeer ik na de opwarming altijd in een korte broek te trainen. Je loopt anders in een korte broek, ook de balcontrole voelt anders aan.

Wat heb je gedaan tijdens je vakantie in Brazilië ?

Weggaan. Onze familie bezocht. Onze familie is zeer belangrijk voor ons. We kunnen altijd op die mensen rekenen, wat er ook gebeurt. Voorts zijn we naar het strand geweest, op restaurant en naar discotheken. Zelfs buiten de carnavalperiode is het in de Braziliaanse straten elke dag feest. Toen we terug moesten, heeft Eduarda geweend. In Brazilië kan ze in haar short buiten spelen, op haar fiets rondrijden. Hier voelt ze zich opgesloten. Of ze nu op school of thuis is, ze zit altijd binnen.

De Braziliaanse vlag hangt in je salon. Wat denk je van Lulla, de nieuwe president van Brazilië ?

Ik denk dat zijn verkiezing een goede zaak voor het volk is, want zestig procent van de Brazilianen is arm, wat nog niet betekent dat ze niks te eten hebben. Carla en ik hebben een jeugd beleefd die vergelijkbaar is met de jouwe. Mijn vader is schilder-behanger. Het probleem is dat in Brazilië veel mensen geen werk hebben. Werk hebben biedt je in Brazilië dezelfde voordelen als in België, maar je moet natuurlijk wel aan werk geraken. De verschillen tussen armen en rijken zijn in Brazilië soms wraakroepend. Op de stranden zie je zeer rijke, zeer mooie mensen – meestal met veel juwelen – naast bedelaars.

Vind je de Belgen kille mensen ?

Ja. In de winkels beperken ze zich tot beleefdheidsformules. Niemand lacht, niemand zegt iets tegen je, iedereen moet zijn plan maar trekken. Misschien ligt dat wel aan het klimaat ( glimlacht). In het begin hadden we het hier best moeilijk, maar inmiddels hebben we vriendschap gesloten met een aantal landgenoten : minivoetballers, volleybalspeelsters. Voor mijn verjaardag organiseerden we eens een dansavond in onze flat. Gelukkig dat onze buren toen niet hebben geprotesteerd, want het ging er bijzonder luidruchtig aan toe.

Hoe zou je je relatie met Carla omschrijven ?

We waren buren. De klik is er gekomen tijdens een dansavond met vrienden. Inmiddels zijn we zeven jaar samen. Eigenlijk vormen we met ons tweeën één persoon. Carla begrijpt me, ze is zeer vriendelijk. Ze geeft me de kracht die ik nodig heb om te voetballen en ver van huis te leven. Zij komt op de eerste plaats, voor mij is Carla belangrijker dan voetbal. Carla betekent gewoonweg alles voor mij en ik zou alles doen om te vermijden dat ze verdriet heeft.

Heb je een hobby ?

De computer. Via computer lees ik de Braziliaanse kranten en correspondeer ik met vrienden. Dat is beter dan televisie. Zodra ik van de training terugkom, zet ik de computer aan.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content